Museum Wonderryck en de MuseumJeugdUniversiteit

Drie musea in Twente organiseren samen een collegereeks genaamd ‘MuseumJeugdUniversiteit‘. Deze is bedoeld voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Tijdens ieder college ontdek je een ander museum en een ander onderwerp. Dit voorjaar gaan we op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe herken je een vogel, hoe redden we onze aarde en hoe ontstaan kraters op planeten? Mijn oudste zoon van 10 werd uitgenodigd om 1 van deze colleges bij te wonen. Wij mochten aansluiten bij Wonderryck in Denekamp. En deze eerste lezing ging over ‘Hoe communiceren vogels?’ 

Verwonderen bij Wonderryck in Denekamp

Terwijl onze oudste bij de MuseumJeugdUniversiteit zat, waren wij (ikzelf, mijn jongste zoon en opa en oma) in de gelegenheid om het museum te bezoeken. Een win-win!

Wonderryck is echt een heel tof museum om eens met je kinderen te bezoeken. Het is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en ze hebben hier een hele grote collectie van bijzondere (opgezette) dieren en fossielen, die vind je in de wonderkamers. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het bij Wonderryck.

Iedere zaal heeft een eigen thema en een eigen verhaal. Eén van de zalen is bijvoorbeeld ‘Twente door de ogen van… ‘. Hier ervaar je Twente als kikker, das, torenvalk of vlinder. In de kamer ‘Twente by night‘ kun je allerlei soorten lichtgevende stenen zien die fonkelen in de nacht. In de kamer ‘Oertijd‘, vind je prachtige fossielen en leer je van alles over de oertijd.

Er is ook een interactieve zaal; het Funky Forist. In het interactieve ‘Funky Forest’ ga kun je zelf digitale bomen planten. Maar let op, je moet ze wel water geven, anders gaan ze dood!

Wij genoten van dit mooie museum, terwijl de oudste bij de MuseumJeugdUniversiteit zat.  Na een uurtje kwam onze grote zoon terug enthousiast terug van zijn lezing waarover je hieronder meer leest. Hij sloot zich weer bij ons aan om nog een rondje mee te wandelen door het museum….

‘Funky Forest’

MuseumJeugduniversiteit lezing

De grote vogelkenner Dr. Rolf de By vertelt van alles over verschillende vogels en hun specifieke geluiden. In dit interactieve college luister je naar verschillende vinken, verschillende geelgorzen en zwartkoppen, hun dialectengezang en gefluit en zelfs naar mierklauwieren en hoe door verschillen in hun zang verschillende soorten zijn ontstaan.

Rolf heeft een geweldig stel spannende en grappige anekdotes, zodat je weet waarom een bepaald vogeltje een bepaald geluid maakt en dit ook nooit meer vergeet. Rolf de By is sinds zijn 14e vogelaar en sinds zijn 16e reist hij de hele wereld over om vogels af te luisteren en hun geluiden op te nemen. Ikzelf mocht bij dit college niet aanwezig zijn, maar volgens mijn zoon was het erg leerzaam en kon Rolf er goed over vertellen. Ondertussen mochten opa, oma, Bram en ik lekker (voor gereduceerd tarief) het museum in. En mijn ouders die zelfs zó dichtbij wonen, waren er nog nooit geweest en vonden het geweldig om dit museum een keer te bezoeken!

Heb jij ook een kind dat dit te gek zou vinden? In november start er weer een college reeks van de MuseumJeugdUniversiteit  bij museum Natura Docet Wonderryck Twente in samenwerking met Techniekmuseum Oyfo en Cosmos Sterrenwacht. 

Tijn bij de lezing

 

Museum Wonderryck tijdens de schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties is het extra leuk bij Wonderryck, dan worden er namelijk allemaal extra activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids, met een zoekkaart, een bak en een schepnet op zoek naar waterdiertjes in één van de museumvijvers. Je leert van alles over de wondere waterwereld en je kunt het mooiste diertje natekenen. En regelmatig kun je kennis maken met de Koningspython Loesje. Kijk voor een overzicht van de activiteiten in de vakanties op de website

Smullen in het tuincafé bij Wonderryck!

Van al dat leren, lopen en verwonderen krijg je trek, Joost en Jolanda Verhoeven, de trotse eigenaren van het tuincafé nodigde ons uit om ook hier een kijkje te nemen en wat lekkers te eten en te drinken. Het Tuincafé is een prachtige plek die los staat van het museum. Je hebt dus geen toegangskaart voor het museum nodig om daar lekker te gaan zitten. Het heerlijk huiselijke gevoel is erg prettig en rondom al dat glas maakt het, dat je fijn naar buiten kunt kijken.

Ze werken er met regionale biologische producten(bijv. kaas van landgoed Kaamps en buffel van Buffelfarm en ijs van Erve Kuiper) en je kunt er voor kiezen om wat af te halen en mee te nemen naar huis. De liefde voor regionaal, eerlijke en biologische producten straalt ervan af!

Er staat een heerlijke spelletjeskast, waar mijn jongste zoon zich meteen ontzettend tot aangetrokken voelde, want hij is echt de spelletjeskoning van ons gezin! We hebben dus heerlijk spelletjes gedaan (mastermind en pesten) en genoten van een lekkere tosti en cappuccino.

En mijn moeder die een glutenintolerantie heeft, kreeg een prachtige salade geserveerd (ik was vergeten door te geven dat ze coeliakie heeft, maar de kok was creatief). Ik had eigenlijk instant spijt dat ík die heerlijke salade niet gekozen had. Echt een aanrader om na het museumbezoek even hier te komen ontspannen en in de zomer is het er nóg prachtiger. Ga dan vooral lekker buiten zitten, want de kinderen kunnen er heerlijk spelen!

Het tuincafé

Samen genieten

Heerlijke tosti’s smullen

Ook aan glutenvrij is gedacht

Ook aan glutenvrij is gedacht

 

Meer over Museum Natura Docet Wonderryck in Denekamp

Dit gave museum in Denekamp is superinteractief en een écht familie-museum. Als je vanaf Oldenzaal komt vind je het museum vooraan in Denekamp. Tijdens de vakanties worden er vaak leuke extra activiteiten georganiseerd en regelmatig ga je dan ook naar buiten, riching de tuin en de slootjes rondom het pand om proefjes en toffe leerzame activiteiten te doen. Meer informatie over Wonderryck vind je op de website: museum Wonderryck.

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.