Gastblog: gezonde maaltijden voor jouw kind, zo lukt het wel!

Door

De eeuwige ‘struggle’ van vrijwel elke ouder; hoe krijg ik (genoeg) groenten in mijn kind.. Herkenbaar? Vast! Ook ik als ‘healthy-food-mama’ heb hier vrijwel dagelijks mee te maken…in deze gastblog ga ik mijn tips delen voor gezonde maaltijden voor jouw kind.

Over mijzelf

Goed, voor ik van wal steek, zal ik mij eerst even voorstellen; ik ben Kim (35 jaar, nog net) en mama van Kick (6 jr) en Fien (2 jr). Samen met mijn kinderen en man woon ik in Borne (OV). Met mijn moeder Daphne heb ik een website/blog/webshop/praktijk genaamd ‘Pure Generaties’. Hier staan alle facetten van gezonde voeding en gezond leven bovenaan!

In het verleden gaven wij ook workshops. Superleuk, maar vanwege de omstandigheden in de wereld, is dit nu digitaal geworden middels online programma’s en E-Books.

Ik kan oprecht zeggen dat gezond leven mijn passie is. Ik ‘slurp’ alle informatie die op mijn pad komt op. Samen met mijn moeder Daphne, willen we mensen inspireren en begeleiden om te kiezen voor gezondheid!

Zelf ben ik jarenlang hulpbehoevend geweest na een auto-ongeluk. Een heftige periode waarin ik zelf ondervond dat o.a. gezonde voeding veel vooruitgang kan brengen. De kennis die ik hierin heb opgedaan vind ik geweldig om te delen met anderen.

Bij ons in huis: gezond maar met een goede balans

Wij leven hier in huis heel gezond, met ook met een gezonde balans. Waardoor er heus ook wel eens een patatje of chipje op tafel komt. Mijn kinderen probeer ik bewust te maken van wat voeding met je lichaam doet. Hoe voel je je na het eten van een gezonde voedzame maaltijd ten opzicht van na het eten van bijvoorbeeld ijs en chips? Wat voel je in je lichaam? Was het oké, of was het misschien wat teveel? Waar kies je de volgende keer voor? Mijn insteek is dat de kinderen thuis voedzame maaltijden krijgen en verantwoorde tussendoortjes (met slechts heel af & toe een ‘uitstapje’). Buitenshuis laat ik de kinderen zelf keuzes maken. Willen ze ergens wel een stukje taart? Prima! Kiezen ze ervoor het niet te doen, ook prima.. Ik hoop door geen strikt ‘regime’ te hanteren, dat ze later zelf ook bewustere keuzes gaan maken.

Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar ontstaan er uitdagingen

Van baby af aan eten ze vers bereide prakjes en later gezonde maaltijden. Waarbij ik merk dat dat tot ongeveer 2,5 jaar bij beide vrijwel alles er makkelijk in ging. Maar ineens komt er een ommekeer. Groenten zijn minder aantrekkelijk en sowieso worden de porties avondeten kleiner. Er wordt ‘gevist’ naar dingetjes die ze liever niet in hun maaltijd zien. En geklaagd in de trant van ‘dat lust ik niet’ en ‘hoeveel moet ik daarvan eten’. Het wordt niet direct veel gezelliger van aan tafel, herkenbaar? 

Waarom kinderen vaak minder graag gezonde maaltijden en groente eten

Omdat ik zelf gefocust ben op het binnenkrijgen van voldoende groenten elke dag, projecteer je dit ook snel op je kinderen. Heel dubbel. Want, vanuit mijn opleidingen weet ik dat het belang van een kinderlijfje bij groenten heel anders ligt als bij volwassenen. Dus om maar meteen een stukje stress bij jullie weg te halen; kinderen hebben een hele goede reden om niet zoveel groenten te willen eten. Dit kost hun lichaam namelijk kostbare energie om te verteren! Deze energie hebben ze vooral nodig om te groeien. Het is dus niet persé handig als dit opgaat aan het verteren van ingewikkeld voedsel zoals groenten, die ook nog eens weinig energie leveren! Echt?! Ja echt.. Hebben jullie je ooit afgevraagd waarom een kind van nature meer geneigd is vlees te eten in plaats van groenten? Omdat dit energie geeft! Vetten en eiwitten leveren bouwstoffen waar een kinderlijfje wat mee kan! 

Gezonde maaltijden: de ‘groente druk’ mag van de ketel

Wil dit zeggen dat kinderen geen groenten meer hoeven te eten? Neeee dat is ook weer te kort door de bocht, maar de druk mag van de ‘ketel’! Het is absoluut niet het belangrijkste voedsel voor een kind in de groei. Deze kinderen hebben gezonde vetten en eiwitten veel harder nodig. Zelf koos ik na even in de valkuil van ‘pushen’ te zijn getrapt, er weer voor om er relaxed mee om te gaan.

