#8 Door het glas: Collin, vader van 3

Door

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezer zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.

Collin is mc bij VroegZat en projectleider van Cultuureducatie Enschede bij Concordia. Hij woont samen met vriendin Jonne (Teamleider ondersteuning bij Het Stedelijk Lyceum locatie Innova) en kinderen Kingston (10), Mikki (8) en Jones (1) nabij het centrum van Enschede.

corona interview. Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel 'contactloze' foto's maakt van de bizarre situatie ...
Fotocredits: www.ditisjeuring.nl

Hoe voel je je bij deze situatie?

We nemen de situatie zoals die is en maken er het beste van. Dat brengt emoties als balen, gemis en zorgen met zich mee, maar aan de andere kant is het ook genieten van de bonustijd met elkaar en het beste ervan maken. Het zijn barre tijden, Jonne en ik zijn allebei types die graag leven: met familie, vrienden en mooie ervaringen. Dat alles nu on hold staat is wennen…

Jonne werkt in het onderwijs, maar thuis lesgeven aan eigen kinderen is heel anders. Voor mij is het heel k*t voor VroegZat, want er zijn 3 maanden aan (deels) uitverkochte feestjes geannuleerd…

Is er iemand bij jou thuis ziek?

Nee op dit moment gelukkig niet en ook van onze families en vrienden niet. We waren in de voorjaarsvakantie op wintersport in Oostenrijk, in een gebied wat nu in lockdown is. Kingston was daar ziek, ik was de week erna ziek, Jones de week daarna en Jonne was 2 weken aan het hoesten en niet fit. Geen idee of het Corona was of een gewoon griepje, want getest zijn we niet.

Hoe vullen jullie de dagen?

We zoeken naar een balans tussen werk- en speeltijd. Het idee was om elke dag met z’n allen voor 9.00 uur aan de dag te beginnen, maar dat is voor de kinderen al iets opgerekt omdat ze ook ’s avonds later naar bed gaan dan normaal. Jones slaapt gemiddeld tot ongeveer 8.00 uur en in het uur daarna worden Kingston en Mikki ook wakker. Die blijven echter graag nog in bed met iPad en boek, terwijl Jones bij ons speelt en ontdekt. We beginnen (bijna) elke dag met een gezamenlijke wandeling met onze hond Nore, voor frisse lucht en beweging. Gelukkig zijn er veel rustige stukken bij ons in de buurt dus we komen weinig andere mensen tegen. De rest van de dag vullen Kingston en Mikki met schoolwerk maar zeker ook spelletjes, iPad, lezen, knutselen/tekenen, klusjes in huis, etc.

Ook voor Jonne en mij is het zoeken naar een balans in werktijd. Jones slaapt gelukkig elke dag een uur of 2/3. Dat geeft een beetje rust, maar dat is niet voldoende om al ons werk af te krijgen. We werken allebei thuis, vooral Jonne heeft elke dag online vergaderingen etc. want haar school draait “gewoon” (online) door. Innova is een middelbare school voor gepersonaliseerd onderwijs waar sowieso veel digitaal lesgegeven wordt. Nu worden alle lessen online aangeboden, dus dat geeft ook voor haar veel werkverplichtingen.

We hebben wel gemerkt dat als de één moet werken de ander er voor de kinderen moet zijn, anders zijn online meetings onmogelijk. We proberen die werkafspraken wel zoveel mogelijk met elkaar af te stemmen.

Wat vinden jullie kinderen van deze situatie?

Aan het begin leek het Kingston en Mikki zeer interessant om extra vrij te zijn, maar zij snapten ook wel direct dat het geen vakantie is. Vanaf de eerste maandag zijn we thuis aan de slag gegaan met schoolwerk, nog voor we opdrachten vanuit school kregen. Jones vindt het alleen maar heerlijk dat iedereen de hele dag thuis is.

Zowel Kingston als Mikki zijn normaal gesproken heel sportief en actief: Mikki zit op paardrijden en turnen, Kingston op rugby. Ze missen het sporten en het sociale aspect maar ook het kwijt kunnen van de energie. Vooral Mikki heeft regelmatig avonden dat ze niet kan slapen en tot 22.00 uur turnoefeningen doet in de woonkamer…

Werk jij met een schema voor de kinderen?

