mei

vakantie tips

De leukste tips voor de meivakantie

Maar liefst twee weken vakantie deze schoolvakantie. En wat is er veel te doen!  In dit overzicht hebben we de leukste tips en uitjes voor de meivakantie voor jou verzameld in en om Twente!

 Doorlopende activiteiten in de meivakantie

Twentse Waterweken 2024

Verschillende locaties in Twente

}29 april t/m 12 mei

Tijdens de Twentse Waterweken van 29 april t/m 12 mei worden er door heel Twente op allerlei locaties leuke én gratis activiteiten georganiseerd rondom het thema water. Voor jong en oud is er wel iets te beleven! Ga op pad met Arie Aardworm bij de Sallandse Heuvelrug, neem een kijkje achter de schermen bij de rioolwaterzuivering in Vriezenveen of bezoek een van de vele andere activiteiten. Bekijk het programma op de site.

Twentse Waterweken 2024 MuseumFabriek en Maker Festival Twente

Het Rozendaal 11, Enschede

Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 10,00, kinderen t/m 3 jaar: gratis, volwassenen: € 12,50, gezinsdagkaart € 35,00.

}29 april t/m 12 mei, maandag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. Maker Festival Twente: 2 t/m 5 mei.

Deze meivakantie zullen er bij de MuseumFabriek verschillende activiteiten met als thema water zijn! Kom bijvoorbeeld te weten hoe regenwater ontstaat, hoe het wordt afgevoerd etc. Er zullen dagelijks diverse activiteiten zijn zoals workshops watervlooien onderzoek of waterkunst papier marmeren en nog veel meer. Tijdens het Maker Festival Twente (2 t/m 5 mei) worden er ook allerlei leuke extra activiteiten georganiseerd bij de Museumfabriek en op het terrein voor de Museumfabriek.

Ontbijt, lunch, borrel, diner of eet een ijsje bij Sprakel Lonneker!

Sprakel, Dorpsstraat 137, Enschede

Uittip! Sprakel heeft lekkere ontbijtjes, lunches en diners, maar ook ijsjes! Heb je net lekker gewandeld bij bijvoorbeeld Hof Espelo en heb je zin in iets verfrissends? Haal een ijsje bij Sprakel! De ijssalon is het hele jaar geopend. 
Tip: Koningsdag bij Sprakel Lonneker. Met verschillende optredens, kermis attracties, kraampjes, een vrijmarkt en nog veel meer! Ieder jaar een groot succes en erg leuk met kinderen!

Cosmos Sterrenwacht

Frensdorferweg 22, Lattrop

Overdag: vanaf 18 jaar €10,00, t/m 17 jaar €8,00 en t/m 4 jaar gratis. Avond: vanaf 18 jaar €12,50, t/m 17 jaar €10,00 en t/m 4 jaar gratis

}Overdag: dinsdag woensdagmiddag, donderdagmiddag en zondagmiddag.  Openingstijden avond: Vrijdagavond 3 en 10 mei, zaterdag avond 27 april, 4 en 11 mei. 

Tijdens de meivakantie valt er nog meer te ontdekken bij de sterrenwacht. Overdag kun je de zon bestuderen, naar een voorstelling in het planetarium (daar zit je in de sterrenhemel) en je kunt educatieve zonnegames spelen in de zonnezaal. In de avond kun je natuurlijk sterren kijken, een lezing volgen, een bezoek aan het planetarium brengen en een bezoek aan het observatorium met de grote telescoop. Bestel snel de tickets op de site!

Attractiepark de Waarbeek

Twekkelerweg 327, Hengelo

Vanaf 10,00 per persoon. Kijk op de site voor de verschillende tarieven.

}Tijdens de meivakantie dagelijks geopend.

De Waarbeek is iedere dag open in de meivakantie! Het park is laatst uitgebreid met 3 nieuwe attracties: De Raptor Adventure, DinoExpress en Dino Discovery. Je kunt een dagje met familie of vrienden het pretpark bezoeken, maar de Waarbeek is ook een fijne plek voor kinderfeestjes en schoolreisjes! Kom jij ook?

