Tips gezonde voeding voor kinderen (gastblog)

Door

Ik heb Can gevraagd om haar expertise met Vettt lezers te delen. Can is oprichtster van Good Food Happy Life en als voedings-en life coach helpt ze mensen aan een gezondere levensstijl. Dit doet ze onder andere door het geven van workshops. Binnenkort (22 maart 2018) gaat ze ook voor Vettt een workshop verzorgen, onderaan de blog vind je de link naar de workshop.

In deze blog vertelt ze je meer over het belang van gezonde voeding voor kinderen en geeft ze nuttige tips.

Kinderen met diabetes

Wat? Een 3-jarige met ouderdomsdiabetes? Dat kan toch niet waar zijn?

Ja, je leest het goed. Deze blog is misschien een pittige en een kritische maar ik beloof je, het is heel belangrijk en ik eindig echt wel weer gezellig.

Tot mijn verbazing las ik in 2015 dit artikel op Foodlog en sindsdien is er helaas nog niet heel veel veranderd. Het meisje meldde zich bij de artsen met klachten over voortdurende dorst en aandrang tot plassen. Bij nader onderzoek bleek het gezin er ongezonde eetgewoonten op na te houden.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat alles wat in de supermarkt ligt wel “ok” moet zijn. Anders geeft de overheid de voedingsindustrie toch geen toestemming voor verkoop? Zou je denken? Ik hoor zoveel mensen roepen (inclusief mijzelf  tot 4 jaar geleden) “Ik ben er toch zelf ook groot mee geworden”?

Als dat zo is: Hoe kan het dan dat Obesitas en diabetes type 2 nu zo enorm aan de orde is. En er zelfs steeds meer kinderen mee in aanraking komen?

Ontzettend veel keuze

De keuze is reuze! Jeetje, die supermarkten moeten steeds groter worden want: Een hele gang vol frisdrank? Een hele gang met alleen maar chips en snacks?

Er was een tijd dat je kon kiezen uit een zak zoute chips en die bevatte wel 3 ingrediënten namelijk aardappel, olie en zout. Hij had een grote broer, paprika chips. Zelfde ingrediënten maar daar zat paprikapoeder bij. Wat een feest! Samen stonden ze gezellig in de supermarkt en werden in het weekend gekocht.

Als voorbeeld heb ik nu een etiket van een zak Nacho Cheese chips genomen.

Ingredienten: maïs, zonnebloemolie (18%), koolzaadolie (5%), kaassmaak [maltodextrine, weipoeder (van melk), tarwebloem, kaaspoeder (van melk), tomatenpoeder, aroma’s (van melk), uipoeder, karnemelkpoeder, kaliumchloride, smaakversterker (mononatriumglutamaat), melkeiwit, dextrose, zuurteregelaars (melkzuur, citroenzuur), kleurstoffen (paprika-extract, annatto, karamel), specerijen, suiker, magere melkpoeder], zout.

Huh? Past dat allemaal in 1 zak? Wat is dat allemaal? En waarom suiker in alles wat we eten? Zit daar iets achter? mononatriumglutamaat? Een enorme smaakversterker? Kan je dan niet gewoon een beetje meer van de kruiden toevoegen waarvan je de smaak nu gaat versterken?

Hoe komt het toch dat er zoveel toevoegingen “nodig” zijn om ons voedsel “lekker” te maken. Zijn we onze smaak kwijt? Of is het voedsel dermate achteruitgegaan dat er zoveel toevoegingen nodig zijn om het weer “lekker” te maken.

Hoe komt het toch dat we zulke enorme hoeveelheden in onze maag krijgen? Waarom stoppen we niet met eten als we vol zijn?

Hoe meer ik mij in deze vragen verdiep, hoe meer ik uitkom bij die vele extra toevoegingen die we in ons eten terugvinden. Let maar eens op als je boodschappen gaat doen. Nagenoeg alle producten in de supermarkt bevatten suiker. Suiker wordt gebruikt als smaakversterker maar suiker zorgt ook voor een grote smaaksensatie waardoor je grote hoeveelheden weg kunt werken en door blijft eten, ook al zit je allang vol.

Ondertussen blijft je lichaam maar vragen om essentiële voedingstoffen. Jij herkent dit gevoel in veel gevallen als honger dus wat doe je? Juist, je neemt nog meer producten met waarschijnlijk veel koolhydraten en suikers om dit gevoel te stillen, maar ondertussen geef je nog steeds je lichaam niet waarom het eigenlijk vraagt. “Voedingsstoffen” geen “vulstoffen”.

