Wat is Geocaching en hoe werkt het?

Zelf hou ik heel erg van wandelen: lekker buiten van de natuur genieten. Dat hoeft niet eens heel ver weg te zijn: een rondje in onze buurt is ook prachtig. Onze kinderen vinden wandelen inmiddels ook leuk. Dat is niet altijd zo geweest. Door te gaan geocachen, schatzoeken in het echt, hebben we geprobeerd wandelen wat aantrekkelijker voor ze te maken. En inmiddels hebben wij al heel wat groene stipjes omgezet in smileys! Geen idee waar ik het over heb? Ik geef je antwoord op de vraag: Wat is Geocaching en hoe werkt het?

hoe werkt geocaching
Geocaching is vaak heel gezellig: even lekker met zijn allen op pad.

Wat is Geocaching?

Geocaching is een soort spel dat je digitaal en in the real world speelt. Je gaat met behulp van GPS-coordinaten, via een app op je telefoon of een GPS-apparaat, een schat vinden. Die schat, die noemen we een (geo)cache. Dit spel kun je over de hele wereld spelen: overal ter wereld hebben mensen geocaches verstopt. Dus ook in jouw buurt! En zo kun je dus tijdens een wandeling op hele leuke plekken terecht komen als er een geochache verstopt ligt.

waar vind je een geocache
In het centrum van Almelo liggen ook verschillende geocaches verstopt.

Waar moet je zoeken?

Daar is niet zomaar een antwoord op te geven, want overal kan een geocache liggen. Zelfs bij je buren in de tuin. Hoe je daar achter komt? Als je de app op je telefoon installeert (of via internet inlogt), kun je in je omgeving precies zien waar een cache verstopt ligt.

Werk je met je telefoon? Dan kun je je telefoon gebruiken als navigatie: na het selecteren van een cache volg je de route die je er naartoe brengt. In de app kun je de beschrijving van de cache lezen: sommige cache-owners maken er echt een mooi verhaal van. In de meeste gevallen is er ook een hint die je (een beetje) in de juiste richting wijst.

Kom je er helemaal niet uit? Soms is het ook handig om de activiteit te bekijken. Daar kun je zien wanneer een cache voor het laatst gevonden is en soms vind je daar ook hints. Sommige mensen plaatsen handige foto’s :).

Eigenlijk kun je overal je telefoon tevoorschijn halen om te kijken of er een geocache ligt. Overal ter wereld zijn namelijk geocaches verstopt!

Hoe ziet een geocache eruit?

Een geocache kan ik veel verschillende vormen voorkomen. Vaak zijn geocaches (waterdichte) bakjes of buisjes met een logboekje er in. In de app kun je zien welke maat een geocache heeft: een magnetische minicache heeft vaak maat XS en een travel-bug-hotel (vaak een grote doos met travel bugs, dat leg ik later nog uit) heeft maat XL. Het varieert enorm.

geocache maat S
Deze geocache hing aan de achterkant van een elektriciteitshuisje (met een magneet), maat S.
een geocache binnen
Deze geocache lag in een museum in Odense, Denemarken. Die kon je dus alleen tijdens openingstijden zoeken. Wel erg leuk gedaan trouwens, hier zaten echt ‘kleine schatten’ in, die je mee mag nemen (wel wat terugleggen uiteraard!).
geocache XL
Dit is denk ik wel de grootste cache die we hebben gevonden: een heuse schatkist.

Wat moet je doen als je er een hebt gevonden?

Het hele doel van geocachen is om je naam op de logrol te schrijven. Als je dat gedaan hebt, kun je in de app je vondst ook loggen. Dat doe je door in de app op ‘loggen’ te klikken. Je kunt dan kiezen voor ‘gevonden’, ‘niet gevonden (DNF)’, of ‘notitie schrijven’. De meeste mensen maken er een heel verhaal van, voor de cache-owner is het leuk om te lezen wie zijn cache allemaal gevonden heeft.

een geocache loggen

Het is dus handig om, als je op pad gaat, altijd een pen of potlood bij je te hebben. Sommige caches bevatten een potloodjes of pen, maar lang niet allemaal. En staat je naam niet op de logrol? Dan telt je log in de app niet.

geocache in filmrolletje
Een pen is het handigst: soms is de logrol een beetje vochtig en dan is het lastig schrijven met een potlood.