P.S. bij de tickets zijn drinken en eten inbegrepen, hoe top!

Techniekmuseum Oyfo in de meivakantie met nieuwe voorstelling Monofoon!

Floris Hazemeijerstraat 300, Hengelo

Vanaf €9,50

}Klik voor de actuele openingstijden op de link hieronder. 

Deze meivakantie staat techniekmuseum Oyfo weer bol van de activiteiten. Kom jij naar de nieuwe tentoonstelling Monofoon? Of volg je liever een workshop of een maak activiteit? Hiernaast kun je ook nog een leuke museumbingo doen, hoe leuk! Dit alles kan deze meivakantie bij het Techniekmuseum Oyfo.

Meivakantie bij de Flierefluiter

Hogebroeksweg 15, Raalte

 €Entree kind 2-16 jaar vanaf €13,25 (volwassene vanaf 16 vanaf €9,25)

} 27 april t/m 12 mei

In de meivakantie zijn er lammetjesdagen bij de Flierefluiter in Raalte. Naast het aaien kun je op 29 april komen kijken naar hoe de schapen worden geschoren. Ook kun je op verschillende data komen kijken naar schapendrijf demonstraties. Naast lammetjes zijn er natuurlijk nog heel veel andere verschillende diertjes. 

ZERO55 Enschede

ZERO55 Enschede, Colosseum 84

 €Vanaf 9,50 p.p.

} 27 april t/m 12 mei

Nog een leuke activiteit wat je met de hele familie of vrienden kan doen in de meivakantie, is ekarten en/of lasertaggen bij ZERO55! Je kunt kiezen uit 1,2 of 3 heats ekarten en 1 of 2 spellen lasertag. Ook hebben ze en combi-deal dan kun je 1 heat E-karten & 1 spel Lasertag! Dus hou jij van racen of lasergamen? Dan is dit iets voor jou!

Spelen, jumpen, bowlen, midget golfen bij Funzone!

De Reulver 120, Enschede

Vanaf 7,00,- per kind

}Kijk voor de openingstijden op de website

De kans is groot dat je Funzone al kent, onder het dak van Funzone vind je onder andere Krazy Kangaro en Avontura. Vettt handig, want alles vind je in het zelfde pand. Afgelopen jaar is er een glowgolf baan toegevoegd en sinds kort is er ook een Funbowling baan bijgekomen!

Lucy Goes Gangsta 6+

Langestraat 56, Concordia, Enschede

8,00

}De film is op verschillende dagen en tijden te zien tussen 28 april en 9 mei. Klik op de knop ‘Meer informatie’ voor een overzicht.

Niemand is zo braaf als Lucy (10). Ze houdt zich aan alle regels, doet netjes haar huiswerk en helpt haar ouders in hun ijszaak. Als de ijsmachine kapot gaat en haar ouders geen geld kunnen lenen van de bank, neemt Lucy een radicale beslissing. Ze gaat de bank beroven, zal door het leven gaan als ‘Lucyfer’ en de brutaalste jongen van de klas moet haar leren liegen, stelen, anderen om te kopen en vals te spelen. De training is zo succesvol dat Lucy de stoute schoenen aantrekt en de dorpsbank binnenstapt… Lucy Goes Gangsta is een leuke film voor jong en oud!
Tip: rondom de film worden er workshops georganiseerd. Voor Lucy goes gangsta is dat op: 30 april om 14.30 uur, 2 mei om 14.30 uur, 7 mei om 14.30 uur en op 9 mei om 14.30 uur. Klik hieronder voor meer info en om je plek te reserveren.

Vos en Haas Redden het Bos 4+ (tip: combineer het met de workshop hieronder)

Langestraat 56, Concordia, Enschede

8,00

}De film speelt op verschillende momenten tussen 28 april en 10 mei. Klik op ‘Meer informatie’ voor een overzicht van de data en tijden.

