Wandelen met kinderen in Twente: korte wandelingen.

Door

Wil je erop uit met je kinderen? Lekker het bos in? Er zijn in Twente en in de buurt van Twente heel veel leuke wandelingen die geschikt zijn met kids. In dit overzicht hebben we een selectie gemaakt van korte wandelingen allemaal in, of in de buurt van, Twente. Als er Horeca bij zit dan vermelden we dat erbij. We hebben ze onderverdeeld in kinderwandelingen in de omgeving Enschede, Haaksbergen, Nijverdal/Hellendoorn, Holten, Markelo, Ommen, Delden, De Lutte en Oldenzaal onderaan deze blog vind je nog een overzicht van Kabouterpaden en wandelingen in De Achterhoek.

Wandelen met kinderen in de omgeving van Enschede

De Haarmuhle, Buurse

Net over de grens van Buurse ligt de Haarmuhle. De Haarmuhle is een horeca-zaak. Alles behalve hip, maar oer-degelijk en Duits. Ik vind het een top-tent. Er zit een speeltuintje bij voor kinderen. En er zijn drie wandelroutes via Wandelnetwerk Twente, waarvan 2 kortere routes (1,7 km en 2,7 km). Deze zijn buggy toegankelijk zijn. Je hoeft dus niet te verdwalen! Bij de parkeerplaats, je volgt de route door de juiste pijltjes te volgen. Hebben de kinderen gelijk wat te doen!

Loop een rondje Ledeboerpark

Bij de parkeerplaats Ledeboerpark in Enschede vind je een routebord. Er zijn verschillende korte wandelingen die je door het park kunt maken, de kortste is 1,6 kilometer. In het park is er voor kinderen van alles te doen. Zo is er een weide met hertjes, een speeltuin en er is een bijenkas die soms voor publiek geopend is.

Hof Espelo: kabouterbos en klauterwoud

Net buiten de bebouwde kom, aan de Weerseloseweg vind je het mooie Hof Espelo. De kortste route is de kabouterwandeling, de route is ongeveer 1,5 km. Het allerleukste aan deze route is dat hij eindigt (of begint) bij het Klauterwoud. Een heerlijk speelbos! Heb je nog wat energie over? Loop dan naar de melktap Hof Espelo. Hier koop je verse melk van de boerderij of een kopje koffie/thee/chocolademelk! Denk eraan dat je voor de melktap contant geld meeneemt.

Klauterwoud

Klauterwoud Hof Espelo

Kinderwandelingen in Haaksbergen

Waterpark Het Lankheet

Een mooie plek om te wandelen: waterpark Het Lankheet. Er zijn hier verschillende routes te bewandelen. In deze blog van Marloes lees je er alles over: waterpark Het Lankheet. Na de wandeling nog wat drinken? Bezoek dan de Watermolle Haaksbergen, vlakbij Het Lankheet!

Kinderwandelingen vanaf De Watermolle Haaksbergen

Een hele mooi plek: De Watermolle. Vanaf hier zijn verschillende kinderwandelingen te verkrijgen. Zo is er een kabouterpad en een kinderspeurtocht (ong. 3km). Op de website vind je alle informatie.

Korte kinderwandelingen in de omgeving Delden

Kasteel Twickel, Delden

Kasteel Twickel is prachtig, voor kinderen heeft zo’n echt kasteel vaak iets magisch. Het gebied rondom kasteel Twickel is erg mooi. De wandeling ‘kasteeltuin’ heeft een afstand van 2 kilometer. Na afloop is het leuk om te stoppen bij ’t Hoogspel. Je rijdt er waarschijnlijk langs op je route naar Twickel. ‘ t Hoogspel is een restaurant met speeltuin, een prima plek om de dag te eindigen.

Kinderwandelingen in de omgeving Hellendoorn/Nijverdal

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug (Nijverdal)

Vanaf het  Buitencentrum kun je 2 leuke kinderwandelingen maken. Voor de jongste kinderen is er de kabouterwandeling van ongeveer 1,5 km. Voor de wat oudere kinderen is er het speelbospad (ook wel het eekhoorpad). Een wandeling door het bos waarbij je onderweg allerlei natuurspeelplekken tegen komt. Erg leuk!
Voor beide routes kun je in het buitencentrum terecht voor een routeboekje.

Kinderwandeling Wout de Wolf en Mies de Specht (Hellendoorn/Haarle)

De Sprengenberg ligt in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Je parkeert bij Erve De Pas, vanaf hier kun je starten met 2 kinderwandelingen. Wout de Wolf (4 t/m 7 jaar) of Mies de Specht (8 t/m 12 jaar). Na je wandeling kun  je nog in de natuurspeeltuin van OERRR spelen. De afstand is ongeveer 2,5 km.

Wandelen met kinderen Holten

Bos van Daantje Das (Holterberg)

Op de Holterberg vind je het bos van Daantje Das. De wandeling maakt onderdeel uit van natuurmuseum Holterberg. Het Bos van Daantje Das is een educatief speel- en leerbos. In het Bos van Daantje Das kunnen de kinderen allemaal leuke en spannende natuuropdrachten doen. Kaartjes kunnen online worden gereserveerd en gekocht.

