IJskoud genieten bij het IJsbeelden Festival Zwolle!

Het IJsbeelden Festival Zwolle ontdekken voor Vettt, dat is pas echt vet! Bijna elk jaar is het IJsbeelden Festival in Zwolle te bezichtigen. Zo ook dit jaar. En wij mochten voor Vettt inspecteren of het er dit jaar ook mooi is. Het thema is veelbelovend: wereldberoemde verhalen. Ik ben benieuwd welke verhalen ze uitgekozen hebben en hoe alles er uit ziet. Ik ga met mijn zonen van 10 jaar (Thabang) en 14 jaar (Sam). Sam heeft ook nog een vriendje mee.

IJsbeelden

De beste 42 ijskunstenaars van de wereld komen naar Zwolle om een paar weken lang aan de slag te gaan en de mooiste creaties te maken van grote blokken ijs en sneeuw. Er wordt gebruik gemaakt van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Combineer dat met de speciale effecten van licht, geluid en projectie en er ontstaat iets prachtigs. Er zijn meer dan 100 ijssculpturen te zien, sommige zijn wel 6 meter hoog.

Ons bezoek

Wij gingen op een druilerige zondag al vroeg op pad. We hadden er veel zin in en ons goed uitgerust met warme kleding: mutsen, handschoenen en een paar lekkere warme truien over elkaar heen. Hoewel de ingang best wel goed staat aangegeven, belanden we toch per ongeluk bij de naastgelegen vogelshow (ik vond het oude-mannen-gehalte al zo hoog). Gelukkig vonden we snel de juiste ingang voor het IJsbeelden Festival. We volgen de vaste looproute… en wat was het cool! Letterlijk en figuurlijk. We zagen ruim 25 verhalen in ijs uitgebeeld, zoals Harry Potter, Pinokkio, Romeo & Julia, maar ook Winnie de Pooh, Alice in Wonderland en Pippi Langkous.

Ijsbeelden festival Zwolle

Zo indrukwekkend!

Ijsbeelden festival Zwolle

Het ziet er allemaal zo gaaf en adembenemend uit. Je mag de ijsbeelden niet aanraken (dat bleek voor Thabang best wel moeilijk), maar er zijn genoeg plekken waar je het ijs wel mag aanraken, op het ijs mag zitten, liggen of glijden.

Dan kan je gelijk een paar mooie foto’s maken. Als we de complete serie ijsbeelden hebben gezien drinken we in het nabijgelegen restaurant warme chocolademelk mét slagroom. Eenmaal weer opgewarmd maken we hetzelfde rondje langs de ijsbeelden nog een keer. Hoewel het nu een stuk drukker is, kunnen we er heerlijk van genieten, je ziet tijdens zo’n tweede rondje ook veel meer details.

Wij willen zeker volgend jaar wel weer, hoor!

Tips voor een bezoek aan het IJsbeelden festival Zwolle:

  • Ga met de trein, de IJsselhallen liggen vlakbij het station. Via de NS kan je een combiticket aanschaffen (info te vinden via: spoordeelwinkel).
  • Reken niet op een dagvullend programma. Combineer het met een uitstapje in Zwolle bijvoorbeeld een film, het beklimmen van de Peperbus, trampoline springen of het eten van pannenkoeken op het pannenkoekenschip. Download hier een speciale kinderroute.
  • Trek warme kleren aan (het is er ongeveer -8 tot -10 graden).
  • Het IJsbeelden Festival wordt druk bezocht, als je op tijd gaat (gelijk om 10 uur) is het er nog lekker rustig.
  • Wil je een mooi uitje zonder kinderen… neem dan de romantische route. Ik heb ooit eens een eerste date gehad bij de ijssculpturen (dat had de man in kwestie bedacht om het ijs te breken, hoewel ik er niet al te charmant uit zag in een dikke laag kleding). Je zou zelfs een onvergetelijk huwelijksaanzoek kunnen doen (mét feest en hotel). Kijk voor meer informatie op de website. Een culinaire of culturele route met bijvoorbeeld de Herman Brood experience behoort ook tot de mogelijkheden.
  • Ben je even de stad in geweest en wil je nog even weer terug naar het IJsbeelden Festival of de parkeerplaats…. volg de graffiti bewegwijzering op de stoep, ideaal!
  • De ijsbeelden zijn t/m 3 maart 2019 nog te bewonderen in de IJsselhallen van Zwolle. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis, van kinderen van 4 t/m 10 jaar betaal je 10 euro en vanaf 11 jaar 14,50. Dit is wanneer je online kaartjes koopt, anders is het iets duurder. Parkeren met de auto kost 5 euro. Je vindt nog veel meer informatie op de website van het IJsbeelden Festival: www.ijsbeelden.nl. Het adres is: Rieteweg 4 in Zwolle.

Leuk weetje: na het IJsbeelden Festival gooien ze de ijsbeelden in de grachten van Zwolle en dat smelt vanzelf!

Ben jij al geweest? Welke ijsbeelden zagen er het mooist uit? Ik vond Kapitein Haak met de bijbehorende krokodil het allercoolst!

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.