Ja, al is dat niet alleen goed voor hen maar zeker ook voor mij want dan heb ik ook iets om me aan vast te houden. Ik heb het schema samen met Kingston en Mikki gemaakt op de eerste maandag, toen Jonne op haar werk was. Het staat helemaal uitgeschreven op de kamerdeur, die we ooit met schoolbordverf hebben beschilderd. Het zit eigenlijk van 9.00 tot 19.00 uur vol met schoolwerk, klusjes en chill-tijd maar we merken dat het toch wel wat te intensief is. We zijn nu al de boel aan het heroverwegen haha!

Laat je je kinderen buitenspelen?

Ja absoluut. Maar eigenlijk altijd zonder andere kinderen en gewoon voor de deur. We wonen aan een doodlopend straatje waar het normaal al rustig is, maar nu helemaal. Dat geeft ze mooi de kans om buiten te voetballen, skeeleren, turnen en nog meer. We hebben inmiddels een trampoline besteld zodat ze nog meer energie kwijt kunnen. Verderop in de straat zit een voetbalveldje, daar gingen we ook regelmatig heen maar de laatste dagen zien we daar steeds vaker grote groepen. Vooral Mikki kan het niet zo goed hebben als wij besluiten dat het te druk is waardoor zij er niet mogen spelen.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Dat deed ik normaal bijna elke dag, nu iets minder vaak. 2 à 3 keer per week denk ik maar we plannen het niet. Ik ga als het nodig is.

In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus jouw werk?

Veel. Heel veel.

Alle activiteiten van Concordia liggen volledig stil en iedereen werkt vanuit huis. Ik ben projectleider van het lokale programma Cultuureducatie met Kwaliteit, een professionaliseringstraject waar culturele instellingen en basisscholen intensief samenwerken. Ook daar ligt alles natuurlijk stil sinds de scholen gesloten zijn.

Voor VroegZat hadden we in de maanden maart, april en mei 9 shows staan die allemaal geannuleerd zijn. Een deel wordt verschoven, maar voor sommige shows stonden al data na de zomer dus die kunnen we niet inhalen maar zijn we gewoon kwijt. Dat is een flinke aderlating want er zaten ook meerdere uitverkochte shows bij.

We hebben op 21 maart voor het eerst een livestream gedaan, dat was de avond dat we eigenlijk onze eerste verjaardag zouden vieren met een uitverkochte show (600 mensen) in Discotheek ’t Bölke. Die livestream vonden we zelf wel lastig om te doen, omdat we gewend zijn aan directe respons van publiek en de energie van een volle zaal. We staan daarom normaal gesproken altijd tussen de mensen op een kleine verhoging, in plaats van op het grote podium. We moesten dus even een drempel over nu we maar met z’n drieën in de ruimte waren (dj Rob de Nice en ik plus Freek de technicus) maar de hoeveelheid berichten, foto’s en filmpjes was zo overdonderend dat we er wel heel positief op terugkijken. Ook bij de reacties op het artikel van de Tubantia zagen we dat het enorm gewaardeerd werd door de kijkers, we zijn dus aan het onderzoeken of we het vaker kunnen doen nu de maatregelen van sociale beperking nog zo lang blijven bestaan…Op dit moment zijn we een volgende livestream aan het opzetten. Op de Facebookpage en website van VroegZat houden we je op de hoogte.

Wat is voor jouw persoonlijk de grootste uitdaging?

Het gezin draaiende houden en zorgen dat iedereen een zinvolle invulling van de dag heeft maar toch ook lol heeft. Kingston en Mikki moeten zich blijven ontwikkelen en als het even kan dat zelf ook leuk vinden. Jones groeit razendsnel op en leert elke dag nieuwe dingen, zij brengt vaak wat verlichting met hilarische opmerkingen en ongedwongen vrolijkheid. Jonne en ik houden van ons werk en willen daar energie in steken, maar we willen ook heel graag elke dag genieten van elkaar en de kinderen.

Heb je nog een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd?

Before you go out in public, ask yourself: Is it worth it? Can I work it? Can I put my thing down, flip it and reverse it?

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.