Er gebeuren vreemde dingen in het bos. Uil is verdwenen en ’s nachts is er uit het niets een groot meer verschenen dat het bos bedreigt. Hebben die twee met elkaar te maken? Vos en Haas beginnen aan een spannend avontuur om Uil te vinden, terwijl hun achtergebleven vrienden vechten tegen het stijgende water. Zullen Vos en Haas Uil op tijd vinden? Zal het bos gered worden?
Tip: op een aantal data kun je de film met een workshop combineren! Zie hieronder voor de workshop data.

Workshops Vos en Haas Redden het Bos: 30 april om 11.15 uur, 2 mei om 11.15 uur, 7 mei om 11.15 uur en 9 mei om 11.15 uur.

Workshop acteren met Vos en Haas: 28 april om 16.00, 16.15 en 16.45. 

Tijdens de meivakantie is het Slagman in Enschede geopend!

Kom in de meivakantie recreatief zwemmen bij Het Slagman in Enschede. Van maandag tot en met vrijdag is het bad geopend van 11.00 – 16.30 uur en op zondagen van 09.30 – 16.30 uur. Entreekaartjes zijn gemakkelijk online te bestellen. Je betaalt slechts €4,20 en kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen. Leuke actie van Sportaal: iedere bezoeker ontvangt een gratis kopje koffie of glaasje ranja! Komen jullie ook langs tussen zondag 28 april en vrijdag 10 mei 2024?

Meivakantie bij De Wilder Haaksbergen!

Tijdens de meivakantie worden er bij Zwembad De Wilder in Haaksbergen weer allerlei leuke extra vakantie activiteiten georganiseerd. Van maandag t/m vrijdag wordt er steeds iets anders georganiseerd (m.u.v. Hemelvaartsdag 9 mei). Denk aan de wedstrijd ‘Het Hoogte Bommetje’, een stoelendans, schatzoeken, de glibaan race of limbo dansen! Klik hieronder voor meer informatie!

De leukste terrassen met kinderen!

YES! Het terrasseizoen is weer gestart. Hoe fijn is dat?! Er zijn in Twente een paar hele fijne plekken waar jij op het terras kunt zitten en waar je kinderen ontzettend lekker kunnen spelen. Een ideale combinatie lijkt me zo! 

Hieronder vind je het complete overzicht.

Terras en wandelen: loop het kabouterpad of eekhoornpad Nijverdal

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

€ 6,50 per kind voor het kaboutertasje (te koop in het buitencentrum), € 1,50 voor het opdrachtenboekje bij het Eekhoornpad. De wandelingen zijn ook zonder boekje/tasje te lopen.

}Vrij toegankelijk. Het kaboutertasje en het boekje zijn tijdens de openingstijden van het Buitencentrum te koop.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is weer geopend! Dat betekent dat je heerlijk kunt wandelen, een bezoekje kunt brengen aan het buitencentrum (aanrader) én kunt genieten op het terras van Buitengewoon Lekker! Karen schreef eerder een blog over het eekhoornpad. Zie hieronder!

 Doorlopende activiteiten over de grens

Dierentuin Nordhorn!

Tierpark, Nordhorn

Kinderen van 4 t/m 15 jaar € 9,50, Vanaf 16 jaar € 13,50. Gezinskaart incl. hond €53,00 (let op een jaarkaart is slechts €129,00 voor een gezin incl. hond).

}Kijk op de website voor de actuele openingstijden.
Tip: tijdens onze meivakantie is er in Duitsland geen schoolvakantie (muv 1 mei en 9 t/m 12 mei) Grote kans dus op een rustig park doordeweeks! 

Leuk om te bezoeken: dierentuin Nordhorn. Je geniet hier van de dieren, en de speeltuin is altijd favoriet voor een lange pauze. Dichbij, betaalbaar en favoriet bij veel Tukkers! De speeltuin vind je net over de grens bij Denekamp.

Oberhausen met kinderen

Verschillende activiteiten in Oberhausen: Lego Discovery Centre, Sealife, Westfield Shopping Mall en meer!

