Word jij soms ook knettergek van de slaapproblemen van je kleuter? Nou, ik een tijd lang wel! Onze zoon ging wel in bed liggen, maar bleef mij roepen. Ik bleef maar lopen. Elke keer was er een ander probleem waardoor hij niet kon slapen. Mama, er zitten monsters op mijn kamer. Mama, ik ben nog niet moe. Mama, … En op een gegeven moment dan ben je niet zo’n leuke moeder meer en dat verergert het gedrag van je kind ook weer. Tijd voor een andere aanpak, dus ik ging op onderzoek uit. Ik gun jullie ook deze nachtrust, vandaar deze blog over tien tips bij slaapproblemen van je kleuter.
Tien tips bij slaapproblemen van je kleuter
Vanuit mijn eigen ervaring en mijn achtergrond als Kindercoach heb ik 10 tips bij slaapproblemen voor je op een rijtje gezet. Hier komen ze:
- Consequent zijn over het tijdstip om naar bed te gaan, ook in het weekend.
- We hebben een bed ritueel, eenzelfde soort routine elke avond, aankondigen bedtijd/wassen/tandenpoetsen/pyjama aan/plassen/nog even knuffelen.
- Onze zoon houdt van een nachtlampje op de gang en zijn deur open. We letten er wel op dat het donker genoeg is, want dan maken kinderen het slaaphormoon melatonine aan. Daar worden ze slaperig van en dat is precies wat we willen.
- Voor het slapen mogen de hersenen van je kind even tot rust komen. Wij lezen een leuk verhaaltje voor.
- We willen dat de aandacht van ons kind naar zijn lijf gaat, zodat hij ook voelt dat hij moe is. Wij aaien hem daarom soms even zachtjes over de rug.
- Op de slaapkamer hebben we geen apparaten, zoals een tv of iPad. Apparaten stimuleren namelijk de hersenen om wakker te blijven. De slaapkamer mag juist een plek zijn om tot rust te komen.
- Een schilderij verandert in een monster, een schaduw van een beeld verandert in, nou ja, je snapt het wel. Dus wij zetten niet teveel spullen vlakbij zijn bed.
- De slaapkamer is geen “strafplek”. Het mag juist een fijne, veilige plek zijn.
- Mocht onze zoon een keer bij ons in bed slapen, vanwege ziekte of bijzondere gebeurtenis, dan noemen wij dat bewust “logeren”. Voordat je het weet, kom je in een vicieuze cirkel en slaapt je kind niet meer zonder jou.
- Als onze zoon overdag iets spannends meegemaakt heeft, dan vertellen we elkaar ’s avonds verhalen die daarover gaan en we zorgen dat we moeten lachen om de verhalen of dat ze een hele leuke afloop hebben. Op deze manier kan hij met de spanning omgaan en deze loslaten en beter in slaap komen.
Elk gezin en elke kleuter is uniek!
Bovenstaande tien tips bij slaapproblemen van je kleuter hebben ons gezin geholpen. Het zijn de tips voor ons waar we altijd op terug kunnen vallen. Elk gezin is echter uniek. Zoek jullie eigen manier. Het is soms ook belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van de slaapproblemen van je kleuter zijn om deze aan te pakken. Een goede nachtrust is belangrijk voor je kind. Kinderen hebben dan een beter humeur, betere concentratie, meer ruimte om te spelen/te leren en een beter afweersysteem. Een andere heel belangrijke reden is, dat goed slapen ook heel erg fijn is voor jouw eigen gemoedstoestand als ouder. Slaap lekker allemaal!