20 x bordspellen: de favoriete spelletjes met kinderen.

Door

Voor Sinterklaas was ik op zoek naar een leuk spelletjes bij Van de Riet Speelgoed in Ambt-Delden. Ben je daar wel eens geweest? Wat was daar veel keuze! Niet alleen spelletjes, ze hebben er van alles op het gebied van speelgoed.

Ik ging uiteindelijk weer richting huis met Levensweg voor mijn dochter van 11. Die enorme spelletjescollectie werd de inspiratie voor een blog. Naar aanleiding van mijn bezoek aan Van de Riet Speelgoed en mijn persoonlijke keuzestress :-), vroeg ik jullie om de favoriete spelletjes voor kinderen te tippen. Daar kwamen heel veel reacties op. De twintig meest populaire gezelligheidsspelletjes van afgelopen jaar hebben we voor je op een rijtje gezet. Leuk om cadeau te doen met kerst of om te spelen met het gezin tijdens de feestdagen.

Spelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar

  1. Kroko Loko

Prijs: 12,99

Aantal spelers: 2 tot 4 personen

Speelduur: ongeveer 10 minuten

Vanaf 3 jaar en ouder

Kroko Loko brengt memorie in een nieuw jasje. Bij Kroko Loko is het namelijk de bedoeling dat je je krokodil steeds langer maakt en dit kan alleen maar als je goed onthoudt waar de juiste stukken liggen.

Iedereen kiest een kop en een achtereind van een krokodil en Kroko Loko gaat van start. Om je krokodil langer te maken moet je tussenstukken vinden. Deze tussenstukken liggen verspreid over de tafel voor je, maar je mag ze pas pakken als je het juiste stuk vindt.

De eerste speler mag werpen met een dobbelsteen met verschillende dieren erop. Gooi je een lucht-, land- of waterdier dan moet je uit de omgekeerde kaartjes zo’n zelfde dier trekken. Is dit gelukt, dan mag je hem houden. Dobbel je een krokodil met kiespijn, dan moet je een beurt overslaan. Dan is er ook nog de lachende krokodil. Als je deze krokodil dobbelt mag je een kaartje van een andere speler afnemen.

favoriete spelletjes

2. Eenhoorn Flonkerglans

Prijs: 19,99

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers

Speelduur: 10 minuten

3 jaar en ouder

De vier eenhoorns, Flonkerglans, Sterrenstof, Wonderbloem en Toverstaart, leven in het verre wolkenland. Uitgelaten galopperen ze over de wattenwolkjes, glijden langs de kleurige regenbogen omlaag of spelen met de fonkelende wolkenkristallen. Daar komt plotseling een onweer opzetten! Wie helpt de eenhoorns zo snel mogelijk bij de zon te komen en op weg ernaartoe zo veel mogelijk wolkenkristallen in veiligheid te brengen?

favoriete spelletjes

3. UNO

Prijs: 9,99

Aantal spelers: 2 tot 10 spelers

Speelduur: ongeveer 30 minuten

Vanaf 7 jaar en ouder

Elke beurt gooi je kaarten op in dit spel. Je mag een kaart spelen als het dezelfde kleur heeft als de voorgaande kaart of hetzelfde getal. Het is de bedoeling dat je door het spelen van je kaarten je hand zo snel mogelijk leeg krijgt. Maar dat is nog niet zo makkelijk als je zou denken.

Er zijn namelijk ook actiekaarten in het spel die je flink kunnen pesten. Je kunt bijvoorbeeld een kaart opgooien die de volgende speler twee extra kaarten laat trekken. Ook heb je een kaart waarmee de volgende speler een beurt moet overslaan. Deze leuke manieren van dwarszitten, maken het spel interessant.

favoriete spelletjes

Spelletjes voor kinderen vanaf 4 jaar

4. Stef Stuntpiloot

Prijs: 29,99

Aantal spelers: 2 t/m 4 personen

Speelduur: ongeveer 10 minuten

4 t/m 10 jaar

Stef Stuntpiloot is een mannetje in een vliegtuigje die paniek veroorzaakt in het kippenhok. Hij mept namelijk alle kippen van stok met zijn vliegtuigvleugels. Aan jou de taak om deze kippen te beschermen.

