EMB test; een hulpmiddel voor meer energie

Door

Eind oktober begon ik mijn zoektocht naar meer energie. Met de hulp van Pure Generaties heb ik mijn voeding totaal omgegooid. Brood, suiker, koffie, pasta, bewerkte producten, het werd allemaal vervangen door gezonde onbewerkte voeding rijk aan goede vetten. Mijn energieniveau nam toe en ook fysiek waren er duidelijk positieve veranderingen te zien. Maar toen ik langzaam bepaalde voedingsmiddelen mocht toevoegen aan mij dieet, pakte dit niet goed uit. Mijn gezicht werd dikker, mijn buik blies zich op, mijn huid werd slechter en mijn energie… daar was niks meer van over. Ik besloot een EMB test (bloedonderzoek) te laten doen om zo te onderzoeken wat er nu mis ging. Het gedetailleerde verslag van dit bloedonderzoek heeft zo veel duidelijkheid gegeven. Lees hier mijn uitslag en hoe ik daardoor nu verder kan. Wie weet is dit onderzoek ook wel iets voor jou!


Regulier bloedonderzoek

De meesten van ons zijn wel eens bij de huisarts geweest met vage klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, neerslachtigheid, moeite hebben met in- of doorslapen of bijvoorbeeld darmklachten. De huisarts kan er dan voor kiezen om bloed af te nemen. De buisjes met bloed laat hij/zij onderzoeken waarna ze worden vergeleken met een aantal standaard bloedwaarden. Dit houdt in dat er gekeken wordt of bestanddelen in je bloed binnen vastgestelde grenzen vallen. Meestal wordt er gekeken naar je HB-gehalte (bloedarmoede), bezinking (ontstekingen), T4 (schildklier) en/of een glucose bloedtest (bepalen hoe hoog je bloedsuikerspiegel is).  Heel nuttig natuurlijk, maar er is nog zo veel meer informatie uit je bloed te halen.

Wat meet een EMB test zoal?

Een EMB test, voluit Energetisch Morfologisch BLOEDonderzoek, geeft een uitgebreider beeld van jouw algehele gezondheid. Dit bloedonderzoek geeft bijvoorbeeld duidelijkheid over hoe het zit met jouw vrije radicaal belasting, leverbelasting, eventuele darmverstoringen, mogelijke parasiet- en schimmelbelasting (vaak dé reden van darmklachten) en over jouw adrenale status (stress, bijnieren, cortisol, etc). Maar dit is nog lang niet alles. Je krijgt ook informatie over je pH balans, B12-status, of er te korten zijn qua vitaminen en mineralen, hoe het zit met jouw toxische belasting (gifstoffen in je lichaam) en wordt er onder andere gekeken naar mogelijke virale en bacteriële belasting. Wat ik zelf heel fijn vind is dat naast de bovenstaande informatie, ook eventuele voedselintoleranties aan het licht komen! De mogelijkheden van dit onderzoek te veel om allemaal op te noemen in dit blog. Klik daarom hier om nog meer te lezen over de EMB test van Pure Generaties.

EMB bloedonderzoek

Hoe wordt de EMB test afgenomen?

Daphne, Orthomoleculair voedings- en suppletietherapeut van Pure Generaties, neemt de bloedtest af bij haar praktijk aan huis. We beginnen met een uitgebreide vragenlijst. Ze vraagt naar mijn klachten, beperkingen en naar mijn medicijngebruik. Na dit zorgvuldig en zo uitgebreid mogelijk te hebben ingevuld is het tijd voor de bloedtest. Ik heb een angst voor naalden dus ik ben blij dat dit onderzoek “slechts” een vingerprik blijkt te zijn. Een paar druppels bloed in een klein buisje en een aantal afdrukken op een glasplaatje zijn al genoeg. Deze bloedmonsters worden, samen met de ingevulde vragenlijst, naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

EMB test per post

De uitslag van het bloedonderzoek

Na twee weken wachten krijg ik bericht dat de onderzoeksresultaten binnen zijn. Daphne heeft de uitslagen verwerkt in een uitgebreid verslag en licht alles toe tijdens een consult in haar praktijk. Ik schrik van de uitkomsten, maar tegelijkertijd valt er ook zo veel op zijn plek. In de testresultaten zie ik dat er sprake is van verzuring van het lichaam, dat er ontstekingen zijn, dat er vrije radicaalschade is en dat mijn lever onder druk is komen te staan door mijn medicatiegebruik. Uit het microscopisch bloedonderzoek is duidelijk te zien dat er vitamine deficiënties zijn, met name B12 (de energiegever!), D, en Q10. Er is een behoorlijk te kort aan Omega 3 en ondanks dat ik al flink wat magnesium ben gaan slikken, schreeuwt mijn lichaam hard om meer. Moet je na gaan hoe ik er voor stond voordat ik met dit supplement ben begonnen. Magnesium is belangrijk omdat het onder andere bijdraagt aan de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Ook is het een “anti-stress” mineraal. En waar ik net juist mijn te korten beschreef, heb ik van de stresshormonen adrenaline en cortisol juist weer een overschot! Stress kan mentaal zijn, maar chronische pijn ervaart het lichaam ook als stress. Deze uitslag is voor mij dus goed te verklaren.

