Er op uit met de kleinkinderen: de leukste uitjes!

Eerder deze week plaatsten wij een oproep op Facebook, we zijn namelijk op zoek naar de leukste uitjes met kleinkinderen en we vroegen het de opa’s en oma’s zelf. Er kwamen heel veel reacties op. De leukste uitjes met kleinkinderen in Twente (volgens jullie!) vind je hieronder. Dank jullie wel voor het meedenken, heb je nog tips? Laat het ons weten! 

We kregen nogal wat tips voor leuke uitjes met de kleinkinderen, om het overzichtelijk te houden hebben we ze opgedeeld in twee categorieën:

 • Buiten-uitjes
 • Binnen-uitjes

Leuke activiteiten buiten met kleinkinderen!

We kregen heel veel tips met plekken in de natuur, hieronder vind je het complete overzicht:

 • Wandelen in Het Lutterzand – hele jaar door
  Het Lutterzand is wat mij betreft één van de mooiste plekjes om de natuur in te gaan. Als je de auto bij het parkeerterrein van Paviljoen ‘t Lutterzand neerzet, loop je zo de natuur in. Bomen waar je in kunt klimmen, de rivier de dinkel waar je met mooi weer pootje kunt baden en de grote speeltuin bij ‘t Paviljoen waar de kinderen dol op zijn. keinkinderen
 • Klimbos Avatarz bij het Hulsbeek -voorjaar t/m herfst
  Hier denk je misschien niet gelijk aan. Sportieve grootouders klimmen lekker mee, maar dat hoeft niet. Te gek voor grootouders die met kinderen vanaf 6 op pad willen. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen het KidZ klimparcours doen, Het KidZ klimparcours heeft een zeer speciaal veiligheidssysteem, waardoor kinderen op dit parcours continu gezekerd zijn. Begeleiding is hierbij niet nodig. Mocht je niet mee klimmen dan kun je dus lekker op het terras in de natuur genieten. Voor iedereen van 10 jaar en ouder is er het hoge parcours. Zijn er jongere kinderen bij? Voor hen is er op het prachtige terrein van Avatarz ook genoeg te spelen en te ontdekken. Een heerlijk actief uitje in de natuur. En goed om te weten: het klimbos staat tussen de Douglas sparren, dus geen eikenprocessierups hier :-).
  Meer informatie: op de website van Avatarz
  Avatarz
 • Kabouterpad Bornerbroek-voorjaar
  VETTT ontdekt leuke nieuwe dingen dankzij jullie tips, zo ook deze! Meer informatie vind je hier: Kabouterpad Bornerbroek. 
  In het prachtige bos rondom het Nivonhuis in Bornerbroek wordt ieder voorjaar het Kabouterpad geopend. Kinderen kunnen rennen, ontdekken én op zoek gaan naar kabouters. De kinderen krijgen een kaboutermuts, knapzak, kabouterlimonade en een écht kabouterdiploma! Reserveren wordt aangeraden, meer informatie vind je op de website.
 • Landgoed Kaamps (Deurningen)-hele jaar
  Heerlijk plekje dit! Wil je je kleinkinderen kennis laten maken met het boerenleven? Dan is een bezoek aan Landgoed Kaamps echt een aanrader. Er is een kleine speeltuin, er zijn diertjes en je via de belevingsboulevard  bij de koeien in de stal kijken. Links zie je dan hoe kaas gemaakt wordt en rechts van je sta je oog en oog met de koeien. Als je gaat, breng dan ook een bezoek aan de prachtige winkel waar je alle kazen kunt proeven en kunt kopen en vergeet niet af te sluiten met een lekker stuk taart in het restaurant. Wat een feest!kleinkinderen
 • Erve de Hooge Esch (Buurse)-hele jaar door
  Erve de Hooge Esch is een pannenkoekenrestaurant in Buurse. Je kunt er natuurlijk naartoe gaan om uit eten te gaan, maar ook voor overdag vind ik het een hele fijne plek. Het allerleukst is Erve de Hooge Esch op een zonnige dag. Je zit dan heerlijk buiten op het terras met uitzicht op de ruime speeltuin.
 • Erve Brooks (Gelselaar)-hele jaar door
  Vanaf Enschede rij je in een half uurtje naar Gelselaar toe, het licht aan de rand van Gelderland. Bij Erve Brooks is eigenlijk van alles te doen. Er is een avonturenpad die je kunt lopen, er is een blotevoetenpad, een pannenkoekenrestaurant een buitenspeeltuin. Ik vind het een hele fijne plek met heel veel ruimte, te gek als je zin hebt in een uitje in de natuur met een klein beetje een ‘actief’ tintje!Lees hier de blog van Heleen over het Avonturenpad van Erve Brooks
 • Groot Twentsch Maïsdoolhof (Fleringen) – zomer
  Meestal opent het Groot Twentsch Maïssdoolhof in juli en gaan ze door tot begin oktober. Je kunt samen op avontuur tussen het maïs en daarna pluk je nog een vers boeket wilde bloemen in de pluktuin. Op het terrein staan trampolines, een bak vol met maïs waar je in kunt spelen, een soort ballenbak maar dan met maïs! En er is nog veel meer. Evelin schreef er eerder voor VETTT een blog over. Het Groot Twentsch Maïsdoolhof opent begin juli en gaat meestal door tot oktober. Hou de website in de gaten voor actuele openingstijden en maanden.