Stef Stuntpiloot bestaat uit een frame dat je midden op de tafel zet. Aan vier uiteinden van het frame bevinden zich kippenhokken met in elk kippenhok 3 kippen die op stok zitten. In het midden van het frame is een toren met een arm eraan gemonteerd. Aan de arm bevindt zich het vliegtuig van Stef Stuntpiloot.

Tijdens het spel gaat de arm draaien en het vliegtuig zal tegen de kippen aan komen, waardoor de kippen van de stok afvallen. Met een wipwap die naast het kippenhok is gemonteerd kun je het vliegtuig weer omhoog wippen, als Stef Stuntpiloot te dicht bij de kippen komt. De speler die het langste zijn kippen op stok weet te houden wint het spel.

favoriete spelletjes kinderen vanaf 4

5. Bunny hop

Prijs: 34,99

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers

Speelduur: 15 minuten

4-6 jaar

Het doel is de heerlijke, sappige wortel boven op de heuvel. Maar pas op, de weg zit vol verrassingen. De ene keer vallen er gaten in de weg, waarin – plop – één van de konijnen verdwijnt, de andere keer word je door een eigenwijze mol brutaal aan de kant geduwd.

Ook een ophaalbrug en een hek maken de weg naar het doel lastig. Welk konijn kan het beste de gaten en hindernissen ontwijken en bereikt als eerste de wortel?

favoriete spelletjes kinderen

Spelletjes voor kinderen vanaf 6 jaar

6. Beverbende
Prijs: 11,99
Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder

In Beverbende krijgt iedereen vier kaarten. De buitenste twee kaarten mag je eenmalig bekijken. Deze kaarten moet je goed onthouden. De bedoeling is dat je aan het einde van de ronde zo min mogelijk punten onder je kaarten hebt liggen.

Als jij aan de beurt bent pak je een kaart van de aflegstapel of een kaart van de trekstapel. Deze kaart mag je wisselen met één van jouw kaarten. Er zijn kaarten met 8 punten, maar ook kaarten met maar 1 of 2 punten. Je moet er dus voor zorgen dat de kaarten met maar 1 of 2 punten onder jouw gedekte kaarten komen.

Daarnaast heb je ook nog actiekaarten. Met deze kaarten kun je acties uitvoeren, zoals een kaart wisselen met een tegenspeler, spieken onder je eigen kaarten of twee kaarten trekken. Denk je dat je de minste punten hebt dan klop je op tafel. De rest van de spelers krijgt nu nog één laatste kans om zijn kaarten te wisselen en is dan ook klaar met de ronde.

De uitslag van de ronde is het aantal punten van de kaarten. Actiekaarten worden vervangen door de eerstvolgende kaart van de trekstapel, waarbij degene die geklopt heeft begint. Degene met de minste punten na 6 rondes wint het spel Beverbende.

favoriete spelletjes

7. Keezen

Prijs: 17,99

Aantal spelers: 2 tot 6 personen

Speelduur: ongeveer 60 minuten

Vanaf 6 jaar

Keezen speel je met twee of drie teams van twee personen, dit wordt mogelijk gemaakt door de uitvoering van het dubbelzijdige speelbord. Het doel van Keezen is, net zoals bij Mens Erger Je Niet!, om als eerste alle eigen pionnen in het thuishonk te krijgen. Is het je gelukt om je eigen pionnen op de eindbestemming te krijgen? Dan mag je jouw teamgenoot naar de overwinning helpen. Bij het spel zitten geen dobbelstenen, door het gebruiken van de kaarten kan je stappen zetten, vooruit en soms ook achteruit. Je begint met het kiezen van een kleur pionnen, daarna worden de kaarten gedeeld en begint het spel. Na elke ronde krijg je weer nieuwe kaarten. De eerste ronde begin je met 5 kaarten en daarna 4 per speler. 

