#1 Kindercoach Tess: zo overleef je de Sinterklaasperiode

Door

In een reeks van blogs zal Kindercoach Tess van Benthem ingaan op een aantal van jullie opvoeduitdagingen. Tess woont in Enschede met haar man, dochter Anna (2021) en Labrador Milo. Deze week de eerste blog uit een reeks en over een heel actueel onderwerp: De Sinterklaasperiode. Hoe kom je die nog enigszins relaxed door? Meer weten over Tess? Lees dan hier haar voorstelblog.

De sinterklaasperiode gaat weer van start… Het begint met het Sinterklaasjournaal. Daar starten bij de meeste kinderen de bijhorende kriebels. Op school, sportclubs, uitjes, alles staat in het teken van Sinterklaas. Prikkels, zenuwen, druk schema, etcetera. Hoe ga je daarmee om? Lees verder voor praktische tips!

Voorbereiding op de Sinterklaasperiode

Ga alvast in gesprek over alles wat er komen gaat. Leen boeken bij de bieb, maak een leuk themahoekje in het huis en praat erover. Zodra het echte feest begint hebben de kinderen al een veilige basis om op terug te vallen; hé, dit is wat ik met papa/mama al besproken heb!

Kijk ook samen naar de planning. Wanneer komt Sinterklaas in het land? Waar en hoe gaan wij Sinterklaas ontvangen? Een hele mooie manier om dat te bespreken is een aftelkalender. Vettt heeft een hele mooie ontworpen Aftelkalender die je gratis kunt downloaden.

Sinterklaas aftelkalender 2023

Rust en structuur in de Sinterklaaperiode

Zorg in deze drukke periode voor voldoende rust, ook voor jezelf! Plan niet alles helemaal vol, plan juist een rustmoment voor even helemaal niks. Je mag ook best ‘nee’ zeggen tegen de zoveelste sinterklaasactiviteit als je denkt dat het teveel gaat worden. Maak aan het einde van de dag of bij het naar bed gaan even tijd om te kletsen. Kan je jouw dag een cijfer geven? Wat zou jouw dag morgen beter/net zo goed maken? Of schrijf/noem iedere avond 3 positieve dingen op van de dag. Een mooie ademhalingsoefening of kindermeditatie kan ook zeer rustgevend zijn, met name voor kinderen die wat slechter in slaap kunnen komen

Houd de structuur van school, bedtijden, hobby’s en andere zaken erin. Kinderen hebben heel veel behoefte aan duidelijkheid, al helemaal in een drukke periode als deze. Soms is het niet anders en dat is helemaal oké, ook dat hoort erbij, maar houd vast aan het ritme wanneer dat kan.

Angst en spanning tijdens de Sinterklaasperiode


Best wel spannend, zo’n Piet die ’s nachts jouw huis binnenkomt om een cadeautje neer te leggen! Of op schoot bij Sinterklaas, een man die je maar één keer per jaar ziet. Bij sommige kinderen kan dat best wel spanning met zich meebrengen… Neem angsten altijd serieus! Erken de angst (wat vervelend voor je, ik snap dat je het spannend vindt) en geef aan dat het kind veilig is (het is spannend, maar mama/papa is bij je, je bent veilig). Dwing je kind niet iets te doen wat het niet wil, dan maar géén foto met Sinterklaas. 😉

Merk je dat het toch echt wel heel lastig is voor je kind? Of wil je zelf nog iets meer handvatten om met bepaalde situaties om te gaan? Stuur me een berichtje! Ik denk graag mee. Toi toi toi in deze drukke, maar oh zo gezellige, tijd!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.