Uitslag EMB test
Het liefst zie je hier alleen groene hokjes. Bij mij zijn er echter een aantal gele hokjes en zijn de meeste zelfs oranje.

Burn-out ligt op de loer

Niet alleen mijn stress is erg hoog (87 punten op een schaal van 0 tot maximaal 100), maar ook de verlengde stress reactie scoort bij mij hoog. Dit houdt in dat mijn lichaam stress niet goed kan verwerken. Waar het lichaam er idealiter enkele minuten over hoort te doen om stress te elimineren, kan het er bij mij juist uren over doen.  Deze lange verweringstijd kost veel energie van het lichaam en laat ik daar nou net een te kort aan hebben! Om het nog wat zwaarder te maken om met al die stress om te gaan, heb ik daarnaast een laag serotonine niveau. Serotonine is je gelukshormoon! Met een te kort aan dit hormoon voel je je onrustig, raakt je dag- en nachtritme ontregeld en liggen een depressie / burn-out op de loer. Hoog tijd dus om dit probleem aan te pakken! Ook kan een laag serotonine niveau migraine veroorzaken, iets waar ik zeer regelmatig last van heb.

Een schimmel in mijn darm

In mijn darm blijkt zich een schimmel te huisvesten (charming!). Een dergelijke schimmel krijgt de ruimte voor groei door bijvoorbeeld ontstekingsremmende pijnstillers of het gebruik van antibiotica. Nuttig je dan ook nog eens veel suikerrijke producten, dan heeft die schimmel in jouw darm de tijd van zijn leven. De pijnstillers heb ik lang geslikt, zelfs ingespoten gekregen, en ook antibiotica kreeg ik meerdere keren voorgeschreven. Terugdenkend aan alle Nutella die ik daarnaast nog dagelijks nam… Ooh, dan baal ik zo dat ik die schimmels alsmaar heb zitten voeren! Door de aanwezigheid van de schimmels is mijn darmwand beschadigd geraakt waardoor er nu kleine openingetjes in mijn darmwand zitten, dit wordt ook wel een ‘lekkende darm’ genoemd. Door deze kleine openingen lekken er eiwitstructuren vanuit mijn darm de bloedbaan in. Het lichaam (immuunsysteem) reageert daar op met óf een allergische reactie, óf hoofdpijn, óf gewrichtsklachten. Lucky me, want ik heb ze alle drie!

Hoe nu verder?

In eerdere blogs (deel 1 en deel 2) kun je lezen hoe ik sinds oktober bezig ben met mijn nieuwe gezonde leefstijl, op zoek naar energie. De tips en resultaten zijn zeker de moeite waard om het eens terug te lezen. Mijn nieuwe leefstijl maakte dat ik mij vrij snel een stuk beter ging voelen. Echter, toen ik in januari langzaam meer zuivel begon te nuttigen en met mate fruit aan mijn dieet mocht toevoegen, namen mijn klachten opnieuw toe. Ik werd weer moe, mijn buik blies zich elke dag op tot standje 5 maanden zwanger en ik voelde mij veel te vaak ziek/naar. Dit maakte mij moedeloos. Ik deed zo mijn best maar de eerder behaalde resultaten leken van mij te worden afgepakt. Hoe kon ik deze terugval doen stoppen? De EMB test heeft mij daarbij geholpen. De uitslagen van het bloedonderzoek maakten helder wat de klachten heeft doen verergeren. De schimmel in mijn darm is namelijk dol op suiker. Door hem te voeden (fruitsuikers zijn tenslotte ook suiker) won hij opnieuw terrein in mijn lichaam. Ook blijk ik koemelk niet goed te kunnen verdragen (caseïne intolerantie) dus ook de toename van zuivel pakte voor mij verkeerd uit.

Met de juiste voeding en supplementen kunnen de problemen worden opgelost

Door alle verkregen informatie leef ik nu volgens een nieuw dieet die precies inspeelt op waar mijn lichaam behoefte aan heeft. Ik ben zo blij dat ik dit onderzoek heb laten doen. Het fijne is namelijk dat aan alle eerder genoemde uitkomsten gewerkt kan worden. Ook aan de lekkende darm, het serotonine niveau en aan het stress niveau. Met de juiste voeding (dood aan de schimmel) en extra supplementen om mijn te korten aan te vullen, ga ik nu weer vooruit! Mijn energieniveau neemt toe, mij buik is sinds jaren weer plat (hoera!) en onlangs stond ik zowaar weer eens te zingen onder de douche. Dat was zó lang geleden dat ik zelfs schrok van mijn eigen stem. Ik krijg mijn levenslust weer terug. The only way is up!

supplementen New Care
Deze krachtige voedingssupplementen zijn echt mijn “lifesavers”. Mijn spieren zijn rusitiger en minder pijnlijk, mijn energie neemt toe en mijn hartritmestoornissen zijn zo goed als verdwenen!

Is een EMB test ook iets voor jou?

Heb jij ook het gevoel dat je meer energie kunt gebruiken of vermoed jij bij jouzelf mogelijke te korten of juist een voedselintolerantie? Misschien is een EMB test dan wel iets voor jou. Neem gauw een kijkje op de website van Pure Generaties door hier te klikken.

Over Marieke

Meer blogs van Marieke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Anouk
    maart 2, 2020

    Wat goed Marieke! Ga zo door, topper!