Mmmm, Moederdag!

Nu al zoveel jaar moeder van Sam (15 jaar) en Thabang (11 jaar, waarvan 8 jaar bij mij), ik vind ‘t vooral geweldig om moeder te zijn. De mooiste dingen hebben we samen meegemaakt; veel gelachen en plezier gehad, nieuwe ontdekkingen gedaan, intense momenten beleefd en ook behoorlijke dieptepunten helaas. Al 15 x was het voor mij Moederdag…. in deze blog schrijf ik over mijn leukste ervaringen als moeder. En geef ik een aantal tips om Moederdag op een fijne manier te vieren.

Ervaringen

Ik vind Moederdag een bijzondere dag. Een dag waarop ik vooral aan mijn eigen allerliefste moeder denk en zo blij ben dat we nog zo samen kunnen genieten. En dat ik zelf driedubbel geniet van het moeder zijn. Dankbaar dat ik moeder mag zijn van deze twee prachtkinderen…. wat leer ik veel van ze. Ook denk ik aan de Afrikamoeder van Thabang, als ze toch eens even mee kon spieken naar deze grappige, lieve en mooie vent.

 • Een aantal jaren geleden slopen beide heren vroeg naar beneden voor het klaarmaken van een heus Moederdag ontbijt. Tegen zeven uur was het dan zo ver. Het was heerlijk. Nouja, ik kreeg de koffie van zes uur (!!), de eitjes had ik de avond van tevoren zelf gekookt (in opdracht van Sam) en er viel een volle beker melk in mijn bed. Maar de mooie, lieve cadeautjes en zelfgemaakte gedichtjes (zoals ‘ik hou van jou, door weer en kou’) maakten alles goed.
 • Een jaar later hoorde ik weer gesluip over de gang. De verstopte cadeautjes werden tevoorschijn gehaald en er werd een ontbijt gemaakt. Een cracker met vlokken en een paaseitje. Van Thabang kreeg ik een wensje: ‘voor opa, van Roos’. Ahum, hij had vast de verkeerde tas van school meegenomen. Maar ik werd wel verwend met mooie gedichten, bloemen en zelfgemaakte waxinelichtpotjes.
 • Toen de volgende Moederdag alweer in zicht was werd Sam boos op Thabang. Thabang vertelde namelijk onder het eten in geuren en kleuren over het Moederdagcadeau wat hij op school had gemaakt. Sam vroeg aan mij: “Mam, wat vind je van een blender?” “Ja, leuk!” ‘t Was ook wel een beetje eigenbelang want Sam is dol op fruitshakes en smoothies. Dus hij wilde er één bestellen via bol.com. Ik adviseerde om toch nog even verder prijzen te gaan vergelijken op internet. We vonden een veel goedkopere, een echte Tefal. Een paar dagen later gaf de pakjesbezorger een wel heel klein pakket af. “Huh, zat daar een blender in?” Ik pakte ‘m uit. Was het een nep-blender voor in zo’n klein kinderkeukentje, speelgoed dus. Die moest weer retour. We keken toch maar even goed verder en bestelden de juiste. Ik moest nog even wachten tot het echt Moederdag was, maar dan kwam ik in het bezit van een heus werkende blender. We hebben er zeker al 100 smoothies mee gemaakt.
 • En toen was het weer zover: Moederdag. Na een keer geen koffie, een keer koude koffie en een keer waterige koffie zonder koffiepad was Sam dit jaar vastberaden om de perfecte koffie te serveren. Toen hij bezig was met het ontbijt kwam hij wel drie keer boven vragen: “Moeten de letters van de pad naar boven? Is het erg als ik eerst de zoetjes en de melk erin doe? Wat moet ik doen als het rode lampje knippert?” Met perfecte koffie, een ei, beschuit met aardbeien en zelfgemaakte cadeautjes: een ketting van Sam en een prachtig schilderij van Thabang (ik houd van jou tot aan de maan en weer terug). Sam schreef een wervelend gedicht: “Mam, je weet hoe je opvoeden moet, je bent lief en je doet veel voor mij en door bij jou te zijn ben ik blij!”.
 • Vorig jaar begon Moederdag ook weer met getrippel op de gang en vervolgens werd er een lekker Moederdagontbijt in elkaar geflanst. Dit keer beschuit met aardbeien, een warm kopje koffie en een gebakken ei in de vorm van een hart (ho, een poging tot de vorm van een hart). Brrrrr, zo’n vet ei op de vroege ochtend naar binnen werken valt niet mee. En een geweldig hart van chocolade die ze de week ervoor stiekem met z’n tweetjes hebben uitgezocht bij chocoladewinkel (11,50 euro van hun zakgeld). En dan het knutselwerkje van Thabang wat vol trotsheid werd overhandigd: een mooi beplakte theepot met thee (ssssst, ik lust geen thee). 
Een ontbijt is áltijd een goed idee!

