Gelukskundige Mirjam Spitholt en kleuterjuf Danielle maken een kinderboek!

Door

Scrollend door mijn tijdlijn stuit ik op een nieuw bericht: een ontzettend inspirerende Tukker maakt een kinderboek. Deze inspirerende Tukker is Mirjam Spitholt. Ik verwacht dat veel van jullie haar kennen als spreker. Ze spreekt veel (én snel) voor bedrijven, tijdens seminars en tijdens haar eigen voorstellingen. Gevalletje you love it our you hate it denk ik. I love it. En met mij velen. Deze Twentse ‘held’ heeft gelukskunde als vak geïntroduceerd op het Saxion. Ze zit al lang in het onderwijs en dit is zo’n docent die je niet vergeet. Zo’n iemand die het verschil kan maken. Die een leerling ziet. Ik kan doorgaan en vertellen hoe fantastisch ik haar vind maar ga dat vooral zelf ervaren en volg haar.

Maar goed bij ‘kinderboek’ en de naam ‘Mirjam Spitholt’ maakte mijn hart een sprongetje. De boeklancering was afgelopen vrijdag, de donderdag ervoor las ik over dit boek en de lancering. Ik stuurde gelijk een mail. En jawel: VETTT was hartstikke welkom en een recensie exemplaar zou klaar liggen.

Het boek ‘Vandaag is mijn lievelingsdag’ is het verhaal van Mirjam Spitholt, vertaald in een wel heel bijzonder jasje die Daniëlle (en haar team) er omheen ‘gebouwd’ hebben.

Gehaakte scenes en figuren

Dit boek is een samenwerking tussen Mirjam Spitholt en kleuterjuf Daniëlle Foekens-Harms. Daniëlle werkt op een basisschool in Losser. Maar naast kleuterjuf heeft ze nog een talent: haken. Nadat ze een lezing van Mirjam bezocht, ontstond de droom om een boek te maken gebaseerd op het verhaal dat Mirjam over brengt op volwassenen.

Dit verhaal gaat over de stemmetjes in je hoofd. Dat stemmetje dat altijd een ‘ja maar…’ geeft, die zegt dat je iets niet kunt en die jou klein houdt. Dat stemmetje noemt Mirjam ‘Karel’. Dat andere stemmetje is het stemmetje die mogelijkheden ziet, positief is en liefde en geluk geeft. Dat stemmetje noemt Mirjam ‘Uil’.

Daniëlle en haar team zijn aan de slag gegaan met de verhalen en de bijbehorende figuren en scenes. En alles is zo fantastisch gemaakt, er zit zoveel liefde en oog voor detail in. Tijdens de boekpresentatie heb ik de figuren en decors mogen bewonderen. Ik hoop oprecht dat Bibliotheken in Twente hier een expositie van gaan maken. Zonde als dit prachtige werk na het maken van het boek in de studio van Daniëlle blijft staan. Aan het roer van haar team staan trouwens haar schoonvader en vader, die de fotografie én de techniek verzorgd hebben. Wat zullen zij trots zijn, ze hebben samen echt iets moois neer gezet.

Kinderboek Mirjam Spitholt
Wat ik dus echt gaaf vind: deze poppen heeft Danielle zelf gemaakt en het miniatuur decor is ook helemaal zelf gemaakt. De hoofdrol wordt gespeeld door het meisje Vicky (Mirjam Spitholt als kind). Hier is Vicky op bezoek bij haar moeder die een schoenenwinkel had. True Story.
Kinderboek Mirjam Spitholt
Vicky op pad met haar meneer Uil, Karel, Muis en de ‘uitlaathonden’.

Wat vinden mijn kinderen ervan?

Daar was ik zelf erg benieuwd naar. Ik heb het boek na thuiskomst op de bank laten liggen, zodat ze het zelf zouden vinden. De meningen waren verdeeld.

Bij de oudste (bijna 9) sprak haar ‘Karel’. De voorkant sprak haar niet aan en daar was ze duidelijk over. Maar het proces daarentegen van hoe het gemaakt is vond ze prachtig. Maar de jongste (4) pakte het boek en wilde dat ik het voor ging lezen.

Het is een boek met best wat tekst en veel pagina’s, maar ze bleef geboeid. En ik ook. Geboeid door het verhaal maar ook door de details. De figuren die ze steeds terugziet, de hoofdpersoon Vicky met hetzelfde haar als haar moeder, de mond van Karel die op het einde van het boek op ‘vrolijk’ staat. Ze vond het fantastisch. En ik met haar.

Het voorlezen was echt een mooi moment samen. De boodschap die het boek overbrengt, kwam echt binnen en het leverde mooie aanknopingspunten op voor kleine gesprekjes. Wat mij betreft is dit echt een boek die je in de boekenkast moet hebben staan, perfect om cadeau te geven en ik hoop oprecht dat veel mensen de kans krijgen en nemen om samen te lezen.

Op dit moment is het boek nog niet in de Bibliotheek te verkrijgen, maar hopelijk worden de Bibliotheek inkopers snel wakker :-). Ben jij of ken jij iemand bij de Bibliotheek? Trust me…tip hem/haar!

Kinderboek Mirjam Spitholt

Vandaag is mijn lievelingsdag kopen?

Ik ben echt heel enthousiast. De richtlijn qua leeftijd voor dit boek is voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Mocht jij nou ook enthousiast zijn geworden, het boek ‘Vandaag is mijn lievelingsdag’ is te koop bij Bol.com voor 20 Euro.

Winnen? Doe mee met de winactie!

Wil jij kans maken op het boek ‘Vandaag is mijn lievelingsdag’? Wij mogen een boek verloten onder onze lezers/volgers. Meedoen kan via deze blog, via Facebook of via Instagram.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Ilse
  september 16, 2020

  Ik zou dit boek heel graag winnen zodat ik het kan voorlezen aan mijn dochter van 4 jaar. Ze is net een maand geleden begonnen op de basisschool, spannend! Ze is een echt strebertje en vindt de dingen die ze doet vaak niet goed. Enorm kritisch dus. Dit boek zou heel goed van pas komen om dit patroon te doorbreken. Ik heb Mirjam een paar jaar terug bij mijn werk gezien, fantastisch! Ik heb ook haar boek.

  • Paula Kolner
   september 24, 2020

   Heel graag zou ik dit boek willen winnen om mijn 3 kleinkinderen (bijna 4) voor te kunnen lezen.
   Voor hen een rustmomentje inbouwen in deze hectiek van Corona.
   Ook om hen het nodige zelfvertrouwen te geven om de schooltijd door te dansen.
   Ik ga zeker ook op zoek naar de andere voorgestelde boeken.Leuk…leuk.
   Blijf zo aub bezig en vriendelijke groet
   Paula Kolner