Rondleiding op de Twentse boerderij

Rianna, blogster van Life met Loisa schreef een gastblog voor Vettt. Ze was zo enthousiast over de rondleiding die ze kreeg op een boerderij in Twente dat ze aanbood een gastblog te schrijven over haar uitje. Je kent Rianna misschien van haar blog over de schedelafwijking en het syndroom van Crouzon van haar dochtertje Loisa. Vettt interviewde Rianna al eerder, hier lees je het interview.

Nadat ik getipt werd over de rondleidingen op de boerderij deze zomer in Twente, besloot ik er eentje te gaan bezoeken samen met mijn 3 jarige Lux & 2 jarige Loisa. Nu ben ik helemaal niet zo van de boerderij, maar wilde het wel een kans geven, misschien wordt het wel hartstikke leuk? En dat bleek! 

5 Boerderijen in Twente openen hun deuren

De gehele zomervakantie stellen 5 verschillende boerinnen in en rondom Enschede hun deuren open om een kijkje te komen nemen op hun melkveebedrijf. Voor een kleine bijdrage van € 2,50 pp (t/m 2 jaar is gratis) Ik meldde ons aan voor de boerderij op maandag. Een biologisch melkveebedrijf ‘ N Pol in Boekelo. Let op, bij deze boerderij dien je je vooraf wel eventjes aan te melden. Eenmaal aangekomen werden we heel hartelijk ontvangen. Wandelend langs wild groeiende bloemen & en loeiende koeien in de wei bezorgde ons meteen een echt boerderij gevoel. 

Rondleidingen op de boerderij

Een stukje verder zagen we de koeien al in hun stallen staan, en een paar meter verderop de pasgeboren kalfjes. De kindjes stonden er een beetje aarzelend bij te kijken, maar probeerden ze beide toch even te aaien. De boerin vertelde ons waar de koeien/kalfjes voor dienen en leerde ons een tal van wetenswaardigheden over deze pasgeboren diertjes. Tussendoor verklapte ze al aan de kinderen dat de melk voor de kalfjes bijna op temperatuur was, en dat we ze strakjes zelf melk mogen geven. De oogjes van de kinderen spraken boekdelen, want dat klinkt natuurlijk super vet! Samen met de boerin testen ze de warmte van de melk en zo kreeg een ieder een eigen bak met melk mee waar een soort van speen aan zat. Een beetje hulp van een volwassene is wel gewenst, maar zelfs ik als mama vond dit hartstikke leuk! 

Helpen in de stallen van de boerderij

Het allerleukste van de dag op de boerderij vonden Lux en Loisa toch wel het helpen in de stallen! Ieder kreeg een kinder bezempje, en daar gingen ze; alsof ze nooit anders hadden gedaan. Met kruiwagentjes en bakken pakten de kinderen zelf plukken hooi van de hooibaal af en verdeelden dit onder de koeien. Prachtig om te zien! Ze waren zo enthousiast! 

Rondleidingen op de boerderij
Het allerleukste van de dag vonden Lux en Loisa toch wel het helpen in de stallen!

De koeien eten natuurlijk niet alleen maar hooi! De boerinnen hadden alle soorten voer op een rijtje in emmers uitgesteld. Aandachtig luisterden ze naar hun verhaal waarna ze de koeien ook nog brokjes mochten geven. Wat een feest! Tussen de bedrijven door kregen we allemaal wat te drinken met iets lekkers, en was er ook de gelegenheid om te proeven van die heerlijke melk van de koeien. Er werd dus goed voor ons gezorgd.

Trekker testen en rondrijden op de boerderij

Aan het eind van de rondleiding op de boerderij was het tijd om de trekker te testen. En ze mochten zelfs een stukje rijden.  Nu waren wij met een klein groepje, dus ik weet niet of dat altijd gebeurd. Daarna werd er door de boerinnen aan ieder een leuk rugtasje uitgedeeld met daarin een leuke inhoudt. 

Ik ben echt ontzettend enthousiast over de rondleiding die wij bij mochten wonen. Wat hebben deze mensen een geduld, en vooral; wat hebben deze mensen veel plezier in hun werk en in het overbrengen hiervan naar de kindjes. Leerzaam & plezier, wat wil je nog meer! Ik zeg, bezoek gauw een van deze leuke boerderijen, met gegarandeerd een vettt geslaagde middag!

Hier vind je meer informatie over de verschillende boerderijen en tijden.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.