Elke avond (en ook op andere momenten zie tips onderaan!) krijgen de kinderen groenten bij hun maaltijd. Niet teveel, gewoon een portie in verhouding tot de rest van de maaltijd. Teveel maakt meestal dat kinderen gaan weigeren. Zelf eten ze er altijd wel wat van. Ik motiveer ze nog ietsje meer te nemen, maar altijd met een positieve insteek. Soms gaan er maar 3 worteltjes in en dat is dan prima. Ik merk soms ook nog wel eens dat dat in mijn hoofd lastig werkt. Vooral omdat het belang voor een volwassene zo anders ligt. Maar al snel schakel ik terug naar de kennis die ik gelukkig ter beschikking heb.

Voor mij is het het belangrijkste dat mijn kinderen iets van groenten eten elke dag. Zo leren ze de smaken kennen (en hopelijk waarderen). Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze het belang leren van groenten voor hun verdere leven.

Gezonde maaltijd

6 tips om ongemerkt groenten en gezonde maaltijden bij kinderen naar binnen te krijgen

Ik kan er ook relaxed mee omgaan omdat ik wat tips en trucs heb om toch (ongemerkt) wel wat groenten bij de kindjes naar binnen te krijgen:

  • Biedt groenten niet alleen tijdens de avondmaaltijd aan maar verspreid over de dag. Zo gaat er gemiddeld gezien wat meer naar binnen, dan wanneer dit alleen bij het avondeten wordt aangeboden. Stel dat je kind net moe is tijdens het avondeten, of haast heeft, dan is er geen groenten gegeten die dag! Denk aan snackgroenten in de lunchtrommel (worteltjes/komkommer/punt-paprika) en groenten op een snack-bordje na school.
  • Verstopte groenten zijn altijd een mooie optie voor kinderen die echt weerstand hebben tegen elke vorm van groenten eten. Een ei-muffin met spinazie en cherrytomaatjes, een wafel met spinazie of bloemkool erdoor en brownie’s op basis van bonen worden hier thuis veelvuldig ingezet; pastasaus met heel veel groenten en dan pureren (recept op puregeneraties.nl) en allerlei soorten gepureerde soepen. Op onze website vind je heel veel recepten.
  • Kinderen zelf laten kiezen. Als ouders willen we altijd graag bepalen voor onze kinderen, maar wellicht zijn er echt wel dingen die jouw kind(eren) niet zo lekker vinden (op dit moment). Laat ze 2 of 3 dingen bepalen die ze echt niet hoeven te eten, met daarnaast de afspraak dat de rest wel gegeten wordt of in ieder geval geproefd!
  • Pas de porties echt aan op wat je kind eet. Het is uit vele onderzoeken naar voren gekomen, dat bij te grote porties de eetlust afneemt. Observeer je kind en jij weet echt wel wat hij/zij op krijgt.
  • Smoothies zijn de ideale oplossing om groenten, eiwitten en goede vetten in te verstoppen! Maak smoothies met spinazie of veldsla (vooral deze 2e heeft weinig smaak en wel veel voedingsstoffen) voeg avocado toe voor de goede vetten en eventueel extra eiwitten (poeder) voor extra bouwstoffen.
  • Wissel af, de smaak bij kinderen is nog in aanleg en wisselt nog sterk. De ene periode smullen ze van broccoli en een paar weken later verafschuwen ze het. Voor ons als volwassene vaak onvoorstelbaar, maar het kan toch echt. Blijf afwisselen in de groenten die je ze aanbiedt en overleg ook wat ze wél graag willen.

Hopelijk heb ik jullie een heel klein beetje op weg geholpen om op een relaxte manier je kind gezond te laten eten. Vooral dat relaxt blijven is zó belangrijk, de stress die het bij de ouder en het kind geeft, is zoveel meer schadelijk dan het niet of weinig eten van groenten. Keep that in mind!

NIEUW: E-book van baby tot puber goed gevoed

Onlangs bundelden wij al onze kennis en informatie tot een E-book “Van baby tot puber goed gevoed”. Het liefst willen wij namelijk elke ouder laten inzien, hoe belangrijk het is om bij kinderen te beginnen met gezonde maaltijden. Hier hebben de kinderen zelf wat aan (minder klachten), heb jij als ouder wat aan én het voorkomt zoveel ellende op latere leeftijd. Heb je kinderen met klachten (intoleranties), ben je zwanger of heb je net een baby, is jouw kind een ‘moeilijke eter’? Of ben je in ‘gevecht’ met je puber rondom eten? Dan is ons E-book zeker voor jou een aanrader. Meer informatie over het boek vind je via deze link: van baby tot puber goed gevoed.

Liefs Kim (& Daphne)
www.puregeneraties.nl

gezonde maaltijd

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.