Mondverzorging bij je kind: dit wil je weten + winactie

Door

Een bezoekje aan de tandarts. Voor de één een kleine moeite, voor de ander een nachtmerrie. Voor kinderen is het belangrijk dat ze op een fijne manier aan het tandartsbezoek wennen en zich zo comfortabel mogelijk voelen. Een aantal maanden geleden vroegen we jullie via onze Insta Stories, of jullie vragen hebben over de mondverzorging bij je kind. En dat hadden jullie! Er kwamen ontzettend veel reacties op. Onze kinderen gaan gelukkig met veel plezier naar de tandarts. Gek genoeg zelfs nadat er 2 gaatjes geboord zijn.

Naar aanleiding van de vragen die jullie hadden geven we in deze blog, in samenwerking met Tandheelkundig Centrum Zuiderval Enschede, antwoord op jullie vragen!

1. Vanaf welke leeftijd ga je met je kind naar de tandarts?

Het is raadzaam om jouw kind gelijk mee te nemen naar de tandarts tijdens je eigen bezoek. Zo kan jouw kindje alvast wennen aan de omgeving. Vanaf ongeveer 1,5 jaar komen kinderen zelf op controle.

Tandartspraktijk Zuiderval
Naomi van Tandheelkundig Centrum Zuiderval geeft op een kindgericht manier uitleg over het belang van goed poetsen.

2. Vanaf wanneer en hoe vaak poets je de tanden van jouw kind?

Wij adviseren om de tanden te poetsen vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt. Vanaf dan adviseren wij om twee keer per dag te poetsen en daarbij is het belangrijk dat er binnen een half uur na het poetsen niet gegeten of gedronken wordt. Kom je daarmee ’s ochtends in tijdnood? Dan heeft Tandheelkundig Centrum Zuiderval een goede tip voor je: poets vóór het ontbijt. Als je poetst, poets dan minimaal 2 minuten. Een leuke manier om de 2 minuten in de gaten te houden is via een zandlopertje!

3. Vanaf wanneer poets je minimaal 2 minuten de tanden van je kind?

Wij raden aan om de tanden van jouw kind minimaal 2 minuten te poetsen vanaf het moment dat het melkgebit er helemaal door is.

4. Mondverzorging bij je kind: hoe voorkom je tandsteen en gaatjes.

Tandsteen is niet altijd direct een teken van een slechte mondzorg. Door een bepaalde speekselsamenstelling kan tandsteen sneller gevormd worden. Tandsteen kun je zelf niet weg krijgen. Heeft jouw kind last van tandsteen? Dan zou je dat professioneel door de tandarts of mondhygiënist kunnen laten reinigen.

Voor het voorkomen van gaatjes raden wij binnen onze praktijk aan om maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag te hebben. Laat een kind jong wennen aan het drinken van water, dit mag de hele dag door natuurlijk.

Poets twee keer per dag met fluoride houdende tandpasta en floss één keer per dag tussen de tanden en kiezen.

5. Is poetsen voldoende of moet je bij kinderen ook al flossen?

Melk kiezen staan vaak strak tegen elkaar aan waardoor daartussen snel gaatjes kunnen ontstaan. Daarom adviseren wij in onze praktijk, zodra het melkgebit volledig is doorgekomen, om naast poetsen ook te flossen. Bij kinderen is dit het makkelijkst om met een flosboogje te doen.

mondverzorging van je kind
Flosboogjes die helpen om de tanden en kiezen die strak naast elkaar staan schoon te houden.

6. Wat is geschikte tandpasta voor kinderen?

Tandpasta voor kinderen is er in allerlei soorten, maten en smaken. Elmex Peuter en Elmex Junior tandpasta zijn zijn vrij milde tandpasta’s die we in onze praktijk adviseren.

Sommige kinderen zijn gevoel voor de menthol smaak in de 6+ tandpasta. Als je op zoek bent naar een minder scherpe tandpasta dan zou je de mentholvrije tandpasta van Elmex of de relatief milde tandpasta van Zendium kunnen proberen.

7. Wat zijn goede tandenborstels en tandpasta’s voor kinderen?

In onze praktijk adviseren wij altijd te poetsen met een zachte tandenborstel (zowel bij een handtandenborstel als bij een elektrische tandenborstel). Bij een elektrische tandenborstel adviseren wij Oral-B of Philips Sonicare voor kinderen.

Voor tandpasta is het belangrijk dat er fluoride in dat het past bij de desbetreffende leeftijdsgroep.

8. Elektrisch versus handmatig poetsen bij je kind.

Elektrisch poetsen kan bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Houdt jouw kind de kaken stijf tijdens het poetsen? Dan kan Elektrisch poetsen ook een uitkomst zijn. Daarbij mag je geen poetsbewegingen maken en dat scheelt veel bij een gespannen mondje. Je houdt dan de wang met je andere hand aan de kant.

9. Vanaf wanneer kunnen kinderen zelf poetsen?

Kinderen vinden zelf vaak dat ze het prima zelf kunnen. Het is belangrijk dat ze goed hun eigen gebit leren poetsen, maar poets altijd na. Wij adviseren om dit tot en met hun 10e te blijven doen.

10. Is jouw kind angstig voor de tandarts?

Dat is ontzettend vervelend. Wij doen er binnen onze praktijk alles aan om kinderen op een comfortabele en prettige manier te helpen. Angst bij kinderen kan allerlei oorzaken hebben. Is jouw kind angstig, geef het dan vooral aan op het moment dat je een afspraak maakt, dan kan desbetreffende tandarts daar wellicht rekening mee houden. Wil je meer weten over wat wij doen om angstige patienten te helpen (zowel kinderen als volwassenen) neem dan gerust eens contact met ons op of plan een vrijblijvende kennismaking.

Maak kans op een kinderpakket!

In samenwerking met Tandheelkundig Centrum Zuiderval mogen we een kinderpakket weggeven, met daarin:

  • Een houten tandarsset
  • Een bewaardoosje voor melktanden
  • Een voorleesboek

De winactie loopt via Facebook, volg de stappen uit deze Facebookpost om mee te doen!

Kinderpakket tandarts
Maak kans op dit te gekke kinderpakket!

Wil je nog meer weten over mondverzorging bij je kind?

Naomi van Tandheelkundig Centrum Zuiderval heeft in deze blog al jullie vragen zo goed mogelijk beantwoord. Heb jij zelf nog vragen over de mondverzorging bij je kind? Laat gerust hieronder een berichtje achter.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Tandheelkundig Centrum Zuiderval Enschede.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.