De 9 gouden tips voor succesvolle verkoop op de rommelmarkt

Het is april en de lente is begonnen. Dus allemaal naar zolder en zoek het grootste picknickkleed dat je hebt, want het is weer rommelmarkttijd. En vergeet niet: één van de meest populaire activiteiten tijdens Koningsdag is toch echt de verkoop van leuke meuk of lekker rondstruinen op een kleedjesmarkt. Ik vind het daarom de hoogste tijd voor een paar goede tips. In deze blog lees je mijn 9 gouden tips voor succesvolle verkoop op de rommelmarkt.

Tip 1: Vlooienmarkt versus kleedjesmarkt

Stap één: maak de juiste keuze. Voor de verkoop van jouw spullen kun je kiezen uit verschillende soorten rommelmarkten. Je hebt de welbekende kleedjes- of vrijmarkten, bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, de kermis of een braderie. Soms kun je kiezen tussen verkoop vanaf een zelf meegebracht kleedje of het huren van een kraam. Daarnaast zijn er ook commerciële vlooienmarkten. Dan betaal je vooraf een huurbedrag voor de kraam.

Verder zijn er ook nog themamarkten zoals:

 • boekenmarkten
 • verzamelaarsmarkten
 • kinderkledingbeurzen
 • brocante markten
 • cd en platenbeurzen

Er zijn genoeg websites te vinden met actueel aanbod van de rommelmarkten bij jou in de buurt.

Tip 2: Weet wie er koopt

Regel nummer 1 in rommelmarktland: weet welke kopers je kunt verwachten en stem daar jouw aanbod én vraagprijs op af. Tijdens Koningsdag gaan er bijvoorbeeld veel kinderen op pad die voor hun zakgeld eindelijk eens die felbegeerde skeelers mogen kopen. Maak er voor iedereen een feestje van en verkoop jouw spullen voor een aardige prijs. Ga je naar een commerciële vlooienmarkt, dan liggen de prijzen, vooral aan het begin van de dag, vaak wat hoger.

Tip 3: Wat is je doel?

Bedenk voordat je gaat verkopen, waarom je op de markt staat. Wil je de zolder, speelhoek of de schuur opgeruimd hebben? Lees: wil je van jouw oude meuk af? Of is het bedoeld als een gezellig dagje uit met de kinderen om een zakcentje te verdienen? Waarom deze tip? Nou, omdat de reden waarom je verkoopt behoorlijk bepalend kan zijn voor de prijs die je gaat vragen. Als je de zolder leeg wilt hebben, maar je vraagt overal de hoofdprijs voor, dan is de kans groot dat je met een volle bakfiets of auto weer huiswaarts keert. Kans verkeken op een succesvolle verkoop op de rommelmarkt.

Tip 4: Ontdek je plekje

Reserveer een kraam met een goede ligging of leg jouw kleedje op een plek waar potentiële kopers jou goed kunnen zien. Zo halverwege de rommelmarkt heeft men al een aardige indruk van het aanbod en zal de portemonnee sneller getrokken worden.

Tip 5: Val op

Hang slingers en ballonnen op, leg jouw spullen op een vrolijk kleed en trek iets fleurigs of opvallends aan. Val op. Zorg in ieder geval dat de kraam en jijzelf er verzorgd uitzien. Nette en schone spullen zijn aantrekkelijker dan oude rommel. Iets lekkers aanbieden is ook leuk, maar het is wel zo smakelijk als er een (snoep)papiertje omheen zit.

Tip 6: Speciale aanbieding

Mijn beste verkooptruc van kinderkleding was ooit: 3 stuks voor € 5,-. Hoppa: de stapels kleding vlogen als warme broodjes mijn kraam af. Zak overigens niet te snel in prijs. De prijzen verlagen kan later op de dag ook nog.

Tip 7: Zorg voor een breed aanbod

Hoe breder jouw aanbod, hoe aantrekkelijker de kraam. Een combinatie van (praktische) huishoudelijke spullen & elektronica, vintage, decoratie, (kinder)kleding, boeken, spelletjes en speelgoed doet het vaak erg goed. Er ligt immers voor elk wat wils. Bedenk dat wat je meeneemt aan kleding ook bij het seizoen moet passen. Sta je op een overdekte markt later in het jaar? Dan doet kinderspeelgoed het vaak goed. Zwemkleding en ‘buitenspeelspullen’ verkopen in het voorjaar en de zomer beter.

Tip 8: Kom op tijd

Reserveer je van tevoren een plek bij de organisatie? Wees er dan op tijd bij. Ervaren verkopers weten feilloos de beste plekken uit het aanbod te pikken. Kun je op de vrijmarkt geen plek reserveren, kom dan vroeg je bed uit. Wie het eerste komt, heeft natuurlijk de hotspot. Daarnaast heeft op tijd aanwezig zijn een ander voordeel: veelal verkoop je spullen aan concullega’s nog voordat de markt officieel geopend is.

Tip 9: Smile

Ik geloof echt dat veel glimlachen en een praatje maken, bijdraagt aan een succesvolle verkoop op de rommelmarkt. Bovendien brengt het een heleboel gezelligheid met zich mee tijdens een lange dag staan of zitten. Verkopen is fun!

Waar moet je nog meer aandenken bij een rommelmarkt?

 • Begin op tijd met verzamelen van spullen.
 • Sommige kopers vinden het fijn om te weten wat iets kost. Zorg dat je stickers of etiketten bij je hebt, zodat je jouw spullen kunt voorzien van een prijs.
 • Als ik op de rommelmarkt sta, dan ga ik het liefst samen met een bekende, zodat ik iets te kletsen heb. Bovendien kun je dan zelf ook een rondje lopen.
 • Kids mee? Reuze gezellig, maar een hele dag staan, is wel lang voor kinderen.
 • Maak van tevoren een lijstje met handige rommelmarkt uitrusting: stiften, stickers, gekleurd papier, een schaar, pennen, touw, wasknijpers, kledinghangers, rekken, papieren zakken, een afvalzak, koffie & thee, veel lekkers, stoelen etc. Vergeet vooral het wisselgeld niet.
 • Sta je de hele dag buiten? Dan helpt het enorm als je je aankleedt in laagjes. Om zes uur in de ochtend zijn de temperaturen vaak anders dan om drie uur ’s middags. Stijgt de temperatuur, dan doe je weer een laagje uit.

Dit waren mijn 9 gouden tips voor een geslaagde opbrengst. Ik wens jou alvast een goede verkoop toe en natuurlijk VETTT veel plezier!

Wat zijn jouw tips voor succesvolle verkoop op de rommelmarkt?

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.