Ook in het gezin van het meisje ging dit mis, door veelvuldig ongezond eten en onwetendheid hierover. Zo jong en dan al zo ziek door verkeerd eten. Overigens gaat het nu, naar ik lees, met het meisje gelukkig weer veel beter nu het gezin een nieuwe leef- en voedingsstijl heeft eigen gemaakt. Een hele geruststelling dat het antwoord ligt in zoiets simpels als “goede voeding”. Hopelijk gaat de overheid meer aandacht schenken aan voorlichting. Wij geven in ieder geval met veel plezier de workshops.

Wat kun je zelf doen?

Waar je mee kunt beginnen is het leren lezen van etiketten. Kijk eens naar de etiketten voordat je iets in je winkelwagen legt. Het zal je verbazen welke kreten je allemaal tegenkomt die je niet in je potje of pakje verwacht. Laat de producten met toegevoegde suiker eens staan voel hoe dankbaar je lichaam zal zijn als je het mindert. En let daarbij ook op je kinderen. Verandert er iets? Slapen ze beter? Zijn ze handelbaarder? Vrolijker? Zijn ze beter geconcentreerd? Ik durf te wedden dat je een aantal vragen met ja kan beantwoorden als je dit een tijdje uitprobeert.

Gezonde voeding voor kinderen

Gezonde voeding voor kinderen

Mijn tips voor jou

Om deze toch wel ietwat deprimerende blog positief af te sluiten, deel ik graag een paar van mijn favoriete tips met je. Mijn zoontje eet en drinkt nu met veel enthousiasme een stuk gezonder. Deze tips hielpen ons om met de kind(eren) langzaamaan naar steeds puurder eten te gaan. Want ook mijn ervaring is dat het al moeilijk is om het voor jezelf goed te doen maar dat het nog veeeeeeel moeilijker is om je kind(eren) mee te krijgen in goede eetgewoontes. Mijn ervaring is wel dat het echt begint bij jezelf en dat de kinderen langzaamaan wel volgen.

Tip 1: Kies een goed moment om te laten proeven

Dit is misschien nog wel de beste tip om alle volgende tips de grootste kans van slagen te geven. Ik merkte bij mijn zoontje dat hij veel positiever reageerde op nieuwe gezonde alternatieven als hij (nog) geen zoetigheid had gehad. De smaakpapillen reageren nu eenmaal het beste op zoetigheid en al het andere dat daarna komt valt dan toch in het niet. Dus als je kinderen iets nieuws wil laten proeven doe dat dan als ze bijvoorbeeld net uit school komen en toch al trek hebben maar al even niets hebben gehad. Grote kans dat een stukje suikervrije cake of een gezonde snack dan veel beter in de smaak valt.

Tip 2: Een receptje voor een lekkere gezonde drinkyoghurt (3 á 4 glazen)

  • 1 banaan
  • 2 kiwi’s
  • 4 eetlepels griekse yoghurt
  • 1 flinke scheut (amandel)melk

In de blender en je hebt een heerlijke zoete en gezonde drinkyoghurt

Voordeel: de kids hebben al flink wat voedingsstoffen en vitamines binnen én aan hun behoefte aan zoet is even voldaan. En alle onnodige toevoegingen hou je zo mooi buiten de deur.

Tip 3: leer ze (weer) water en thee te drinken

2 glaasjes ranja per dag (mijn voorkeur is Cool Bear, gezoet met Stevia) is eigenlijk al teveel. Geef ze voor de rest water of thee, het went heel snel. In het begin is het even volhouden maar al snel loopt je kind zelf naar de kraan om zijn of haar glas te vullen.

Gezonde voeding voor kinderen

Tip 4: maak zelf Ice tea of water met een smaakje

Het drinkt net iets gezelliger als je in je waterkan een schijfje citroen en een muntblaadje doet. Aardbeien en sinaasappel vinden kinderen natuurlijk ook leuk.

Ik heb ook nog een lekkere thee ontdekt: “Goedemorgen” van Van Bruggen. Het is een losse thee met een hele frisse citroensmaak. Als ik deze laat afkoelen, is het een heerlijke ice tea. Niks meer aan doen ?.

Tip 5: zet standaard fruit, groenten en nootjes pak klaar op tafel

Kleine tomaatjes, stukjes meloen, stukjes wortel, plakjes komkommer, druifjes, walnoten, paranoten etc.. Zet het standaard voor de kinderen (en jezelf) op tafel. Het staat vrolijk en ze zijn sneller geneigd om dit te pakken.

Gezonde voeding voor kinderen

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze tips om te gaan uitproberen en af te tasten. Hoe is het met jou voorraadkast gesteld? Hoe bewust ben je van je leef- en voedingspatroon? Vind je het leuk om meer te horen? Op 22 maart verzorg ik voor Vettt een workshop, deze gaat over jouw persoonlijke gezondheid. Meer informatie vind je via deze link.

 

Liefs Cán

Gezonde voeding voor kinderen

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.