Zelf klei maken met natuurlijke materialen

Mijn jongens zijn er wel van: kleien! Hierbij duurt het dan vaak 0.3 seconden, voordat ze alle kleurtjes uit die kleine bakjes door elkaar geknoeid hebben, waar ik dan weer vrij moeilijk mee om kan gaan. En zo ga ik dus regelmatig op pad voor nieuwe potjes klei. Maar toen ik laatst voor m’n werk een workshop over ‘Loose Parts‘ volgde (m’n blog hierover volgt binnenkort), hadden die dames ook klei meegebracht. Die voelde zo heerlijk aan en rook ook nog eens fantastisch, dus ik wilde graag het merk weten. En toen bleek dat ze die zelf gemaakt hadden. Zelf klei maken, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig?

Zelf klei maken met natuurlijke materialen

Dat wilde ik ook, dus het eerst volgende weekend ben ik met de mannen naar de supermarkt geweest voor de boodschappen voor ons recept van zelfgemaakte klei. Maar het zou me niet verbazen dat je die al gewoon in je voorraadkast hebt staan. Het zijn namelijk zulke makkelijke ingrediënten. En ik vind het wel fijn dat het allemaal natuurlijk is, aangezien Joes toch nog regelmatig een echt hapje van zijn klei-ijsje neemt.

De Ingrediënten voor het recept van zelfgemaakte klei

  • 2 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje heel warm water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Eventueel een kleurstof
  • Eventueel een geurstof

zelf klei maken

Aan de slag om je zelfgemaakte klei te maken

Eerst giet je het warme water in de kom en als je de klei een kleurtje wilt geven, meng dan nu meteen de voedingskleurstof (gewoon te koop bij de bakafdeling in de supermarkt) met het water. Zelf klei maken betekent dat mijn jongens ook mogen helpen. Ze kozen de kleur voor de zelfgemaakte klei, dat werd uiteraard roze.

Meng daarna eerst de olie en vervolgens langzaamaan het zout met het water en laat het een beetje oplossen in het warme water. Daarna kan de bloem in etappes worden toegevoegd. Heel lang kun je het blijven mixen met een garde, dus het is niet echt smeerwerk. Kneed je toekomstige klei op het laatst goed door met je handen.

Zelfgemaakte klei met een geurtje

Wat ik daarnaast nog echt wil aanraden als je zelf klei gaat maken, is om een geurtje toe te voegen. Hierdoor gebruiken de kinderen tijdens het spelen ook meer zintuigen. Ik heb gekozen voor gestampte muisjes, omdat ik graag de geur van anijs wilde toevoegen. Maar dat maakte het toch wat plakkerig en de geur was maar beperkt. Een volgende keer zou ik een anijsblokje in het water oplossen. Wat ook kan is cacao toevoegen, dat geeft ook meteen kleur. Of babyolie in plaats van zonnebloemolie, ook geweldig!

Als je zelfgemaakte klei nog een beetje te plakkerig, voeg dan wat meer bloem toe. Is het te brokkelig, voeg dan wat meer water toe.

 

Zelfgemaakte klei zonder kokend water

Omdat ik heb gekozen voor een kleirecept zonder kokend water, konden de jongens met het hele proces helpen. Dit was minstens de helft van de lol! De klei blijft trouwens zeker een maand tot zes weken goed te gebruiken. Wij zijn bijna weer toe aan een nieuwe voorraad en gaan dan een nieuwe variant proberen. Ik wil dan gitters aan mijn zelfgemaakte klei toevoegen. Heerlijk, een beetje shine door je klei gooien!

Ik ben benieuwd of jij ook zelf klei gaat maken of heb je al ervaring met het zelf klei maken? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.