favoriete spelletjes voor kinderen

8. Rummikub

Prijs: 34,99

Aantal spelers: 2 tot 4 personen

Speelduur: ongeveer 60 minuten

Vanaf 6 jaar en ouder

Bij Rummikub gaat het erom om zo snel mogelijk alle stenen die op je opzetplankje staan weg te spelen, door gekleurde cijfers series of slimme combinaties op het speelveld neer te leggen. Dit kan met stenen op het speelveld of van je opzetplankje. Rummikub vergt strategie, concentratie, inzicht en tactiek. Het spel is makkelijk te leren en heeft veel mogelijkheden.

favoriete spelletjes

9. Doolhof

Prijs: 34,99

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers

Speelduur: ongeveer 30 minuten

Vanaf 6 jaar en ouder

Voor kleinere gezelschappen is het bordspel De Betoverende Doolhof een aanrader. Op het spelbord liggen enkele schatten verborgen en het is jouw taak om deze te gaan ontdekken. Met behulp van de 24 schatkaarten en 34 doolhof kaarten zou dit geen enkel probleem moeten zijn. De speler die als eerste alle voorwerpen weet te bemachtigen zal het spel winnen. Maar let op, zodra alle objecten zijn gevonden moet je ook nog de uitgang zien te vinden en dat is niet makkelijk!

favoriete spelletjes

Favoriete spelletjes voor kinderen vanaf 7 jaar

10. Skip-bo

Prijs: 12,99
Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: 20 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder

Skip-Bo is een kaartspel met als doel om als eerste alle kaarten van de stok kwijt te raken. Dit doe je door de kaarten in de volgorde van 1 tot en met 12 weg te spelen. Het spel heeft geen vaste tijd, het is een spel dat lang kan duren, maar ook snel afgelopen kan zijn, afhankelijk van de kaarten die je hebt.

skip bo favoriete spelletjes

11. Rara wat ben ik?

Prijs: 19,99

Aantal spelers: 2 tot 6 spelers

Speelduur: ongeveer 30 minuten

Vanaf 7 jaar en ouder

Raad zo snel mogelijk wat je bent. Je mag heel veel vragen stellen, maar let wel op de tijd! Rara wat ben ik? is een gaaf raadspel dat je kan spelen met 2 tot 6 spelers. Met 4 extra kaarten om zelf te illustreren. 

favoriete spelletjes

Favoriete spelletjes voor kinderen vanaf 8 jaar

12. Regenwormen

Prijs: 15,99
Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder

Regenwormen is een dobbelspel wat je met 2 tot 7 spelers kunt spelen, het draait erom dat je zoveel mogelijk regenwormen weet te verzamelen. Je werpt gelijktijdig alle 8 dobbelstenen en daarmee probeer je minimaal 20 punten te scoren om een scoresteen te bemachtigen. Je moet daarvoor exact het juiste getal dobbelen zoals aangegeven op de scoresteen.

Dat gaat niet zo eenvoudig als het lijkt, want er zijn wat randvoorwaarden en regels om op te letten. Per keer dat je dobbelt, kies je alle dobbelstenen van dezelfde soort eruit. Bijvoorbeeld 2 vieren. In de worp erna doe je hetzelfde, maar de gekozen dobbelstenen mag je niet meer dobbelen. Je moet per keer een uniek getal kiezen. Plus om een scoretegel te kiezen moet je ook minimaal één worm gedobbeld hebben met je dobbelstenen.

wat zijn de leukste spelletjes

13. Keer op keer

Prijs: 15,99

Aantal spelers: 1 tot 6 personen

Speelduur: ongeveer 15 tot 20 minuten

Vanaf 8 jaar en ouder

Keer op Keer is een compact dobbelspel waarbij iedereen een scoreblad krijgt en een stiftje. Het is de bedoeling dat je werpt met de dobbelstenen en vervolgens kiest welke vakjes op jouw scoreblad je gaat aankruisen. Je tegenstander is ook altijd aan de beurt, want de dobbelstenen die niet gebruikt zijn, zijn voor je tegenstanders en zij mogen zelf kiezen wat zij daarmee aankruisen.

