Deze week is het Kinderboekenweek, een feestelijke week waarin kinderen op een leuke manier enthousiast worden gemaakt voor boeken. En dat is belangrijk want lezen en voorgelezen worden is niet alleen heel leuk, het is ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Zo is het goed voor de woordenschat, voor de zinsopbouw, voor de concentratie en ook voor het prikkelen van de fantasie. Door het lezen van boeken boek leert je kind veel over de wereld om zich heen maar leert hij zich bijvoorbeeld ook te verplaatsen in een ander. Eigenlijk kan ik wel 100 redenen bedenken om het lezen te stimuleren. Maar omdat er zo veel leuke kinderboeken zijn, zie je soms door al die boeken het bos niet meer. Daarom heb ik deze boekentips uitgelicht. Zo kunnen jullie in de Kinderboekenweek perfect aansluiten bij de belevingswereld van je kind.
Wat is het thema van de Kinderboekenweek?
De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerende ‘week’ van tien dagen. Tijdens deze week staat er steeds een bepaald thema centraal. Dit jaar is het thema: ‘Reis je mee?’. Binnen dit thema gaat het over reizen maar vooral ook over alle verschillende voertuigen waarmee je die reis kunt maken. Een ontzettend breed thema met een heleboel leuke mogelijkheden.
Boekentip 1: Varen!
Het kinderboek Varen! is een zoek- en ontdek boek. Het boek is mooi groot en de bladzijden zijn van stevig karton. Dit is ideaal omdat hierdoor de bladzijden niet verkreukelen tijdens het zoeken. In dit boek vaar je een dagje mee met het motorschip Louise. De kapitein van het schip is Kate. Erg leuk dat er is gekozen voor een vrouwelijke kapitein. Samen met haar bemanning en alle passagiers beleeft zij die dag de mooiste (Kate blijkt verliefd!) maar ook de mafste avonturen. Niet alleen op de boot gebeurt er een heleboel, ook op de plekken waar het schip aanmeert en in het water rondom het schip, is er van alles aan de hand.
Maak kennis met de mensen en dieren uit ‘Varen’
Op de achterkant van het boek staan alle dieren en mensen die in het boek ‘Varen!’ voorkomen en kun je lezen hoe zij heten. Zij komen vervolgens op alle bladzijden weer terug en ze beleven allemaal een ander avontuur. Heidi en Boris ontdekken meteen dat wasbeer Koert is ontsnapt uit het glazenwassersbedrijf en stiekem de boot in klimt. Elke bladzijde zoeken ze Koert als eerste op, ze zijn zo benieuwd waar de wasbeer nu weer zit. Zal hij nog terugkomen bij zijn baasje? En wat doet schaap Dropje met al haar schapenvriendjes op het schip? Het is leuk om steeds een nieuw persoon of dier uit te kiezen en dan met een nieuwe kijk het boek nogmaals te doorzoeken. Zo kun je tientallen verschillende verhaallijnen volgen in één boek.
Ogen te kort…
Je komt bij dit boek ogen te kort, er is zo veel te zien! Zo ontdekt Heidi een boot die expres te veel gas geeft waardoor iedereen op de veerpont nat wordt. Heidi en Boris vinden hem een enorme pestkop want de bestuurder van de boot lacht terwijl hij dat doet! Dat hij op de volgende bladzijde tegen een boom aan vaart vinden ze dan ook “eigen schuld dikke bult”.
Ook voor de woordenschat is dit boek een topper. Denk aan woorden als: het dek, de kapitein, de matroos, het anker, de schroef, de werf en de machinekamer. Maar ook de namen van de vele verschillende vaartuigen kun je benoemen. Van dit boek worden zowel kinderen als ouders enthousiast. Ga gauw samen op ontdekkingstocht!
Het boek ‘Varen’ is te koop bij Bol.com voor 13,50.
Boekentip 2: De droomreis van neef Karel
Neef Karel heeft het altijd al over het maken van een wereldreis. Net op het moment dat zijn familie niet meer gelooft dat hij de reis ook echt gaat maken, pakt Karel zijn spullen. Hij neemt afscheid van zijn muizenfamilie en gaat met zijn koffer op pad. Wat zijn familie niet weet is dat hij helemaal niet op reis gaat, maar dat hij rechtstreeks naar de zolder klimt. Karel durft namelijk niet te vliegen!
De oplossing: hij schrijft brieven
Vanuit hun zolderkamer schrijft hij brieven naar zijn familie waarin hij ontzettend opschept over zijn reis, dan plakt hij op de enveloppe een buitenlandse postzegel die hij uit zijn postzegelverzameling haalt en stopt de brief midden in de nacht stiekem in hun eigen brievenbus. Zo lijkt het net echt! Hij schrijft over vechten met een haai en over een juf die met hem wil trouwen, maar ondertussen is zijn wereldreis op zolder ongelooflijk saai.
Zijn familie leest de brieven vol bewondering en ze fantaseren over de mooie en dappere avonturen van neef Karel. Waren ze maar met hem mee op reis. Ondertussen wilde Karel juist dat hij gezellig beneden bij zijn familie was. Toch blijft hij op zolder om verder te schrijven over zijn heldhaftige belevenissen. Totdat hij zichzelf verraadt…
Het boek heeft een rechtopstaand formaat zodat het muizenhuis goed uitkomt. Er is steeds een bladzijde met tekst en daarnaast een mooie illustratie. Hierop kan je goed zien dat terwijl de familie beneden de brieven leest, neef Karel ondertussen op zolder ligt te slapen.
Het is een verhaal over opscheppen, jezelf beter voor doen om zo heel knap en interessant gevonden te worden. Heidi en Boris vinden het verhaal spannend want neef Karel liegt. En dat is heel erg! Heidi zegt dat opscheppen niet nodig is: “Iemand moet je toch lief vinden zoals je bent? Net zoals in het liedje van Maan”. En zo is het ook. Een mooi onderwerp om met je kinderen over te praten. En natuurlijk om je kind te laten fantaseren over hoe zijn ideale droomreis er uit ziet.
De Droomreis van Neef Karel is te koop voor 12,50 bij o.a Bol.com.
Kinderboekenweekgeschenk
Bestel je deze (of andere) leuke kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek, dan ontvang je daarbij gratis het Kinderboekenweekgeschenk. De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Anna Woltz. Dit jaar is een van haar eerdere boeken verfilmd. Andere boeken van haar hand werden bekroond met de Vlag en Wimpel, de Nienke van Hichtum-prijs, De Gouden Griffel en een Zilveren Griffel. Het Kinderboekenweekgeschenk ontvang je bij de boekhandel maar ook via bol.com bij een besteding van ten minste €10,- aan kinderboeken.
Hebben jullie nog leuke boekentips voor kinderen?
Ik ben benieuwd wat jullie favoriete kinderboeken zijn. Heb je leuke boekentips deel ze vooral met mij door hieronder een reactie te plaatsen. Alvast bedankt voor jouw boekentips! Chantal schreef laatst een blog over een gepersonaliseerd zoekboek, ook een leuke tip!