Lees hier onze blog over het Groot Twents Maisdoolhof

maisdoolhof

 • Ledeboerpark (Enschede) – hele jaar door
  Het mooiste park van Enschede als je het mij vraagt. Lopend door het park kom je hertjes, geitjes en eendjes tegen. Ohja, en een speeltuin! Je kunt ook een kijkje nemen in de bijenkast, volgens VETTT blogger Heleen is dat één van de best bewaarde geheimen van Enschede. Een overzicht van haar geheimen lees je hier.
winterwandeling

Fotocredits: MarykeMondria. In het Ledeboerpark (Enschede) is het altijd leuk voor kinderen.

 • Het Hulsbeek (Oldenzaal)
  Er is in en om het Hulsbeek steeds meer te doen, supergaaf dat het park zo in ontwikkeling is. Eén van mijn persoonlijke favorieten, het hele jaar door, is het gratis speelbos van Het Hulsbeek. Als het zomerse weer er weer is dan is (vooral met kleine kinderen) de waterspeeltuin een dikke aanrader. Het is overzichtelijk en het water is niet heel diep, kinderen kunnen hier heerlijk spelen onder jouw toeziend oog.

  Hulsbeek

  Het Speelbos bij Het Hulsbeek

 • De Manderveense aardbei (Manderveen) – voorjaar/zomer
  Bij de Manderveense aardbei, ademt het ‘aardbeien’. Je ziet ze overal én in alle vormen en maten. Maar het allerleukste is dat je ze in het seizoen ook zelf kunt plukken. Hou de website of de Facebookpagina goed in de gaten om te kijken wanneer de zelfpluk weer start!Uitjes met kleinkinderen

  Lees hier de blog over aardebeien plukken bij de Manderveense Aardbei

 • Het Buursermeertje – hele jaar door
  Rondom het Buursermeertje is het prachtig, wij rijden er regelmatig heen in de lente voor een picknick. Je wordt er instant rustig van die omgeving. Stephanie schreef er eerder ook een blog over, over dit fijne plekje in Twente!
 • Sallandse Heuvelrug – hele jaar door
  Ook een te gekke plek. En wat ik extra leuk vind aan dit gebied is dat je hier een paar hele mooie wandelingen kunt maken die heel erg op kinderen gericht zijn. Vanaf bezoekerscentrum De Sallandse Heuvelrug kun je de kabouterwandeling maken en er is het Speelbospad. Over het Speelbospad kun je onze blog bekijken.

  Sallandse Heuvelrug

  Onze kinderen vonden het Speelbospad in nijverdal een groot succes!

 • De Haarmuhle (Buurse/Ahaus) – hele jaar door
  De Haarmuhle ligt op de grens van Nederland met Duitsland. Je kunt hier prachtig wandelen, maar ook een kijkje nemen in de oude watermolen. Bij mooi weer is het naast restaurant De Haarmuhle heerlijk buiten spelen en binnen ga je voor nostalgisch. Hoppa, terug in de tijd, heerlijk zo af en toe!
 • Kinder-en speelboerderij Dondertman (Holten) – hele jaar door
  Op een van de eerste Lentedagen ging VETTT-blogger Femke naar Dondertman in Holten. Een kinderboerderij maar dan ontzettend uitgebreidt én met heel veel speelmogelijkheden! Perfecte combinatie!

