Big insects: een expositie met enorme insecten bij Natura docet wonderrijck

Deze zomer staat de parktuin van Natura Docet Wonderrijck in Denekamp in het teken van Big Insects. Het woord zegt het al, enorme insecten! In eerste instantie zou deze expositie weer plaatsvinden op vliegbasis Twente, net zoals vorig jaar Dinopark Twente. Zowel Big Insects als Dinopark Twente zijn georganiseerd door bedenker Tim Lammers. Helaas kon deze locatie dit jaar niet doorgaan in verband met de corona maatregelen. Met 35.000 bezoekers valt dit namelijk onder een evenement, en die mogen tot 1 september niet gehouden worden. Gelukkig konden ze uitwijken naar het museumpark in Denekamp. Wij gingen een kijkje nemen op de dag van de opening.

Een wereld van enorme insecten

Bij binnenkomst krijgen we een speurtocht met vragen die we moeten beantwoorden. Als je tijdens de route de vragen goed hebt beantwoord, krijg je een tegenspreuk om weer terug te keren uit de insectenwereld. Zodra je het terrein betreedt is het namelijk net alsof je bent gekrompen en je je ineens bevindt in een wereld van enorme insecten. Met als een goede binnenkomer: een gigantische, bewegende, harige spin. Welkom en treed binnen! Brrrrrr…

big insects

De quiz van Miro en Kreek

We besluiten om eerst de quiz van Miro en Kreek bij te wonen. Deze vrienden geven een show in de vorm van een quiz met vragen over insecten. Door er een wedstrijd element in te verwerken was dit ook voor onze tienjarige nog leuk. In team verband moesten vragen worden beantwoord. Leuk stel hoor, die Miro de mier en Kreek de krekel! Later tijdens de speurtocht komen we hen weer tegen en dan weten ze nog allerlei feitjes te vertellen over bijen, libellen en rupsen. Ze maken een gezellig babbeltje met de kinderen voordat ze weer verder lopen.

big insects

Gigantische insecten

We vervolgen onze weg in het tuinpark en komen onder andere langs een reuze lieveheersbeestje, mega bijen, gigantische libellen, en uit de kluiten gewassen vlinders. De meeste insecten maken geluid en kunnen ook bewegen. Gedurende de dag worden er allerlei leuke practica georganiseerd. Zo komen we langs een watertje met twee netjes om te ontdekken welke waterdiertjes we allemaal kunnen ontdekken en mogen we op zoek naar insecten in het hout.

big insects

We zijn met een gezelschap met vier kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 10 jaar. Allemaal lopen ze geboeid rond en vooral de twee oudsten zijn fanatiek met het beantwoorden van de speurtochtvragen. Bij de vragen die ze zelf niet kunnen beantwoorden, krijgen ze hulp van Miro en Kreek. We worden op een speelse manier herinnerd aan het in acht nemen van de anderhalve meter afstand door middel van de borden die langs de route staan.

Deel twee van de middag: het museum

Na de speurtocht drinken we een kop koffie in het restaurant. De kinderen krijgen een ijsje en spelen nog even in de speeltuin met kabelbaan. En dan op naar het tweede deel van de middag: het museum in. Als je tickets koopt voor Big Insects, heb je ook toegang tot Natura Docet: het oudste natuurhistorische museum van Nederland. De combinatie van Big Insects en het museum was echt ontzettend leuk.

Ze moesten ons er bijna uitzetten toen het museum dicht ging, we waren nog lang niet uitgekeken! Zeker toen koningspython Loesje nog even ten tonele verscheen voor een meet and greet. Er werden honderdenéén vragen in tien minuten gesteld, Loesje werd geaaid en zelfs vastgehouden en toen was het toch echt tijd om te gaan. Het was echt een topdagje. Ondanks de regen, of misschien juist door de regen. Want op wisselvallige dagen blijven blijkbaar veel mensen thuis. Gelukje voor ons: zo hadden we alle ruimte en tijd om met Miro en Kreek te praten. We vonden het absoluut een aanrader. Big Insects, moet je gezien hebben deze zomer!

Wil je meer weten over Big Insects?

Tickets voor Big Insects reserveer je op de website, je geeft dan aan op welke tijd je wilt aankomen. Vervolgens mag je zolang blijven als je wilt. Met je ticket heb je ook toegang tot het museum Natura Docet Wonderryck.

Wil je meer weten over de openingstijden, activiteiten of andere belangrijke informatie over Big Insects? Check dan even hun site www.big-insects.com

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.