Nieuw inclusief kinderboek: DONNIE ??

Een paar maand geleden deelde ik een lijstje met 7 kinderboeken met diversiteit. Een diverse en inclusieve maatschappij vind ik erg belangrijk, want alleen samen worden we beter. Dit neem ik natuurlijk in de opvoeding van Lore mee, door haar boeken voor te lezen die de wereld een stukje mooier, verdraagzamer en kleurrijker maken. Het is dan ook niet gek dat wij een nieuwe inclusief kinderboek mochten reviewen: DONNIE!

You’ve got to love DONNIE

In het kort: Donnie draagt graag jurken. Zijn vriendjes begrijpen dat niet. In zijn moeders kast ontdekt hij een wondere wereld vol feest en avontuur. De eerste aanblik doet Lore’s ogen al stralen! Door de vele kleuren wilde ze het boek direct lezen toen het bij ons op de deurmat viel.

inclusief kinderboek Donnie

Daar zeg ik geen nee tegen, want ook ik ben reuze benieuwd naar Donnie, een nieuw inclusief kinderboek. Wat mij – naast de kleuren uiteraard – meteen opvalt, is de goede kwaliteit van het boek. Lekker dik papier en een mooie stevige kaft. Waar ik zelf even aan moet wennen, is dat Donnie een verzonnen diertje is. Van inclusieve kinderboeken vind ik het belangrijk dat kinderen zichzelf er in herkennen, maar Lore maakt het niks uit. Zij vindt Donnie en zijn twee moeders er leuk uit zien! En ik weet niet hoe dat bij jullie kinderen zit, maar rijm in een boek doet het altijd goed! Na een paar keer lezen, kan Lore namelijk mee voorlezen.

Halverwege staat Henk ineens in het boek. Maar Henk is zo lang, dat die niet in het liggende boek past. We moeten het boek dus draaien om verder te lezen, leuheuk!! Lore moet het hards lachen als ik ineens een stukje moet rappen (uh, hoe dan?). Het verhaal eindigt met een krachtige tekst over gepest worden, dit doet mijn hart smelten. Lore en ik zijn verliefd op Donnie…

Spelen met Donnie!

Heb je het verhaaltje uit? Dan staan er op de laatste pagina nog wat opdrachtjes. De antwoorden op deze leuke vragen en opdrachten vind je in het boek: hoeveel schoenen vind je in mama’s kast? Hoeveel vogels tel je in de boom? Op de pagina er naast staan leuke ‘wist je datjes’ over de regenboogvlag en de dieren uit het boek. Erg leuk!

inclusief kinderboek Donnie

Kortom; het boek is prachtig kleurrijk geïllustreerd, de rijmende vorm van de tekst en het interactieve maakt het leuk om voor te lezen.

Waar ik helemaal blij van word, is dat dit boek de eerste is uit een nieuwe reeks kinderboeken. Door middel van stoere opwindende verhalen leert Donnie over diversiteit, inclusiviteit en andere relevante en eigentijdse onderwerpen.

Dus kopen dat boek! En ben je bang dat je niet door dat rapstukje heen komt? Dan heb ik hier de test voor je, kan je vast oefenen:

“Yo Donnie, de coolste van allemaal! Je bent jezelf en da’s cruciaal!
Mensen begrijpen jou misschien niet altijd. Jammer voor hun. Maar raak je swag never kwijt!”

de rappende vogels uit Donnie

Over Karen

Meer blogs van Karen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.