Loes van Metzonderjas.com schrijft iedere maand een gastblog op VETTT. Samen met haar broer Sieb heeft ze het platform Metzonderjas.com waarmee ze andere ouders/verzorgers inspireren om nog meer van het buitenleven te genieten met jouw kind(eren).
Wiebelend op haar beentjes geeft ze de fles aan. “Ik wil graag gouden glitters! En roze! Mogen ze ook allemaal?” Ik knik. “Dan wil ik ze allemaal!” Voorzichtig schep ik uit elk potje een beetje glitters in haar fles. “Wil je de deksel zelf op je fles doen?” Dat wil ze. Ze pakt haar dekseltje en schroeft die op haar fles. Met dat de deksel er op zit, begint ze heftig met haar fles te schudden. “Mama, kijk!” roept ze terwijl ze naar haar moeder toe rent. Mooi hoe zoiets simpels zoveel verwondering op roept.
Wat is een Sensory bottle?
Een sensory bottle is een beetje magie in een flesje. Je vult de fles met allerlei natuurvondsten, takjes of steentjes bijvoorbeeld. Of bloemen en riet. Een beetje zand. Het mag allemaal. Als je je tevreden bent met de inhoud, vul je de fles met water. Als laatste voeg je wat biologisch afbreekbare glitters toe! Even schudden: En je sensory bottle is af!
Gebruik alleen biologische afbreekbare glitters. Normale glitters zijn namelijk microplastic en bijzonder slecht voor mens en milieu. Door biologisch afbreekbare glitters te gebruiken, kun je de fles ook weer leeggooien en opnieuw gebruiken. Eventueel kun je ook met een pons zelf “bladerconfetti” maken.
Voor wie zijn sensory bottles geschikt?
Je kunt een sensory bottle vanaf ongeveer twee jaar maken. Maar ook voor die leeftijd is een sensory bottle leuk om mee te spelen. Het zelf maken is dan alleen wat lastiger. Wij maakten ze met kinderen tussen de leeftijd van twee tot acht jaar. De jongste kinderen hadden nog wat ondersteuning nodig bij het zoeken naar geschikte materialen. Probeer ze zo min mogelijk te helpen met de materialen in de fles te stoppen. Deze handeling is namelijk goed voor de motorische ontwikkeling! De glitters kun je beter wel zelf in de fles stoppen. Dan heb je de hoeveelheid glitters dat in het flesje gaat nog een beetje in de hand!
Hoe maak je een sensory bottle?
- Allereerst heb je per kind een lege fles nodig. De plastic flessen waar smoothies of verse sinaasappelsap in zitten zijn erg geschikt.
- Ga op zoek naar natuurvondsten. Dit kun je doen tijdens een wandeling, tijdens een bosbingo of gewoon in de tuin. Je kunt van alles verzamelen en in de fles doen. Denk aan takjes, steentjes, eikels, neusjes, bloemen, gras, zand, bladeren of kleine dennenappels. Zolang het maar in de fles past.
- Vul de fles met de gevonden natuurvondsten. Neem de fles mee onderweg of stop de natuurvondsten eenmaal thuis in de fles.
- Tevreden met de inhoud? Vul de fles met de water. De fles hoeft niet helemaal vol, maar zo vol mogelijk is wel leuk.
- Gooi op het laatst de biologisch afbreekbare glitters erbij.
- Schudden maar!
Alternatief: Rainsticks
Eventueel kun je de flessen ook gebruiken om een rainstick te maken. Vul de flessen met zo veel mogelijk takjes en schep er daarna een handjevol rijst in. Door de fles langzaam om te draaien, hoor je regengeluiden!
Sensorisch spel
Een sensory bottle is een vorm van sensorisch spel. Sensorisch spel is spel waar een kind zijn of haar zintuigen bij gebruikt. In het geval van een sensory bottle gebruikt je kind handen om de natuurvondsten te ontdekken, ogen om de glitters te zien verspreiden en oren om de natuurvondsten in het water te horen bewegen. Omdat de fles elke keer anders is, is er veel te zien.
Heb jij zelf nog leuke tips voor sensorisch spel?
Heb jij zelf nog leuke tips voor sensorisch spelen of leuke blogs waar we tips kunnen vinden? Laat gerust hieronder een bericht achter, vinden we leuk!