Er zijn drie zwarte dobbelstenen met ogen 1 t/m 5 en een jokerteken, en er zijn drie witte dobbelstenen die vijf verschillende kleuren tonen en een joker kleur waarmee je iedere kleur kunt maken. Je kiest per beurt één zwarte dobbelsteen en één witte dobbelsteen, en die waarde streep je af op jouw scoreblad.

favoriete spelletjes

14. Monopoly

Prijs: 29,99

Aantal spelers: 2 tot 6 personen

Speelduur: ongeveer 60 minuten

Vanaf 8 jaar en ouder

Monopoly begint met een vaste hoeveelheid geld. Je gooit met de dobbelsteen en mag lopen over het speelbord. Elke keer als je op een straat komt, mag je beslissen of je deze wil kopen of niet. Als je een straat gekocht hebt, moet iedereen die op jouw straat komt geld betalen aan jou. Wil je meer geld innen van je medespelers? Zorg er dan voor dat je alle straten van een bepaalde kleur koopt. Zodra je alle straten hebt, mag je huizen en hotels erop bouwen. Met huizen zijn je straten duurder voor je medespelers. Met hotels is je straat het allerduurst. Welke speler kan het langst overleven?

favoriete spelletjes

15. Qwixx

Prijs: 11,99

Aantal spelers: 2 tot 5 personen

Speelduur: ongeveer 15 minuten

Vanaf 8 jaar en ouder

In Qwixx rol je met zes dobbelstenen, waarvan twee witte. Elke beurt mag je één keer rollen. Iedereen mag dan het totaal van de twee witte dobbelen afkruisen op zijn scoreblad. Jij mag zowel het totaal van de twee witte dobbelstenen als het totaal van een witte dobbelsteen en een gekleurde dobbelsteen invullen op je scoreblad.

Het scoreblad heeft vier rijen in rood, geel, groen en blauw. Twee rijen lopen op van 2 tot en met 12 en twee rijen lopen juist af van 12 tot en met 2. Als je een getal van de dobbelsteen afstreept mag dat alleen van links naar rechts. Je mag dus nooit een getal links van je laatste kruisje afstrepen. Wanneer je vijf kruisjes in een rij hebt, mag je de rij sluiten met het getal 12. Wordt er 12 gedobbeld kun je meteen zeggen dat je de rij sluit en mag niemand meer iets invullen in deze rij. Als iemand twee rijen heeft gesloten is het spel klaar. Iedereen telt zijn kruisjes en kijkt naar de bijbehorende score. 

qwixx

16. Ticket to ride

Prijs: 39,99

Aantal spelers: 2 tot 5 personen

Speelduur: ongeveer 60 minuten

Vanaf 8 jaar en ouder

De regels van dit spel zijn eenvoudig en de acties zijn daarnaast beperkt, waardoor het makkelijk te begrijpen is voor kinderen. Je probeert routes aan te leggen en daarvoor heb je treinkaarten nodig in de juiste kleuren. Je hebt bijvoorbeeld drie rode treinkaarten nodig om een rode route met een lengte van 3 te mogen aanleggen. Die route claim je dan met jouw wagons.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler bestemmingskaarten, de bedoeling is dat je die routes probeert aan te leggen met jouw treinwagons. Lukt dat, dan krijg je de aangegeven punten die op de bestemmingskaart staan. Maar lukt het niet, dan krijg je die punten als minpunten! Ticket to Ride Europe is eenvoudig te spelen en gemakkelijk te begrijpen voor kinderen. Het is met stipt een van de leukste spellen voor kinderen in een mooi thema.

ticket to ride

17. Clever

Prijs: 15,99

Aantal spelers: 1 tot 4 personen

Speelduur: ongeveer 25-30 minuten

 Vanaf 8 jaar en ouder

Het doel van Clever tot de 3e Macht is om zoveel mogelijk punten te scoren, door steeds de beste worpen te selecteren en die in te vullen op je scoreblad. Je werpt met zes dobbelstenen en kiest daaruit één kleur die je in de juiste categorie op je scoreblad aanstreept. Vervolgens leg je alle dobbelstenen weg die lager waren de gekozen dobbelsteen. Met de overige dobbelstenen werp je nogmaals en daar selecteer je opnieuw een dobbelsteen uit, waarna je de stap uit beurt 1 herhaald. Daarna doe je nog een derde beurt, waardoor je in totaal 3 dobbelstenen hebt mogen kiezen en hebt gescored op je blad.

