Strijkkralen: een leuke DIY strijkkralen voor kerst!

Strijkkralen, ze blijven leuk! En niet alleen om ze te gebruiken op de manier waarvoor ze gemaakt zijn, er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om ze te gebruiken! Deze keer maakten wij er kerstboompjes van, superleuk toch! Ik laat je zien hoe je deze simpele DIY strijkkralen voor kerst maakt.

Wat heb je nodig voor deze DIY strijkkralen voor kerst?

  • Strijkkralen
  • IJzerdraad wat niet te dik is
  • Houten blokje
  • Priem
  • Schuurpapier
  • Tangetje
Het meeste hiervan heb je vast wel in huis!

Werken met hout: op zoek naar blokjes hout.

Eigenlijk is het wel erg leuk om een keer met hout te werken. Deze keer haalde ik de houten blokjes uit de afvalbak bij de bouwmarkt (duurzaam en goed voor de portemonnee!), maar het is natuurlijk ook erg leuk om de kinderen zelf de blokjes te laten zagen. Met schuurpapier hebben ze de zaagsneden netjes afgeschuurd en glad gemaakt. Met de priem boorden ze een gaatje waar later het boompjes in komt te staan.

DIY strijkkralen voor kerst
Werken met hout!

Strijkkralen rijgen voor de DIY strijkkralen voor kerst

Daarna begonnen de kinderen met het rijgen van de strijkkralen aan het ijzerdraad. Wij bogen daarvoor het ijzerdraad dubbel, zo heb je meteen een bovenkant (de punt is de ‘piek’) en het makkelijker werken. Ze kozen zelf de kleuren uit. Ze kwamen zelf op het idee om bovenaan een andere kleur te kiezen, als zogenaamde piek. De overige gekleurde kraaltjes vormden de lampjes en kerstballen.

Ook met jongere kinderen is dit een erg leuke DIY! Rijgen kunnen ze tenslotte al snel, met een beetje hulp!

DIY strijkkralen voor kerst
Strijkkralen rijgen

De kerstboom krijgt al vorm!

Als er genoeg strijkkralen geregen zijn kun je de uiteinden van de beide kanten van het ijzerdraad in het gaatje in het houten blokje drukken. Een druppeltje lijm om het extra goed vast te zetten kan natuurlijk nooit kwaad!

Daarna bogen we het ijzerdraad in een kerstboomvormpje, beetje gepriegel, maar niet moeilijk! Je zou de boompjes ook nog kunnen versieren met een mini-slingertjes met ledlichtjes om de kerstsfeer er helemaal in te brengen!

Snel resultaat en een leuke middag! Wat wil je nog meer! We zijn benieuwd naar jullie creaties voor kerst en horen natuurlijk ook graag jullie tips voor nog meer leuke knutsels met strijkkralen!

DIY strijkkralen voor kerst
Strijkkralen…altijd een succes!

Nog meer leuke DIY’s voor kerst

Op VETTT verschenen eerder al blogs met leuke DIY’s voor kerst. Wat dacht je van deze kersthangers van Zoutdeeg. Of deze DIY sneeuwpoppen die je van ijsstokjes maakt.

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.