Lees hier de blog van Femke over Dondertman

kleinkinderen

Kinderboerderij Dondertman

Leuke binnen activiteiten met kleinkinderen

Soms is het ook fijn om lekker binnen iets leuks te doen. Ook hier hebben we heel veel tips van jullie mogen ontvangen voor mooie uitjes met de kleinkinderen.

 • Wonderryck (Denekamp) – hele jaar door
  Een heerlijk museum is dit en het is zelfs het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Voor jong en oud is het een belevenis. Er is een enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin. Het museum is kleinschalig en overzichtelijk, maar zeker niet minder indrukwekkend. Een gave bijkomstigheid; in het voorjaar worden er heel vaak activiteiten in de museumtuin georganiseerd. Zodat je meer kunt leren over de natuur die zo dichtbij is. Tijdens de vakantie zijn er altijd speciale activiteiten, die vind je terug op de website. En ook leuk, het is genieten in het museumcafé met uitzicht op de tuin!

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Indrukwekkend!

 • Het Speelgoedmuseum (Deventer)- hele jaar door
  Net achter ‘De Brink’ ligt het Speelgoedmuseum, gevestigd in twee aaneengeschakelde koopmanshuizen uit de 15e eeuw. Eigenlijk is dit pand dus al een museum op zich. Daarvan merk je niets als je binnen komt in de moderne entree, maar des te meer als je de trappen op gaat. Het museum is een en al kruip door sluip door vol trappetjes, gangen en een oude zolder vol balken. Een beetje als een ouderwets poppenhuis. Maar dan met moderne snufjes. Bij binnenkomst krijgen we namelijk meteen een audiotour mee. Zien we een bordje met aapjes, dan houden we het audiokastje er tegenaan en krijgen we meer te horen over wat er te zien is. Het verhaal wordt verteld door een kind en vanuit de ogen van een kind, wat het voor de kleintjes extra aantrekkelijk maakt. Lees hier de blog van Chantal over haar bezoek aan Speelgoedmuseum Deventer.
  Extra leuk: pak de trein naar Deventer!
 • Museum Palthehuis (Oldenzaal)- hele jaar door
  In het Museum Palthehuis ga je terug in de tijd. Je krijgt een inkijkje in het leven van de welgestelde familie Palthe. Kinderen gaan op avontuur met een IPad en ze mogen op zoek naar de verdwenen haarspeld. VETTT -blogger Ann heeft het met haar dochter al mogen ervaren, een onontdekt pareltje gewoon in Oldenzaal! Lees hier haar blog over de ervaringen van haar bezoek aan Museum Palthehuis.
 • MuseumFabriek (Enschede)- hele jaar door
  De MuseumFabriek (voorheen Twentse Welle) op het Roombeek is een écht familiemuseum. Er is voor iedereen wel wat te beleven. De exposities wisselen regelmatig waardoor het altijd interessant is. Wat mijn kinderen het allerleukst vinden is De Makerspace, waar ze zelf creatief aan de slag kunnen! Tip: koop een familiekaart, dan heb je het hele jaar toegang met de hele familie.
 • Techniekmuseum Oyfo (Hengelo) – hele jaar door
  Voor grootouders met een interesse in techniek is dit echt een aanrader. Oude en nieuwe technieken worden samengebracht, Oyfo is ook écht een museum voor het hele gezin. Geniet van de grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. Hier zie en voel je hoe vroeger fabrieken, stoomschepen en treinen werden aangedreven. Meer informatie vind je op de website.
 • Theater – hele jaar door
  Het theater is altijd leuk! Regelmatig worden er bij Concordia voor de allerkleinste (2+) voorstellingen georganiseerd. Maar ook de bekende voorstellingen van Bumba, Rupsje Nooit Genoeg, de Smurfen zijn natuurlijk te gek! Bij Stadstheater De Bond, Willem Wilminktheater en Concordia in Enschede, Schouwburg Hengelo, Hof88 in Almelo, De Reggehof in Goor en het Theaterhotel in Almelo worden regelmatig mooie voorstellingen gegeven.
 • Belevingspark Emsflower (over de grens bij De Lutte) – hele jaar door
  Heb je als opa of oma een oppasdag en gaat jouw kleinkind nog niet naar school? Dan is dit écht een aanrader, doordeweeks is het heerlijk rustig en daar hou ik altijd wel van als ik ergens naartoe ga. Belevingspark Emsflower is een combinatie van een ‘ontspannen’ binnenspeelplek, een vlindertuin én nog veel meer! Lees hier onze blog over ons bezoek aan Belevenispark Emsflower.
 • Bezoek een tuincentrum! (Intratuin, Borghuis) – hele jaar door, extra leuk tijdens kerst!
  Een bezoek aan een tuincentrum is vaak een goede combinatie van het nuttige met het aangename combineren. Vooral de afdeling met de visjes en de diertjes doet het vaak heel goed bij de kinderen. Bij Intratuin Enschede vind je naast het restaurant nog een binnenspeelgedeelte maar ook bij Borghuis kunnen kinderen zich naar hartenlust vermaken. Hier staat onder andere een springkussen en andere speeltoestellen.
 • Kinderspeelboerderij ‘t Hofke (Bentelo)
  Een No-Nonsense speeltuin. Waar kinderen heerlijk spelen, volgens VETTT-Blogger Annabel is het perfect met een peuter. De website geeft aan dat ze van 1 februari tot en met 30 november geopend zijn. En er is ook een binnenspeelgedeelte!