clever favoriete spelletjes

18. Lama kaartspel

Prijs: 11,99

Aantal spelers: 2 tot 6 personen

Speelduur: ongeveer 20 minuten

Vanaf 8 jaar en ouder

LAMA is een snel te spelen kaartspel waar je probeert om zo snel mogelijk van alle kaarten af te komen die je minpunten opleveren. LAMA staat dan eigenlijk ook voor Leg Alle Minpunten Af. Iedere speler heeft een hand met daarin 6 kaarten. In je beurt hebt je keuze uit drie verschillende opties. Je kunt kiezen om een kaart te spelen uit je hand, een nieuwe kaart te trekken van de trekstapel die je toevoegt aan je hand of je kiest ervoor om te passen. Wanneer je past moet je de stapel handkaarten gesloten voor je neerleggen.

favoriete spelletjes

19. Levensweg

Prijs: 32,99

Aantal spelers: 2 tot 4 personen

Speelduur: ongeveer 60 minuten

Vanaf 8 jaar en ouder

Ben je benieuwd hoe jouw leven eruit zal zien? In Levensweg kies je je eigen weg. Met een autootje berijd je het pad van je leven. Je gaat naar het strand of langs de dierentuin, krijgt er nieuwe mensen bij in je auto of kiest een huisdier. In levensweg kun je je eigen leven uitstippelen en met wie samen is dat nou leuker dan met jouw Valentijn. Gaan jullie voor kinderen of huisdieren? Welke carrière ga je volgen of doe je juist alleen maar leuke dingen? Verzamel als eerste 10 sterren door acties uit te voeren en win het spel.

levensweg favoriete spelletjes

Favoriete spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar

20. Kolonisten van Catan

Prijs: 34,99

Aantal spelers: 3 tot 4 personen

Speelduur: ongeveer 90 minuten

Vanaf 10 jaar en ouder

Van Catan heb je vast al eens eerder gehoord, het bordspel is één van de meest populaire bordspellen ooit. En dat is niet voor niets, het spel is laagdrempelig en speelt ontzettend vlot met gemakkelijke regels. Met veel interactie tussen de spelers is het een ideaal bordspel voor de familie of met een groep vrienden. In Catan speelt geluk een rol, maar daarnaast zijn een veelvoud aan tactische en strategische mogelijkheden voorhanden. Het draait zeker niet puur om geluk en de ogen van de dobbelstenen.

Op het eiland van Catan start iedere speler met slechts 2 dorpen en straten. Dorpen zorgen voor een inkomstenstroom van goederen, wanneer de aangrenzende grondstofvelden gedobbeld worden. Daardoor kun je jouw nederzetting verder uitbouwen met wegen, nieuwe dorpen en steden of je schaft ridderkaarten aan waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. Het doel van Catan is om als eerste speler 10 overwinningspunten te behalen.

favoriete spelletjes

Sinterklaas: ruimere openingstijden Van de Riet Speelgoed

Tijdens de Sinterklaasperiode heeft Van de Riet speelgoed ruimere openingstijden met koopavonden tot 20.00 uur en extra openingstijden in de weekenden.

Koopavonden maandag t/m vrijdag

Maandag 14 t/m vrijdag 18 november
Maandag 21 t/m vrijdag 25 november
Maandag 28 t/m vrijdag 2 december

Koopzaterdagen tot 20.00

Op zaterdag 19 en zaterdag 26 november is de winkel tot 20.00 geopend

Koopzondagen

Op zondag 13 november, zondag 20 november, zondag 27 november en op zondag 4 december is er koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur

Wil je de deur liever niet uit? Bestel je Sintcadeau’s via de app en laat ze ingepakt thuis bezorgen!

Ja, dat lees je goed! Via de whatsapp-dienst van Van de Riet Speelgoed heb je een direct lijntje met de pakjeskamer en de inpakkamer. Vraag of de gewenste producten op voorraad zijn en bestel ze via de app. Thuis laten bezorgen? Ook dat kan! Whatsappen kan via nummer: 06-43136196.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.