Kamperen met kinderen: 10 praktische tips

De zomervakantie is in zicht! Voor ons betekent dat: de kampeerspullen tevoorschijn halen en ons verheugen op slapen in de tent met z’n allen, ik word er blij van! Nu weet ik dat er ook genoeg moeders zijn die minder blij worden van het idee om te kamperen, maar echt, het is superleuk! Wie weet krijg je na het lezen van deze praktische tips net zoveel zin in kamperen als ik.

Waarom kamperen?

Onze hoofdreden: de kinderen vinden het fantastisch! Er zijn speeltuinen, veel kinderen, ze vinden het heel stoer om met hun eigen toilettasje tanden te gaan poetsen en er zijn veel andere kinderen (of had ik dat ik al gezegd?). En het grote voordeel daarvan is dat onze kinderen lekker gaan spelen en wij drinken onze koffie dan warm! Hoera voor warme koffie in plaats van zo’n half lauw bakkie dat je snel achterover klokt! Al met al durf ik onszelf wel ervaren kampeerders te noemen en hebben dus wel wat handigheidjes ontwikkeld. Ik deel ze hier graag met jullie!

Kamperen

Campingleven: wijn uit een plastic beker

#1 Inpakken: shoppers

Deze tip kreeg ik ooit als onervaren moeder: gebruik shoppers in plaats van sporttassen of koffers. Shoppers kunnen rechtop naast elkaar in de auto staan, dit scheelt echt veel ruimte. Voor ieder een eigen shopper, voor de zwemkleding eentje, voor de handdoeken, etc. Sindsdien heb ik een hele lading van die tassen in huis, echt ideaal.

#2 Denk opblaasbaar!

Wij hebben jarenlang een campingbedje meegesleept, mét matras. Neemt best veel ruimte in! Afgelopen jaar vond ik op internet een opblaasbaar luchtbed van Intex mét hoge randen! Ideaal dus voor Guusje, want ze kan er niet uit of af vallen. Het lijkt een beetje op een rubberboot. Er zit een opblaasbare matras bij en hier past een matrashoes uit het juniorbed in.

Note to self: voor dit jaar een elektrische pomp aanschaffen, pfff wat puffen met zo’n voetpomp.

Kamperen

En genieten maar

#3 Speelgoed ter plaatse kopen

Ballen, schepjes, emmers, het kost bijna niks en het neemt veel ruimte in. Daarom laten wij de kinderen altijd wat uitzoeken als we aangekomen zijn. Meteen blije gezichtjes en de lange reis is vergeten.

#4 Ieder zijn eigen toilettas

Ik dacht ook dat het handig was, één toilettas voor de kinderen samen. Maar naast dat ze het veel interessanter vinden om met een eigen toilettas naar het douchegebouw te lopen, bleek het ook veel praktischer te zijn als ze gewoon allemaal hun eigen spullen hebben. Zo kon manlief ook een kind meenemen naar de douche, terwijl ik de andere twee had. Win-win!

#5 Luisterbieb

Afgelopen zomer ontdekten wij de Luisterbieb, een app van de bibliotheek. Hiervoor hoef je niet per se een abonnement op de bibliotheek te hebben. Heb je deze wel, dan heb je veel meer keuze. Wat ik zo mooi vind, is dat er ook tal van luisterboeken voor volwassenen op staan. Meester Kikker kennen we inmiddels uit ons hoofd, die hebben we op de terugweg van Frankrijk naar huis toch wel zo’n vier keer gehoord! Tip: download thuis vast wat luisterboeken, je hebt er namelijk Wifi voor nodig. Wat ook tof is: de vakantiebieb. Via de vakantiebieb kun je ook gratis luisterboeken downloaden.

#6 Dekbedden in plaats van slaapzakken

Ik slaap zelf echt niet lekker in zo’n strakke slaapzak, dus neem altijd gewoon ons dekbed mee. Voor de kinderen doen we dat inmiddels ook, ze liggen er samen lekker warm onder. In de Alpen koelt het ’s nachts best af namelijk. Daarnaast hoef je (meestal) alleen maar de matrashoes van het luchtbed te vervangen als het toilet ’s nachts toch een beetje te ver blijkt. Dit gaat veel sneller dan een hele slaapzak uitwassen.

# 7 Koken op een gasbrandertje en doen alsof je het apparaat niet snapt

Als we kamperen kookt mijn man, ik ‘weet’ namelijk niet hoe de brander werkt! En het is toch veel leuker om toe te kijken met een wijntje!

#8 Inklapbaar picknicktafeltje

In Frankrijk zie je ze overal, de inklapbare picknicktafel. Scheelt erg veel ruimte en je hebt meteen vier zitplaatsen. Voor de stabiliteit zitten we altijd verdeeld om de tafel, dus niet met z’n tweetjes aan één kant. Grappig om te zien dat dat thuis ineens ook gingen doen aan de gewone eettafel!

Kamperen

Aan taaaaafel

#9 Wegwerpwashandjes (handwasjes volgens Guusje)

Niet echt duurzaam, I know, maar verrekte handig zijn de wegwerpwashandjes. Ik hou van zo min mogelijk was en dit scheelt enorm.

#10 Gouwe ouwe: cadeautjes voor onderweg en op de camping

Dit blijft natuurlijk altijd een goed idee. Niet alleen voor onderweg, maar ook ter plaatse is het leuk. Wij verplaatsen ons gedurende de vakantie altijd meerdere malen naar andere campings. Soms moeten ze dan weer even wennen en een klein cadeautje doet dan wonderen!

Kamperen

Altijd leuk!

Maar bovenal: geniet, laat los, wees lekker jezelf! Ik wens iedereen veel plezier en mocht je nog meer tips hebben, let me know!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.