Vind je een cache die maat M is of groter? Dan kan het zijn dat je cache een echte schat bevat. Vaak zijn cache-owners begonnen met een kleinigheidje, als een sticker of een klein poppetje. Die mag je ruilen voor iets wat je weer in de geocache stopt. Wij hebben tegenwoordig een hele bak met speeltjes uit Happy Meals en Kindersurprise-eieren en standaard heb ik er een paar in mijn tas. Komen we dan een geocache tegen met echte schatten, kunnen we ruilen.

Geocache niet gevonden?

Heb je de cache niet gevonden? Dan kun je een DNF (did not find) loggen. Soms is er iets met een cache gebeurd, heeft iemand ‘m (al dan niet per ongeluk) kapot gemaakt of is er iets anders gebeurd waardoor de cache niet meer op zijn plek ligt. Als de cache-owner veel DNF-logs ziet, kan hij de cache controleren. Soms levert het ook nog een waardevolle hint op, waardoor je de cache alsnog kunt vinden!

wat is geocaching
Hier zit een spijker in de boom, precies op de plek waar de app aangeeft dat er een cache zou moeten zijn. Die is waarschijnlijk naar beneden gevallen of iemand heeft ‘m weggehaald.

Geocaching en Travel bugs

Zoals ik al vertelde, kan het voorkomen dat je een travel bug tegenkomt in een geocache (of meerdere). Een travel bug is eigenlijk een voorwerp met een geregistreerd nummer dat gebruikt wordt bij geocaching. De naam zegt het eigenlijk al: het doel van dit ‘ding’ is reizen. Je kunt ‘m van geocache naar geocache verplaatsen, en het reisverslag hou je dan via de geocache-app (of op internet) bij.

wat is geocaching
Deze ‘Yoshi-sleutelhanger’ was een travel bug die we vonden in Göteborg.

Soms is een travel bug een sleutelhanger (zoals Yoshi) met een aluminium plaatje waar een code op staat. Als je bij de geocache in de app kijkt, kun je zien of er een travel bug in de cache aanwezig is. Ook kun je zien of de travel bug een doel heeft. In geval van Yoshi was het doel om zover mogelijk in Zuid-Europa te komen, en we hebben Yoshi dus meegenomen naar Nederland.

Praktische tips voor het Geocachen met kinderen

Als je echt op zoek gaat naar een geocache, dan kan het handig zijn om rekening te houden met de volgende dingen:

  • als je wilt beginnen met geocaching kun je een gratis account aanmaken. Met een betaald account kun je ook ‘premium’ caches zoeken: zo’n account kost ongeveer € 34,95 per jaar. Een gratis account geeft je geen toegang tot de uitgebreidere caches, maar dat hoeft niet erg te zijn.
  • hou altijd een pen op zak: zo kun je toch een (geo)cache loggen als je onverwacht een geocache vindt.
  • als er bij een geocache staat beschreven dat je een ’tool’ nodig hebt, kan het zijn dat je een magneet of ladder nodig hebt. Soms is het handig om de gelogde berichtjes te bekijken of iemand toevallig die tip heeft gegeven.
  • als mensen het hebben over ‘groene stippen omzetten in smileys’ dan bedoelen ze dat ze geocaches gaan zoeken en loggen 🙂
  • bewaar kleine speeltjes (zoals uit een Kindersurprise-ei of Happy Meal). Kom je dan een grotere cache tegen (maat M of groter) en zit er iets leuks in, dan kun je ruilen.

Nog meer leuke tips voor bijzondere wandelingen

Ik merk dat mijn kinderen het heel leuk vinden om iets te doen te hebben tijdens het wandelen. Voordeel aan het Geocachen is dat het gratis is. Je kunt een betaalde account nemen maar dat hoeft niet. Zijn jouw kinderen dol op het zoeken naar schatten en het speuren? Dan is het schatzoeken in het Lutterzand ook erg leuk. Vettt-blogger Maryke deed het als kinderfeestje, maar het kan ook perfect als gezinsuitje of als uitje met vrienden. Je gaat dan met een metaaldetector op pad.

Nog meer inspiratie voor wandelingen met kinderen vind je in deze blog: leuke bossen met kinderen.

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.