Vettt to the rescue: 6 tips om het tandenpoetsen leuker te maken!

Door

We schreven onlangs over het tandenpoetsen met een Rebelse peuter. We schakelden de hulp in van Naomi Hannink van Tandheelkundig Centrum Zuiderval. De ervaring leert, dat tandenpoetsen een uitdaging blijft. Althans dat is bij mij zo. We weten het allemaal: poets je tanden 2 x per dag gedurende 2 minuten. Dat is de enige manier om gaatjes en tandplak te voorkomen.

Helaas vinden kinderen het tandenpoetsen niet altijd even leuk. In samenwerking met Tandheelkundig centrum Zuiderval geven we je 6 tips om het tandenpoetsen fijner te maken. Ze denken er bij mij thuis gewoon zelf niet aan. Reden genoeg om me verder te verdiepen in het motiveren van de koters om vol enthousiasme en overgave de tanden te poetsen. Nieuwsgierig hoe we het aan gaan pakken? Lees mee!

1. Rust, reinheid en regelmaat: hou een vaste volgorde aan!

Ken je hem nog? De 3 R’s. Die vlieger gaat dus ook op met tandenpoetsen. Hou een vaste volgorde aan, zodat het tandenpoetsen een gewoonte wordt. Zo weet je kind precies waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld: Pyjama aan, tandenpoetsen, voorlezen en dan slapen.

2. Geef zelf het goede voorbeeld

Poets samen. Je geeft dan het goede voorbeeld, en het is ook nog eens een stuk gezelliger! Laat je kind eerst zelf poetsen en poets dan nog even na. Je kunt ook elkaars tanden poetsen: misschien vindt je kind het wel leuk om ook jouw tanden eens te poetsen.

3. Zoek samen met je kind een leuke tandenborstel en kindertandpasta uit

De keuze is reuze en kinderen vinden het nou eenmaal leuk om zelf te mogen bepalen. Geef ze een taak en laat ze zelf tandpasta en een tandenborstel uitkiezen. Weet je zeker dat jij niet de verkeerde hebt uitgekozen, dat scheelt je weer een discussie in de avond.

4. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Is je kind angstig? Een spiegel kan de angst wegnemen. Hang je hem dan wel even op ooghoogte van je kind?

5. Let’s go digital: gebruik een leuke app

Er zijn superleuke en handige apps beschikbaar, die enerzijds helpen goed te poetsen maar die anderzijds ook helpen de tijd wat sneller te laten gaan. Een favoriet bij ons, die we van de tandarts getipt kregen is Trammelant in Tandenland.

6. Beloningskaart

Blijft het een uitdaging? Maak samen een beloningskaart om het nieuwe ritme erin te krijgen. Hang de beloningskaart op een zichtbare plek op en zorg voor een beloning als jouw zoon/dochter een x-aantal dagen achter elkaar de tanden 2 x per dag goed heeft gepoetst.

Heb jij nog meer tips voor het tandenpoetsen?

We zijn heel benieuwd; heb jij nog ultieme tips die bij jullie thuis werken? We horen ze heel graag van jou! Laat ze gerust weten in een bericht hieronder!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.