Dit wil je als ouder weten over kinderen en beugels

Door

Het moment waarop je ontdekt dat je kind een beugel nodig heeft, kan zowel spannend als overweldigend zijn. Als ouder wil je het beste voor je kind, en orthodontie speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde mondontwikkeling. Wij zijn zelf vorig jaar op 10-jarige leeftijd gestart met het beugeltraject bij Ortho Euregio. Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Orthodontiepraktijk Ortho Euregio. Zij hebben een orthodontiepraktijk in Enschede en in Hengelo. In deze blog lees je alles wat je moet weten als je kind een beugel nodig heeft, heb je toch nog vragen, laat het hieronder bij de opmerkingen weten!

1. Waarom heeft mijn kind een beugel nodig?

Orthodontie is meer dan alleen een cosmetische ingreep. Het doel is om de stand van de tanden en kaken te verbeteren, wat niet alleen bijdraagt aan een stralende glimlach, maar ook aan een gezonde mond. Een beugel kan problemen zoals scheve tanden, overbeet, onderbeet en andere afwijkingen corrigeren.

2. Wanneer moet mijn kind beginnen met orthodontie?

Orthodontische behandeling begint meestal tussen de leeftijd van 9 en 14 jaar, wanneer de meeste permanente tanden zijn doorgekomen. Meisjes starten daarbij vaak iets eerder dan jongens. Vroegtijdige interventie kan echter soms nodig zijn, dus het is belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken voor evaluatie. Het kan wel verstandig zijn om je vanaf de 7-jarige leeftijd alvast uit te zoeken of je verzekerd bent voor orthodontie. Sommige verzekeraars hanteren bij een overstap namelijk een wachttijd van 1 of 2 jaar. Meer hierover lees je bij punt 7.

3. Soorten Beugels

Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar, waaronder traditionele metalen beugels, keramische beugels en zelfs onzichtbare aligners. De keuze hangt af van de orthodontische problemen en de voorkeur van het kind.

4. Duur van de Behandeling

De duur van orthodontische behandeling varieert, maar de gemiddelde tijd met een beugel is meestal tussen de 18 maanden en 2 jaar. Het is belangrijk om de instructies van de orthodontist op te volgen en regelmatige controles bij te wonen. Hou rekening met maandelijkse controles.

5. Onderhoud en Hygiëne

Een goede mondhygiëne is essentieel tijdens orthodontische behandeling. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen hun tanden goed poetsen, flossen en regelmatig controles bij de tandarts plannen. Het dragen van een beugel kan extra zorg en aandacht vereisen, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de beugel kunnen beschadigen.

6. Ongemak en Aanpassingsperiode

In het begin kan het dragen van een beugel wat ongemak veroorzaken. Het kan een paar dagen duren voordat het kind eraan gewend is. Zachte voedingsmiddelen en pijnstillers kunnen helpen tijdens de aanpassingsperiode. Twijfel je of de pijn wel ‘gebruikelijk’ is neem dan altijd even contact op met de behandelende praktijk.

7. Financiële Overwegingen

Een orthodontie behandeling kan een investering zijn. Het is belangrijk om met de orthodontist te praten over de geschatte kosten en mogelijke betalingsplannen. Sommige tandheelkundige verzekeringen dekken een deel van de kosten. Wij hadden vooraf een intake gesprek en vanuit daar wordt er ook gekeken naar de vergoedingen vanuit je zorgverzekeraar. Soms kan het een interessante overweging zijn om toch over te stappen naar een andere zorgverzekering met een gunstigere dekking op gebied van orthodontie.

Bij Ortho Euregio kun je aan het einde van ieder jaar een financieel gesprek aanvragen. Je kijkt dan samen naar welke kosten er nog komen en je krijgt een overzicht met vergoedingen per verzekeraar. Je kunt dan overwegen om alsnog over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Voor mij betekende dat vorig jaar dat een overstap financieel wel gunstig zou zijn, dus dat heb ik toen gedaan. Op de website van Ortho Euregio vind je een overzicht met orthodontie vergoedingen per zorgverzekeraar. Deze wordt ieder jaar in november aangepast.

8. Opvolgbehandeling na de beugel

Na het dragen van de beugel kan het nodig zijn om een retentie-apparaat te gebruiken om ervoor te zorgen dat de tanden op hun nieuwe positie blijven. Regelmatige controles bij de orthodontist blijven belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed blijft gaan.

Besluit

Orthodontie kan een belangrijke overweging zijn voor kinderen, waardoor ze niet alleen een mooiere glimlach krijgen, maar ook een gezondere mond. Als ouder is het belangrijk om je kind te ondersteunen en hen aan te moedigen om zich aan de instructies van de orthodontist te houden. Met de juiste zorg en aandacht kan de reis naar een perfecte glimlach soepel en succesvol verlopen. Heb jij nog vragen over dit onderwerp? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Ortho Euregio.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.