Koning Bowi Een theatervoorstelling over een driftig verlangen om de baas te willen zijn

Weet jij het nog? Die eerste schooldag van je kind? Met een gloednieuwe tas, beker en broodtrommel op pad naar het nieuwe avontuur. De één verlegen, de ander vol vertrouwen. Jou achterlatend op het schoolplein, hun eigen battle tegemoet. In de 4+ voorstelling Koning Bowi zagen we hoe Bowi zich door die eerste schooldagen worstelt.

Susan van Hoof en haar 5-jarige dochter Charlie werden uitgenodigd voor de premiere in Enschede. Als één van de allereersten kregen ze de kans dit mooie theaterstuk mee te maken. Vanaf nu reist de voorstelling ‘Koning Bowi’ het land door. Op 23 oktober staan ze in Deventer en op 21 november in theater Sonnevanck in de Walstraat in Enschede!

Over Bowi

Ik ging al eens eerder met mijn dochter naar het Theater. Een grote, bekende voorstelling in een enorme theaterzaal. Dit was compleet anders. We zaten in de knusse zaal van Sonnevanck, Charlie zat heerlijk op een bankje naast allemaal andere kinderen. De cast bestaat uit 3 bontverkede acteurs. Een fantastische muzikant verzorgt de muzikale begeleiding. Voor Charlie een compleet andere ervaring. Bij de eerder genoemde voorstelling was het zo indrukwekkend, dat we na een half uurtje de zaal verlieten :-). Hier was ze van begin tot eind geboeid. En zij niet alleen. Alle kinderen leken te genieten, evenals de volwassenen!

Bowi is nieuw in de klas. Hij komt binnen in een klas waar zijn klasgenoten, Ruby en Zip, de taken allang hadden verdeeld. Bowi moet wennen. Hij is nog gewend aan zijn zin krijgen, niet te hoeven delen en altijd het middelpunt van de belangstelling zijn. En ook Ruby en Zip moeten wennen aan die nieuwe. De balans lijkt opeens te zijn verdwenen.

koning bowi
Fotocredits: Sanne Peper

De bazig Ruby lijkt Bowi nogal de baas en hij vindt dat lastig. Maar dan opeens lijkt er een wonder te gebeuren en komt de wens van Bowi uit: HIj wordt koning van de klas: Koning Bowi. Tot grote frustratie van Ruby die listig bedenkt hoe zij de koning de baas kan zijn. In een voorstelling van 50 minuten wisselt de troon nogal eens voordat de balans opnieuw terug is. Natuurlijke krachten blijken keer op keer toch verslagen te kunnen worden totdat de volgzame Zip bedenkt hoe hij zich zou kunnen weren tegen al dat geweld om zich heen. Uiteindelijk vinden Bowi, Zip en Ruby een manier om samen met en naast elkaar te overleven in de schoolstrijd.

De voorstelling Koning Bowi laat op een grappige, toegankelijke manier zien hoe kinderen hun weg vinden in het behouden van hun eigen identiteit en hoe ze reageren wanneer ze de controle verliezen. Uiteindelijk komt het natuurlijk goed met een klein beetje strijd die overblijft. Want er moet natuurlijk altijd wel een beetje te strijden blijven.

koning bowi
Fotocredits: Sanne Peper

Koning Bowi in november te zien in Enschede

De voorstelling Koning Bowi is de komende maanden te bezoeken door heel het land en is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 4 jaar. De voorstelling is zeker ook leuk voor kinderen tot een jaar of 10. Op 21 november staan ze in het Theater Sonnevanck in Enschede. De kaartverkoop loopt via het Wilminktheater, tickets (€7,50) zijn te koop via het Wilminktheater. Kijk voor overige speeldata en locaties op de website van Theater Sonnevanck.

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.