De 10 leukste voorleesboeken voor peuters en kleuters

Door

Van woensdag 26 januari t/m zaterdag 5 februari vinden de Nationale Voorleesdagen 2022 plaats. Een campagne om het belang van voorlezen onder de aandacht te brengen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hun heel veel plezier!

Deze dagen worden georganiseerd om ouders te stimuleren om voor te gaan lezen. Het doel van ‘De Nationale Voorleesdagen’ is het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is het prentenboek van het jaar te koop voor slechts €5,25(vanaf 26 januari, zolang de voorraad strekt) en kun je de bijbehorende voorstelling bekijken via de live-stream van Concordia (€7,50). Die voorstelling is overigens gratis te bekijken is voor kinderen in de gemeente Enschede. Voor meer informatie: Maar eerst ving ik een monster.

Prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster

Ieder jaar krijgt een prentenboek de titel ‘Prentenboek van het Jaar. Dit jaar is dat heb boek ‘Maar eerst ving ik een monster‘ van Tjibbe Veldkamp. Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. 

Jullie favoriete voorleesboeken voor peuters en kleuters

Een tijdje geleden vroegen we jullie om jullie favoriete voorleesboeken. De meest genoemde vind je hieronder en zijn allemaal te leen in de bibliotheek of te koop. Handig voor jezelf, of voor als je een leuk verjaardagscadeau zoekt!

Tip: reserveer je favoriete boek via de WISE-APP

Heb jij geen zin in lang zoeken tussen alle boeken? Of wil je gewoon zeker weten of een bepaald boek er is? Download de Wise-App. Zoek je boek én reserveer het. Je krijgt dan een berichtje als het boek voor je klaar ligt. Handig!

Voorleesboeken peuters en kleuters
 1. Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam McBratney
  voorleesboeken peuters en kleuters

  Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies dát is niet makkelijk te meten!

  Prijs: 14,95 bij Bol.com
 2. Pingwing – Rick Meijer
  Voorleesboeken peuters en kleuters
  Een lief, warm prentenboek over familie, heimwee en thuiskomen.
  Pingwing vindt het maar saai op de Zuidpool. Het is er koud, de kleuren zijn er altijd hetzelfde en hij beleeft nooit iets spannends. Maar dan gebeurt er iets ongelooflijks! Pingwing krijgt de kans van zijn leven en gaat op reis naar de andere kant van de zon. Maar heeft hij wel echt zo’n fijne vakantie…?

  Prijs: 16,99 bij Bol.com
 3. De Neehoorn – Marc-Uwe Kling
  n het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.
  In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.

  Prijs: 15,99 bij Bol.com
 4. De gele ballon – Charlotte Dematons 
  Voorleesboeken peuters en kleuters

  Dit prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue en een gele ballon. Jong en oud zullen met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

  Prijs: 14,99 bij Bol.com
 5. Alfabet – Charlotte Dematons 
  voorleesboeken voor peuters en kleuters
  Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

  Prijs: 24,90 bij Bol.com
 6. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth  & Wolf Erlbruch


  Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.

  Prijs: Vanaf 12,25 bij Bol.com
 7. Ssst! We hebben een planChris Haughton
  Voorleesboeken peuters en kleuters
  Vier jagers in het bos. Drie van hen weten precies hoe ze die prachtige vogel moeten vangen. Het vierde jagertje – dat liever van de aanblik van de vogel geniet – mag dat plan niet in de war schoppen. Hem wordt telkens met een gedecideerd ‘Ssst! We hebben een plan’ de mond gesnoerd. Maar hij heeft eigenlijk een veel beter plan…

  Prijs: 14,99 bij Bol.com
 8. Ada Dapper Wetenschapper – Andrea Beaty
  Voorleesboeken
  Dit prachtige boek inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen. Naast de diversiteit in dit kinderboek, is Ada ook gewoon nu al een powervrouw! Vettt-blogger Karen tipte dit boek al eerder in haar blog: 7 x kinderboeken met diversiteit.

  Prijs: 13,95 bij Bol.com
 9. FERM – Tirza van Schie

  Voorleesboek
  Ferm is een enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, HEEL boos kan worden en HEEL verdrietig kan zijn. Logisch, want Ferm doet nooit iets half! Gelukkig heeft hij Haai en wat díe toch allemaal over boosheid te vertellen heeft… Ferm is een grappig, vertederend en herkenbaar boek voor enthousiaste kinderen met een sterke wil van vier tot ongeveer negen jaar. Vettt-blogger Heleen schreef eerder al een blog over dit mooie voorleesboek FERM.

  Prijs: 13,95 bij Bol.com
 10. Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup
  voorleesboek peuter
  ‘Ssst! De tijger slaapt’ is een verrassend en interactief prentenboek van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de ballonnen in de tekeningen glanzend zijn, zodat ze net op echte ballonnen lijken.

  Prijs: 14,99 bij Bol.com

Wat zijn jouw favoriete voorleesboeken voor peuters en kleuters?

Heb jij aanvullingen op deze top 10? We zouden het ontzettend leuk vinden als jij jouw favoriete voorleesboeken met ons deelt. Dat kan door hieronder een berichtje achter te laten!

Alle genoemde boeken kun je lenen in de bibliotheek. Kinderen tot 18 jaar hoeven hiervoor niets betalen. Tip: Download gratis de Wise App. Hier kun je boeken reserveren, verlengen én boeken-inspiratie opdoen. Let op: In de Wise app kun je geen luisterboeken downloaden, dat kan dan weer wel in de onlineBibliotheek app.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.