Het Pieterpad wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Nog meer dan anders stuiteren mijn jongens door het huis, want het Sinterklaasfeest vinden ze zó magisch, maar de spanning die het oplevert moeten ze ook wel weer kwijt zien te raken. Dat kan nu heel goed bij Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug. Hier is het Kabouterpad, dat door het jaar altijd gelopen kan worden, tijdelijk omgetoverd tot Pieterpad. Volg het Pieterpad en doe allerlei bospietenkunsten, zoals springen, rennen en klimmen. De Pieten oefenen in het bos ook hun zangkunsten en leer de truc hoe de Pieten overal de weg weten te vinden.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Startpunt voor het Pieter-pad is, net als voor het Eekhoorn-pad, Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal. Wij rijden er vanuit Enschede in een half uurtje naartoe. Er is een grote parkeerplaats, en vanaf daar beginnen verschillende wandeltochten.

Bij het Buitencentrum zit ook Restaurant ‘Buitengewoon Lekker’. En dit kan een hele goede reden zijn om juist hier te gaan wandelen, want hoe heerlijk is het om daarna nog even lekker op het terras te kunnen ploffen met wat lekkers te eten en te drinken.
We beginnen bij het Buitencentrum en halen daar twee zakjes op voor het Pieter-pad. En daarna lopen we meteen door naar Buitengewoon Lekker voor een kop koffie en wat lekkers. Daarna zijn wij ready-to-go.

Het Sinterklaaspad

Toen de jongens nog kleinere jongetjes waren, hebben wij al eens het Kabouterpad gelopen. Vind het een ideale route voor peuters en jonge kleuters. De route is maar een kilometer lang en begint/eindigt bij de Dassenburcht en ook het speeltoestel dat rond het Buitencentrum ligt. Dus er kan ook lekker gespeeld worden. Er staan picknicktafels en bankjes in de buurt, dus meteen een fijne plek om de koffie te drinken.

Als je het Kabouterpad kent, het Pieter-pad is eigenlijk niet écht anders. De paaltjes van het oorspronkelijke pad worden gevolgd en de grotere paaltjes zijn tot Sinterklaasjes omgedoopt.
Bij die grotere paaltjes moeten de kinderen een opdracht doen.

De opdrachten onderweg

Wat ik juist wel de charme vindt van de opdrachten op de route, is dat ze heel eenvoudig zijn vormgegeven. Met wat materiaal uit het bos kan alles worden uitgevoerd. En alles is helemaal in het teken van Sinterklaas, dus helemaal een hit bij onze jongens.

Dit Sinterklaas-pad moet het dus van de eenvoud hebben. De route is bekend en eenvoudig. Het kost dan ook maar 3,75 euro en je hoeft het niet vooraf te reserveren. Tijdens de openingstijden van het buitencentrum kun je het zakje kopen. Natuurlijk zit er ook een pietenmuts in!
Ik hou wel van die eenvoud. Het maakt dat er voor de jongens nog genoeg ruimte en tijd blijft om links en rechts het bos in te duiken en te klimmen op een stuk gerooid bos.


Ik vind het voor jonge kinderen het meest geschikt, tussen de 2 en de 5. Tijn is er eigenlijk al wel een beetje groot voor en die zou zich misschien beter hebben vermaakt aan de overkant van de straat, waar het Eekhoornpad. Daar zou je alle opdrachten van het Sinterklaaspad ook prima kunnen uitvoeren trouwens, dus als je een iets langere route wilt lopen (maar wel het cadeau zakje wilt ophalen), is dit ook een mogelijkheid!

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.