Leuke Moederdag-opmerkingen:

 • Thabang over zijn Afrikamoeder: “Die is nu dood (heb ik nooit gezegd) en nu moet ik het maar met deze mama doen!” Hij had het ook al over een papa kopen…. hij wilde er dan wel één met kleine baby’s, whahaha. 
 • Een dag voor Moederdag zei Sam: “Mijn hersens hebben morgen pas Moederdag” (dus hij hoefde nog niet aardig te doen).
 • Ik moest naar de fietsenmaker en kreeg daar vanwege Moederdag een roos. Ik pakte de roos aan en prikte me gelijk aan een doorn. Er stroomde bloed uit mijn vinger. Thabang schrok daarvan en riep heel hard en verontwaardigd tegen de verkoper: “Hey, waarom geef jij mijn moeder een stekelbloem!”
 • Thabang: “Ik maak je bed mooi, mama, dat is nog voor Moederdag (een week later).” 

15 x Tips voor Moederdag:

 • Laat de kinderen zelf een ontbijt maken en deze op bed brengen.
 • Maak een Moederdagtaart: Marsha Dijkstra schreef daar voor Vettt een blog over: zie moederdagtaart.
 • Maak samen een moederdaglunch, Marsha maakte er één met haar kinderen in de vorm van hartjes. De hartjes moederdaglunch vind je hier.
 • Geef een mini fotoshoot cadeau bijvoorbeeld via: om in te lijsten.com met een stijlvol verpakte cadeaubon. De kosten zijn €89,- incl: een shoot van 30-40 min en 5 digitale bestanden. De shoot is in te plannen tot 1 juni a.s. en er wordt gepaste afstand gehouden. Lizet Beek heeft op het moment ook een leuke actie lopen voor moederdag.
 • Het leukste om te krijgen vind ik de zelfgemaakte knutselwerkjes: kijk hier voor meer inspiratie: lady lemonade.
 • En geschreven briefjes vind ik ook helemaal geweldig:
 • Maak een memory spel met foto’s. Maryke schreef hier een blog over. De kortingscode is nog t/m 31 mei geldig.
 • Laat met witte raamstiften mooie teksten op het raam kliederen. Of met chocoladestroop op een pannenkoek:
 • Dit jaar kunnen we i.v.m. Corona niet met de hele familie samen Moederdag vieren. Dus ik heb met mijn zussen een verdeling gemaakt: mijn jongere zusje brengt het ontbijt naar mijn moeder, ik zorg voor de lunch en mijn oudere zus zorgt voor een diner aan huis. Een soort tafeltje-dekje-dag. Dit schrijf ik dan alvast op een mooie kaart en gooi dat een paar dagen voordat het Moederdag is door de brievenbus.
 • Je kan het ontbijt, de lunch, brunch of het diner ook laten bezorgen. Op feestgenoten.nl zie je via een liveblog wie er in Twente wat voor Moederdag kan betekenen. En dat zijn er heel veel, ze zijn handig per regio gerangschikt.
 • Zoek samen een rustig plekje in de natuur en ga dan lekker picknicken.
 • Koop of pluk een bos bloemen. Of chocola. Daar word je als moeder zeker blij van.
 • Op doenkids zie je veel leuke tips voor Moederdag, zoals een Moederdagbingo of je kan deze mooie Moederdagkaarten printen.
 • Laat de kinderen een klusje doen (wel vast incalculeren dat je ‘t daarna alsnog zelf moet doen):
 • Dit blog laten lezen door vaders.
 • En de laatste tip: maak foto’s of filmpjes op Moederdag, gaaf om na járen weer terug te kijken:

Wat doe jij dit jaar met Moederdag?

Heel veel succes om er wat van te maken deze Moederdag! Nog meer tips vind je in dit overzicht: Corona proof tips voor moederdag.

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.