Op zoek naar leuke prentenboeken? Ik deel mijn top 5!

Door

De nationale voorleesdagen gaan vandaag (22 januari 2020) van start. Het doel van deze dagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen. Dit jaar is er een thema gekozen dat hoort bij de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen, namelijk emoties. Dus bij start van de nationale voorleesdagen een top 5 prentenboeken passend bij het thema emoties. Met prentenboeken kan je op een interactieve manier je kind mee nemen in een goed verhaal met mooie illustraties.

Emoties bij peuters/kleuters

Voordat we toe komen aan de top vijf prentenboeken, eerst meer over het thema emoties. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet goed herkennen en reguleren. Als ouders mogen wij ze leren hier mee om te gaan. Ook al is het voor ons zelf soms ook nog lastig om met emoties om te gaan. Het is een heel proces dat meerdere jaren duurt. Je kunt er al op een leuke en leerzame manier mee beginnen onder andere door met kinderen op een jonge leeftijd al te starten met het voorlezen over emoties. Je kind leert emoties zo herkennen en benoemen. Niet alleen bij een ander, maar ook bij zichzelf.

Heeft je kind moeite met emoties en kun je als gezin wel wat ondersteuning gebruiken, denk dan eens aan de inzet van bijvoorbeeld een kindercoach. Ik ben zelf kindercoach en werk vanuit mijn praktijk DIKO Kindercoaching, mocht je meer willen lezen over dit onderwerp op mijn site vind je een aantal blogs binnen dit thema.

Top 5 prentenboeken voor peuters/kleuters

Er zijn zo ontzettend veel mooie prentenboeken, dat ik snap dat het soms lastig kiezen is. Het helpt dan om te lezen wat aanraders zijn, vandaar hierbij mijn persoonlijke top 5. Ik hoop dat ik je ermee kan inspireren. Ik ben ook benieuwd of je ze al kent en of je ook enthousiast bent? Misschien heb je zelf nog wel tips voor leuke prentenboeken? Laat dan gerust een berichtje achter onder deze blog.

  • Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček. Prentenboek van het jaar 2020. Met als thema de emoties boosheid. Dit thema wordt mooi weergegeven in dit prentenboek door de sfeervolle illustraties en de levendige tekst. Femke schreef er voor Vettt een blog over: Moppereend.
  • Vorig jaar vond ik deze topper in de boekwinkel, dus die wil ik jullie niet onthouden. Kikker is kikker, van Max Velthuijs. Een boek over zelfvertrouwen. Je bent mooi zoals je bent.
  • Het kleurenmonster van anna Llenas. Een boek over allerlei gevoelens en deze een plekje te kunnen geven. Er is ook een tweede deel gekomen. Het kleurenmonster gaat naar school. Over die eerste spannende schooldag voor kleuters.
  • Als verdriet op bezoek komt van Eva Eland. Op een toegankelijke manier wordt verdriet in beeld gebracht. Dit boek is voor jong en oud een mooie manier om te leren omgaan met verdriet.
  • Laat maar los, Koala van Rachel Bright gaat over uit je comfortzone stappen en het overwinnen van angst. Durf jij los te laten? Beleef samen met je kind dit heerlijke feelgood verhaal.

Bibliotheken

Tijdens deze nationale voorleesdagen staat het voorlezen aan jonge kinderen ook centraal bij de Bibliotheken in ons land. Er worden vaak diverse activiteiten georganiseerd. Zoals in Hengelo: dansworkshop Moppereend. Wil je weten of er bij jou in de buurt iets georganiseerd wordt in de bieb, check dan de website van de bibliotheek in jouw woonplaats. In alle bibliotheken zijn volop boeken voor peuter en kleuter te leen. Zo ook deze top 5 prentenboeken. En wist je dat een bibliotheekpas meestal gratis is voor kinderen tot 18 jaar?

Nicole schreef een blog over de bieb als uitje met je kind en Maryke deelde al eerder een blog met ons over leuke voorleesboeken. Heb jij nog leuke prentenboekentips? Deel ze dan vooral met ons!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.