Spoorfietsen in Hengelo: actief uitje in Twente

Dit jaar is de zomervakantie anders dan andere jaren: door het Coronavirus zagen we onze vakantie naar Zuid-Engeland en Wales in het water vallen. En dat betekende: 3 weken vrij, dus 3 weken thuis. Dat thuiszitten hadden we wel gehad na de afgelopen maanden en na een paar dagen in Limburg besloten we vanuit huis allerlei dagactiviteiten te ondernemen. En zo maakten we eindelijk tijd om te gaan spoorfietsen in Hengelo.

Fietsen op het spoor in Hengelo

Spoorfietsen in Hengelo

Een tijdje geleden werden we getipt dat je in Hengelo kunt fietsen op het spoor, achter het FBK Stadion. Omdat Sporthal de Veldwijk in het volleybalseizoen ons vaste ‘uitje’ is op zaterdag (met thuiswedstrijden), weten we waar het is. Toch is de plek nog wel een beetje een verrassing: het was ons nooit eerder opgevallen!

Als we aankomen bij ‘Station Veldwijk’ mogen we even wachten. Ook hier gelden Coronomaatregelen als 1,5 meter afstand houden en dat lukt prima.

Met je kinderen fietsen op het spoor in Hengelo

Het gezin voor ons vertrekt per spoorfiets en dan zijn wij aan de beurt voor de uitleg. Vroeger reden hier de stoomtreinen van de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij) richting Duitsland en op het stuk dat begint achter het FBK Stadion kun je dus spoorfietsen in Hengelo. Op het spoor gelden verkeersregels als op een fietspad: dat betekent dat we goed moeten uitkijken! Dat is geen probleem met 4 kleine onderzoekertjes op de ‘achterbank’.

spoorfietsen in Hengelo

Geschikt voor elke leeftijd?

Door de Coronamaatregelen zijn nu alleen de gezinsspoorfietsen, skelter en pomplorrie te huur. Normaal gesproken zijn er ook groepslorries te huur, maar nu dus even niet. Wij gingen voor een gezinsspoorfiets en daar pasten 2 volwassen en 4 kinderen prima op!

Voorop zitten 2 zadels (en 2 symbolische sturen) die in hoogte verstelbaar zijn. Trappen gaat prima, hoewel het in de bocht best zwaar is. Lenn (8) en Lize (7) kunnen net met hun voeten bij de trappers als het zadel in de laagste stand staat, dus fietsen lukt niet als je kinderen kleiner zijn dan ongeveer 1.35m.

We fietsen niet alleen langs de Kuipersdijk, maar duiken ook het groen in. Stiekem kunnen we bij allerlei huizen in de achtertuin kijken en het wordt zelfs een beetje spannend op de ‘open’ brug over het kanaal: we kijken zo 8 meter naar beneden door de bielzen in het Twentekanaal!

De dienstregeling

Ook met een spoorfiets heb je te maken met een dienstregeling:

’s Ochtends kun je vertrekken vanuit Hengelo op elk moment tussen 10.00 – 11.30. Retour vanuit Twekkelo kun je dan op elk moment tussen 12.00 – 13.30 (of als iedereen in Twekkelo is gearriveerd).

Ga je liever ’s middags, dan kun je vertrekken vanuit Hengelo op elk moment tussen 14.00 – 14.45. Retour vanuit Twekkelo kan ’s middags op elk moment tussen 15.30 – 16.30 (of als iedereen in Twekkelo is gearriveerd).

Omdat er een enkel spoor is en je elkaar dus niet kunt passeren, moet iedereen op een spoorfiets wachten in Twekkelo tot de laatste spoorfiets ook gearriveerd is. Er staat iemand klaar die de fietsen voor je omdraait, zodat je makkelijk weer naar Hengelo kunt fietsen.

Even uitrusten

Na een minuut of 20 trappen komen we aan op ons eindpunt: een vriendelijke meneer staat ons te woord in Twekkelo en keert de spoorfietsen om, zodat ze alvast goed staan voor de terugweg. Op woensdag tot en met zaterdag kun je vanuit hier wandelen naar een pluktuin (wel even reserveren van tevoren), maar wij vermaken ons wel even bij de picknicktafels die heerlijk in de schaduw staan.

Even de benen strekken in de schaduw

Je kunt heerlijk zitten hier en wachten tot het tijd is om terug te gaan, of je kunt een eindje in de omgeving wandelen. Wel is het handig om te weten dat je zelf voor eten en drinken moet zorgen, want als het Rustpunt verderop dicht is (zoals vandaag), is er geen mogelijkheid om iets te eten of te drinken te kopen. Geen probleem natuurlijk als je zelf wat meeneemt.

Als de laatste mensen gearriveerd zijn en de spoorfietsen gekeerd zijn is het tijd om terug te fietsen. We genieten nog maar even van de uitzichten onderweg en de mooie middenberm langs de Kuipersdijk, met allemaal wilde bloemen.

Eenmaal terug in op ‘Station Veldwijk’ wordt de fiets direct gedesinfecteerd, zodat hij klaar staat voor morgen. Wat een leuke trip was dit!

Praktische informatie

Spoorfietsen in Hengelo kan op elke dag van de week in de ochtend (vertrek tussen 10.00 – 11.00 uur) of middag (vertrek tussen 14.00 – 14.45 uur). Een gezinsspoorfiets huur je vanaf €25,- en daar kun je dus met 2 – 6 mensen op. Prijzen voor de andere voertuigen en meer informatie over de tijden kun je vinden op spoorfietsen.nl.

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.