Woodys Holten

De entree naar het bos van Daantje Das naast Woody’s in Holten.

Wandelen met kinderen Markelo

Wandeling in het teken van WOII

De Tweede Wereldoorlog heeft ook rondom Markelo zijn sporen nagelaten.  Speciaal voor De Hoeve heeft de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo een korte route uitgezet van ca 3.5 km. Deze route start en eindigt bij De Hoeve en is ook prima te lopen met (kleine) kinderen. De route is gratis verkrijgbaar bij de Hoeve of te downloaden op de website van de Hoeve.

Wandelen met kinderen in Ommen

Het piratenpad in Ommen

In Ommen vind je een leuke kinderwandeling helemaal in piratenthema: Het piratenpad Ommen. Het is een route van ongeveer 3 kilometer die je met routeboekje kunt lopen. In de blog van Femke lees je er alles over: piratenpad kinderwandeling.

Wandelen met kinderen in omgeving De Lutte

Wandelen in ’t Lutterzand (De Lutte)

In het weekend kan het hier wat druk zijn, dus je bent gewaarschuwd :-). Dat is niet voor niets, want het is goed vertoeven in ’t Lutterzand. Je kunt je auto parkeren bij Paviljoen ’t Lutterzand of iets verder bij Florilympha. Je kunt er heel mooi lopen langs De Dinkel lopen. Er is op de route veel zand, water en allerlei bomen waar je in kunt klimmen. De kortste route is de gele route (2,7 km)

Er zijn hier 3 horecazaken. De eerste is Paviljoen ’t Lutterzand, naast de parkeerplaats en met een grote buitenspeeltuin. De tweede is Florilympha, ook met parkeergelegenheid en een kleine speeltuin. Leuk hier is dat er ook een midgetgolfbaan bij zit! De derde is wat minder bekend: De Lutte Hutte. Hij zit ook wat verstopt in ’t Lutterzand. Het is een verborgen parel met buiten een vuurplek waar je marshmallows kunt roosteren. De Lutte Hutte is geopend op mooie dagen in het weekend en in de schoolvakanties. Je kunt het beste google maps raadplegen om deze plek te vinden.

Leuk uitje

Arboretum Poort Bulten (De Lutte)

Het Arboretum is een historisch bomenpark met meer dan 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Het ziet er in ieder seizoen anders en met een beetje geluk spot je zelfs een ijsvogel. Er zijn verschillende paden die je door het park leiden met tussendoor wat speelruimte. En goed om te weten: er is fijne horeca: Schenkerij Poort Bulten.

arboretum de lutte

Wandelen met kinderen in Oldenzaal en omgeving

Speelbos Het Hulsbeek, speurtochten en chillen bij Hulsbeach

Een leuk en gratis uitje in Oldenzaal: speelbos Het Hulsbeek. Op Het Hulsbeek is van alles te beleven, een favoriet die je in de bossen vindt is het speelbos. In de blog van Diane over speelbos Het Hulsbeek lees je er alles over, ook waar je kunt parkeren. Na het buitenspelen nog ergens wat drinken/eten? De nieuwe hotspot Hulsbeach is de place to be. Hier spelen de kinderen heerlijk in het zand en je geniet met een drankje en een bittergarnituurtje van de heerlijke Beach-Vibes!

Ook erg leuk zijn de speurtochten die je op het Hulsbeek kunt doen. Tijdens de openingstijden van Hulsbeach kun je bij de kiosk terecht voor 2 speurtochten:
1. Sammy in de Jungle, een speurtocht met opdrachtjes (5 Euro)
2. Fotospeurtocht (gratis verkrijgbaar)
Om bij Hulsbeach te komen parkeer je bij P1. Voor de openingstijden kijk je op de site van Hulsbeach.

hulsbeach

Hulsbeach op het strand van Het Hulsbeek

Hulsbeek

Speelbos Het Hulsbeek

Wandelen met kinderen in De Achterhoek

Ook in de Achterhoek zijn er een paar leuke kinderwandelingen te vinden.

Kabouterpaden in en om Twente

Er zijn in Twente én net buiten best wat kabouterpaden te vinden. Ze zijn allemaal anders en uniek op hun eigen manier. Deze kabouterpaden hebben wij gevonden:

Heb je nog tips?

Ben je bij een van deze plekken geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Het je zelf tips/aanvullingen? Laat hieronder een opmerking achter!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Rosalie
    december 1, 2021

    Twente, zo mooi!
    Afgelopen zomer zijn wij er op vakantie geweest, maar vorig weekend even terug gekomen voor een prachtige herfstwandeling in Het Springendal. De herfstkleuren zijn zo mooi en de kinderen liepen de hele weg met stokken of sprongen weer op een boomstam, erg van genoten!
    Leuk om te lezen dat jullie zo enthousiast zijn over vele plekken in Twente.