Oberhausen heeft veel verschillen plekken die voor een leuke dag met je kids kunnen zorgen. Zo vind je er het Lego Discovery Centre, Sealife, kun je de expo Planet Ocean bezoeken in de Gasometer of kun je lekker shoppen bij de Westfield Shopping Mall in Centro. Wij hebben deze plekken voor jou op een rijtje gezet in onderstaande blog. Check het hieronder!

P.S. De oosterburen zijn op 1 mei en van 9 t/m 12 mei vrij, verwacht dan drukte. Maar op de andere dagen is het daar geen vakantie dus wrs lekker rustig!

Bezoek belevenispark Emsflower met meivakantieprogramma!

De Carl-von-Linne-Str, 1, Emsburen

Kinderen tot 3 jaar gratis, 3-11 jaar €6,50, 12+ €11,00

}Kijk voor de openingstijden op de website

Een pareltje is het: belevenispark Emsflower. Net over de grens bij De Lutte vind je deze plek waar kinderen naar  hartelust kunnen spelen, zowel binnen als buiten. Geniet van de tropische dieren en struin rond door de vlindertuin. Tijdens de meivakantie worden er gratis extra activiteiten georganiseerd voor iedereen met een entreebewijs. Denk aan een slangentour, een vlindertour, of oogst je eigen sla! Let op; voor de activiteiten moet je je wel vooraf aanmelden. Kijk hieronder voor meer informatie.

Tip: in Duitsland is deze meivakantie geen schoolvakantie, doordeweeks (muv 1 mei) zal het dus lekker rustig zijn!

 Georganiseerde evenementen/activiteiten in de meivakantie

Koningsfestival Enschede 

Binnenstad van Enschede

}26 en 27 april

Op 26 en 27 april is in het centrum van Enschede vanalles te doen. Op de oude markt vinden verschillende optredens plaats. Op Koningsdag zal bijvoorbeeld Bee Gees Forever vanaf 14:15 een uur lang een optreden geven. Daarnaast vindt er nog een Oranjemarkt plaats en een Kindermatjesmarkt. De Oranjemarkt vindt plaats in de gehele binnenstad op Koningsdag van 09:00-17:00 uur. De Kindermatjesmarkt vindt plaats op Koningsdag van 09:00-17:00 uur in het Volkspark.

27 april: Koningsdag bij Hulsbeach Oldenzaal. 

Het Hulsbeek P1, Oldenzaal

Afhankelijk van wat je nuttigt 🙂

Vier koningsdag dit jaar op het strand van het Hulsbeek bij hotspot Hulsbeach! Voor de kinderen is er een springkussen en feestzanger Tom Linders maakt het feest compeet!

28 en 30 april, 1, 5, 9, 10 en 12 mei: Rijdagen en Nationale dag van de Stoomtrein Buurtspoorwegmuseum

Stationsstraat 3, Haaksbergen

Kinderticket (t/m 11 jaar): € 9,50, > 12 jaar: € 13,50 (0-3 jaar gratis)

}Verschillende data’s

In de vakantie zijn er weer verschillende rijdagen bij Museum Buurtspoorweg. De stoomtreinen zullen rijden op deze dagen, maar op 28 april zal ook de WISMAR Railbus 2 keer rijden! Een avontuurlijk en leerzaam uitje, waarbij je allerlei ontdekkingen doet over vroeger. Het hoogtepunt is natuurlijk de prachtige rit met de stoomtrein, maar rondom de rit is er ook van alles te doen. Verder zullen op Hemelvaartsdag en op 10 mei de Nationale dagen van de Stoomtrein plaatsvinden. Op deze dag is het museum geopend en rijden de stoomtreinen extra vaak! 

Vanaf 29 april: Tafelen met Thijs familiedagen

Josink Esweg 11, Enschede

9,50

}Maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei en van maandag 6 mei tot en met vrijdag 10 mei

Tafelen met Thijs heeft weer verschillende familiedagen klaarstaan in de meivakantie! Kom langs en speel samen met jou ouders, of opa/oma in ongeveer 2 uur de tafel van zes. Dit houdt in dat je op zes verschillende tafels tegen elkaar gaat strijden. Deze tafels zijn: de tafeltennistafel, de sjoeltafel, de pooltafel, de voetbaltafel en twee gezelschapstafels. Vergeet je niet op te geven! 

