De Nationale Voorleesdagen komen eraan

Op 22 januari 2019 gaat de 17e editie van de Nationale Voorleesdagen van start. Door het hele land wordt in bibliotheken, op basisscholen, op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aandacht besteed aan de Nationale Voorleesdagen. Er kan zelfs een Voorleesontbijt aan gekoppeld worden, om zo op een ludieke manier te laten zien hoe belangrijk voorlezen is voor de ontwikkeling van kinderen. De Nationale Voorleesdagen starten op 22 januari 2019 en eindigen op 1 februari 2019.

Het belang van voorlezen

Veelvuldig voorlezen heeft een groot effect op de taalontwikkeling van kinderen. Doordat boeken telkens weer een ander thema hebben, pikken kinderen er veel nieuwe woorden op. Door ook samen te praten óver boeken kunnen kinderen de taal ook zelf leren toepassen, het draagt dan ook bij aan een goede woordenschat.

Tot zover de verantwoording van de juf…. want eigenlijk lees ik vooral voor, omdat ik het zo ontzettend gezellig vind. Ik heb jongens met veel interesse in de wereld en de bibliotheek is dan ook als een snoepwinkel voor ze. Oké, oké, niets is beter dan een snoepwinkel, maar het komt in de buurt. En als we dan een tas vol boeken thuis hebben, vormt het voorlezen hier een vast onderdeel van ons avondritueel. Knus, een jongetje links van me en een jongetje rechts van me, iedere avond met een ander boekje de dag afsluiten. Of wekenlang met hetzelfde boek, ook die periode’s zitten erbij.

Prentenboek van het jaar 2020

Dit jaar is ‘Moppereend’ gekozen als Prentenboek van het jaar. Het is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horácek en vertaald door Jesse Goossens. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt er door het hele land voorgelezen uit Moppereend. Er is een speciale mini-editie van dit boek te koop in de boekwinkel, voor €5,25. En het is uiteraard te vinden in de bibliotheek. Naast dit prentenboek koos de jury negen andere prentenboeken die samen de Prentenboek Top Tien vormen. Mocht je nog inspiratie op willen doen en deze leuke prentenboeken willen bekijken, ga dan naar www.nationalevoorleesdagen.nl

Recensie van ‘Moppereend’

Tijn (5 jaar) wil graag zelf delen wat hij vindt van het Prentenboek van het jaar:

‘Ik vind het een leuk boek voor jonge kinderen. Ik denk eigenlijk niet dat kinderen die ouder zijn dan ik het nog een leuk boek vinden. Maar Sophie en Estée (z’n nichtjes van 2) vinden het, denk ik, al wel leuk! Daarom vind ik het een leuk boek voor kinderen van 2 tot 6.
Wat ik er zelf het leukst aan vind, is dat Eend iedere bladzijde weer iets te mopperen heeft. Dat vind ik grappig. En aan het einde *Spoiler alert* vind ik de grote regenboog zo mooi. De bladzijde met de regendruppels vind ik niet mooi. Je ziet daar alleen maar tekst en druppels, super saai.
Er komen veel verschillende dieren voor in dit boek. Daarom raad ik het boek aan, aan mijn vriend Jaap. Die houdt namelijk veel van dieren.’

Het boek ‘Moppereend’ is o.a verkrijgbaar bij Bol.com vanaf 14,95. Je kunt ervoor kiezen om het boek ‘Moppereend’ inclusief bijbehorend vingerpopje te kopen voor 17,99 Euro.

Budgettip: scoor het boekje voor 5,95 bij de Bibliotheek

Speciaal voor de Nationale voorleesdagen komt het prentenboek uit als mini-editie. Tijdens de voorleesdagen en is ‘Moppereend’ bij o.a Bibliotheek Enschede voor 5,25 Euro te koop is.

Nog meer boeken inspiratie?

Op Vettt verschenen eerder al blogs met boekeninspiratie:

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.