  ‘t Hofke in Bentelo: de perfecte speeltuin met een peuter!

 • Zwemmen
  Jullie tipten het Twentebad in Hengelo, De Wilder in Haaksbergen en Aquadrome in Enschede. Wat ik zelf erg leuk vindt is dat je bij het Twentebad in Hengelo iedere dag kunt baby- en peuterzwemmen. Hoe leuk is dat als je oppast. Je kunt gewoon komen wanneer het jou uitkomt, je hoeft dus niet persé lid te worden. Als je wilt gaan zwemmen dan is het aan te raden om te kijken of je op dat moment kunt ‘vrij zwemmen’. Zo zonde als je voor een dichte deur staat!
 • Speeltuin de Morskieft in Reutum – hele jaar door
  Speeltuin De Morskieft in Reutum beschikt over een hele grote binnen- en buitenspeeltuin. Met kleine kinderen vind ik de buitenspeeltuin wat onoverzichtelijk. Wij gingen regelmatig op een doordeweekse dag met de peuter naar de binnenspeeltuin in Reutem, dan is het heerlijk rustig en overzichtelijk!
 • ‘ t Pompoenhofke (september t/m november)
  Van 1 september tot begin november is dit de plek om in de herfststemming te komen! Hier vind je de mooiste pompoenen en kun je inslaan om vervolgens thuis je pompoen op de herfsttafel te leggen of om hem uit te snijden. Er worden in deze periode ook regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd bij ‘t Pompoenhofke.

  Pompoenhofke

  ‘t Pompoenhofke

 • Plopsa Indoor Coevorden – hele jaar door
  Vanaf Enschede rij je er in een klein uurtje naartoe. Dit is heel leuk voor kinderen tot een jaar of 8. Ik vind het overzichtelijk en erg netjes. Het grootste deel is binnen waardoor het ook perfect is op wisselvallige dagen. We schreven er eerder al over op  VETTT, lees hier de blog over Plopsa Indoor Coevorden. 

  Plopsaland Coevorden

  Plopsaland Coevorden

Tot zover onze verzameling met uitjes om met de kleinkinderen te doen gebaseerd op jullie fantastische input: dank jullie! Mocht je nog aanvullingen hebben voor leuke uitjes met kleinkinderen, laat het ons weten. Dat kan door een berichtje onder deze blog te plaatsen!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Anneloes
  februari 3, 2019

  Stadspark in Gronau ook heel erg leuk. Veel dieren, speeltuinen, leuk voor een picknick of een wandeling. In de zomer is het zwembad ook geopend.
  Ballorig vooral door de weeks op de ochtend dan is t vaak lekker rustig.
  Arboretum in de Lutte. IVN organiseert regelmatig doe dagen zoals zondag 17 februari.
  Theater Concordia of het Wilmink theater.

  • Yvette Bosch
   februari 4, 2019

   Dankje voor je aanvullingen, te gek! Ik heb de IVN dag gelijk op de agenda gezet. Super!