1 mei: moddertaart maken met Met Zonder Jas bij Hulsbeach!

Het Hulsbeek P1, Oldenzaal

Afhankelijk van wat je nuttigt :-), de activiteit is gratis!

Tip voor de meivakantie: kom naar Hulsbeach, neem de kids mee en laat ze een lekker moddertaartje of heksensoepje maken! Kun jij zelf even chillen op Hulsbeach terwijl Met Zonder Jas de kinderen vermaken!

Van 14.00- 16.00 uur en deelname is gratis! 

1 t/m 31 mei: Maker Festival trekt door heel Twente

Verschillende locaties

Gratis

}Van 1 t/m 31 mei 

Het Maker Festival zal niet alleen in Enschede plaatsvinden, maar er worden door heel Twente dagfestivals per gemeente goerganiseerd!
Neem een kijkje bij een Dag Festival bij jou in de buurt en volg – in verschillende labs – digitale, creatieve en uitdagende maakactiviteiten én ontdek nieuwe maakwerelden. Zo kun je bijvoorbeeld op 10 mei naar de Schouwburg in Hengelo en op 1 mei naar de Bibliotheek in Almelo! Check voor alle locaties en tijden het overzicht op de site van Tetem hieronder.

1 t/m 5 mei: RUMOER festival bij Wilminktheater

Muziekcentrum, Enschede, Grote Zaal

15,00

}1 t/m 5 mei van 10.00 tot 17.00 uur

In de meivakantie wordt door het Wilminktheater het Rumoer Festival georganiseerd. Kom naar verschillende theatervoorstellingen, zoals Poppetje van Papier, Anne de Poes en De Grote Puntje Puntje Show. Daarnaast kunnen kinderen zich volop vermaken met workshops op het gebied van muziek, theater, casting, circus en zang en kunnen ze zich uitleven tijdens sportieve spelletjes, een silent disco en knutselsessies. Tijdens RUMOER geldt eigenlijk maar één regel: Alles mag en alles kan! 

1, 3, 4 en 5 mei: Ridderspelen in Bad Bentheim

Schlosspark, Bad Bentheim

Vanaf 12,50

}1 mei van 11.00 tot 23.00, 3 mei van 17.00 tot 24.00, 4 mei van 11.00 tot 23.00 en 5 mei van 11.00 tot 20.00.

De Middeleeuwen doen opnieuw hun intrede in het Schlosspark van Bad Bentheim! Een heel dorp van tenten vol ridders, jongleurs, ambachtslieden, handelaars en nog veel meer brengt bezoekers van alle generaties in vervoering tijdens het meerdaagse evenement. Minstrelen roepen om te dansen en klappen in hun handen.De ogen van kinderen worden groot van verbazing bij allerlei spektakels als waaghalzerige ruiters de strijd aangaan in toernooien waar het goede geacht wordt het kwade te verslaan.
De avond met de “Ridders van de Donkere Nacht” vormt het hoogtepunt van de ridderspelen en mondt uit in een groots vuurwerk. Fan van de middeleeuwen? Dan mag je het belevenistheater Robin Hood in Hertme ook zeker niet missen (9, 11 en 12 mei, zie hieronder)

2 t/m 5 mei: Maker Festival Twente (Enschede)

Festivalterrein Tetem, Stroinksbleekweg 16, Enschede 

Gratis

}Van 2 t/m 5 mei van 12.00 tot 17.00 uur

Op en rond het festivalterrein voor Tetem in Enschede kun je elke dag van 12:00 – 17:00 uur in verschillende labs digitale, creatieve en uitdagende maakactiviteiten volgen en nieuwe maakwerelden ontdekken. Onder begeleiding van professionele techniekcoaches of makers stap je in een wereld van maken, ontwerpen, programmeren, kunst en media. 

5 mei: Open dag bij Vallei53. Kom Tuben en klimmen voor een prikkie!

Vallei 53, Blikkersmaatweg 15, Enschede (Rutbeek)

€17,50 per persoon

}5 mei van 10.00 tot 17.00 uur

Ga op avontuur bij Vallei 53 tijdens de open dag op 5 mei! Kom klimmen en tuben voor maar €17,50 per persoon. Wacht niet te lang, want de plekjes vliegen voorbij! Boek nu voordat het vol zit en maak er een dag vol plezier van! Klik hieronder voor meer informatie!

6 en 7 mei: Vakantieworkshops bij Kaliber Kunstenschool

Enschede, Wierden, Almelo

De kosten bedragen 7 Euro per workshop. 

}De workshops vinden plaats op 6 en 7 mei.

Deze meivakantie organiseert Kaliber Kunstenschool weer een aantal leuke workshops. Let op: voor de workshops moet je je vooraf aanmelden. Klik op de button hieronder voor meer informatie!

  • 6 mei 9.30-11.30 : Vakantieworkshop bloemen van Crepe papier, Enschede
  • 6 mei 12.30-14.00: Vakantieworkshop papier animatie, Enschede
  • 6 mei 14.15 – 15.15: Vakantieworkshop Djembé, Enschede
  • 7 mei 09.30-11.00: Vakantieworkshop papier animatie, Wierden
  • 7 mei: 09.30-10.30: Workshop Theater, Almelo
  • 7 mei 10.30-11.30: Vakantieworkshop blokfuit Almelo
  • 7 mei: 12.30-13.30: Workshop Theater, Wierden

8 mei: Play@ the Park 2024

Het Volkspark, Enschede

Gratis

}Woensdag 8 mei van 12:00 tot 17:00 uur

Sportaal belooft weer een toffe Play @ the Park voor de kids te organiseren in het Volkspark. Deze dag staat volledig in het teken van ontdekken, bewegen en plezier maken. Verschillende sportverenigingen en partners uit Enschede bundelen hun krachten om een scala aan activiteiten te presenteren waar iedereen aan kan deelnemen. Neem mama’s, papa’s, opa’s, oma’s en al je vrienden mee!

9, 11 en 12 mei: Robin Hood in Hertme

Hertmerweg 31, Hertme

Kinderticket (t/m 13 jaar): € 19,50, volwassenen: € 28,50 (onder 4 jaar gratis)

}9,11 en 12 mei 2024

Op 9, 11 en 12 mei 2024 is het Openluchttheater Hertme omgetoverd tot het middeleeuwse dorp Edwinstowe en brengt je terug naar de sfeer van de tijd van Robin Hood. Met een middeleeuwse jaarmarkt, spellen en muziek en natuurlijk de theatervoorstelling ‘Robin Hood en de roerige reünie’. Het belooft een unieke beleving te worden!

11 mei: Street Art Festival Enschede

Verschillende locaties binnenstad Enschede

Gratis

}11 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Enschede is een enorm creatieve stad. Er verschijnen drie nieuwe murals (street art op muren) op diverse plekken in de binnenstad en je kunt ook zélf creatief aan de slag tijdens een workshop. Ben je benieuwd welke street art er allemaal in Enschede is? Neem dan deel aan de street art wandeling. Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten. Zo kunnen ze meedoen met een graffiti workshop, een workshop textielverven of een workshop textielprint. Bekijk hieronder alle activiteiten. Daar kun je ook je plek voor de workshop reserveren!

 Theater in de meivakantie

Zin in zondag! Deze ridder zegt NEE (3+)

Langestraat 56, Concordia, Enschede

12,50

}Zondag, 28 april om 11:00 uur

Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal niet zo gevaarlijk te zijn en is hij zelfs een beetje eenzaam… net als Finn. Deze voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Kate Hindley en Lucy Rowland.

Nog meer inspiratie nodig? Check deze pagina met leuke uit-tips  in en om Twente

We maakten een overzicht met leuke dingen die je in en om je huis kunt doen. Die vind je nu terug op Vettt. Leuke proefjes, paaseieren verstoppen in de tuin (kun je zelf even chillen), toffe DIY’s, paasknutsels die je kunt maken, hutten bouwen en nog véél meer!