#5 Door het glas: Wendy, moeder van 3

Door

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezer zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.

Wendy ter Bekke runt samen met Sjors een mannenhuishouding. Zowel ‘Huisje Weltevreden’ als het bedrijf Raakkracht bevinden zich in Enschede. Wendy nam een hondje mee uit Ibiza en noemde hem Hierbas (vernoemd naar dat likeurtje, red.). Ook hij is inmiddels wel gewend aan de gezellige chaos. Schrijver Wendy vind je met haar korte, pakkende gedichten op Instagram (@WendyRaakt) en onder meer in blogvorm op WendyRaakt.nl. Long story short: she’s on a mission.

Hoe voel je je bij deze situatie?

Pfff… ik haal diep adem en pak een mok thee (heb er al-met-al drie om me heen staan die koud zijn geworden, ben momenteel vooral druk met #liefdespost. Collega’s van Raakkracht kwamen met het idee een gedicht van mij op een kaart aan te bieden, zodat je die kan (laten) versturen naar iemand die het – juist nu – zo goed kan gebruiken; een beetje extra liefde en aandacht. En daar zit ik dan, kaartjes te schrijven, haha. De mannen liggen allemaal al op bed en ik lees rake verhalen van binnenkomende verzoekjes. Dat geeft het virus wel een gezicht, kan ik je zeggen.). Oke…. thee dus.

Is er iemand bij jou thuis ziek?

Niet Corona-ziek (denk ik). Wel allerlei griep-achtige verschijnselen passeren de revue bij de drie jongens. Veel/naar hoesten (inderdaad, in de elleboog), jengelig, en veel… dat woord kan nu meer dan ooit zonder (nou ja, wel een beetje dan) gene: snot! Gelukkig nog geen koorts bij ons in huis. Dat zou toch voelen als een soort ‘alarm’. Juist nu.

Hoe vullen jullie de dagen?

Wisselend. Ik laat inmiddels de dagen gaan zoals ze zich aandienen. De dagen dat het lekker weer is, doet de trampoline (“Mam, het is trampóóó….”) goede zaken. Verder wandel ik een paar keer met de hond, dat is momenteel echt mijn ‘uitje van de dag’. Pepijn (10) en Morris (4) oefenen in de online leeromgeving. Ook worden nieuwe skills ontdekt: Pepijn bakte gisteren een heerlijke appelcake, met meel van de Lonnekermolen (aanrader!, verkrijgbaar bij o.a. Bakker Alink), en pancakes voor ons allemaal. Morris is enorm aan het schrijven geslagen, dus hij ziet bij elk object wel ergens de M in: “Mijn naam, mama, mijn naam!!’. De twee jongsten zijn heel druk aan het knutselen gegaan voor ‘zieke mensen’ (“Mama, maar ik ben toch ook ziek?”) en ik heb op een rustig plekje in het bos een vlot / brug gebouwd met de jonkies. Heerlijk: mobiel thuis en daar gewoon zíjn. Even alle stress, onrust en onzekerheid achter je laten. Knooien, ontdekken, pionieren. Ook de tablet doet goede zaken: de jongsten hebben de Nijntje-app en Dokter Panda ontdekt.

Hoe gaan jullie kinderen om met deze situatie?

Wisselend. Overall: supergoed! Zo bijzonder hoe makkelijk kinderen zich aanpassen aan de situatie. Van niezen in de elleboog, onmeunig vaak handen wassen (“Goed wassen, ook tússen je vingers, net zo lang als twee keer het liedje Happy Birthday”… elke dag kwam er wel een nieuwe instructie bij) tot veel thuis zijn, speelafspraken en kinderverjaardagen die niet doorgaan, niet op bezoek gaan en geen bezoek ontvangen. Pepijn die zijn grote passie voetballen niet kan uitoefenen (hij was net zo gemotiveerd; de vrijdagmiddag voordat ‘de boel op slot’ ging (zo mogen we het best noemen toch…), kreeg hij net te horen dat hij door was naar de volgende selectieronde bij de KNVB en toen pauzeerde dat hele plan, enz. enz.

Werk jij met een schema voor de kinderen?

Mwah. Momenteel: niet echt. Ik dacht het echt nodig te hebben, maar red me inmiddels aardig. Als de kids ‘on fleek’ zijn, dan doen we meer aan school en ritme. Wanneer het een dag minder gaat, laat ik de touwtjes meer vieren.

Laat je je kinderen buitenspelen?

Yes. In de achtertuin. Of in een leeg plekje in het bos. Of een lege speeltuin (vorige week een keer ‘s ochtends vroeg gedaan, tot het toch niet goed voelde en ik gauw weer naar binnen wilde). Pepijn is er afgelopen weekend één keer tussenuit gepiept naar het voetbalveldje om de hoek. Toen hij naar boven riep dat zijn vriendje op het voetbalveld was, riep Sjors “laat nou maar eerst Hierbas uit”. Toen we beneden kwamen was hij weg. Hij zag zijn kans schoon.. “Jullie zeiden toch: eerst Hierbas uitlaten?” Enfin… dat gebeurt niet weer.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Momenteel het meeste in een keer voor een week ongeveer. Ik vermijd de winkels het liefst. Waar ligt de grens…?

In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus jouw werk?

Tweeledig. Voor ‘WendyRaakt’ is het – oh, klinkt naar, maar ik bedoel het goed – juist goed. De pijn, de angst, de onrust, de hartverwarmende acties zijn een inspiratiebron voor mijn gedichten momenteel. Zo is ook #liefdespost ontstaan. En het is gaaf om te merken dat dit ook als een hartverwarmende actie wordt ervaren. Van mensen die me mailen of ik een kaartje naar bevriende hardwerkende artsen wil sturen, tot iemand wiens (schoon)moeder overspannen is, of ouders die veel spanning hebben rondom Corona, iemand haar vriendin die niet de zwangerschapsverlof heeft waar ze zich zo op verheugd had, etc. Ook stapels naar verzorgingstehuizen en mensen die graag in de buurt wat extra liefde willen verspreiden. #spreadlovenotcorona

Voor Raakkracht werkt het anders. We hadden met verschillende klanten juist net mooie, betekenisvolle plannen gemaakt. Een waardevolle basis weten te creëren. Daarmee hebben ze nu een voorsprong. Die klanten hoeven zich niet opnieuw uit te vinden, die hebben hun schroom al van zich afgegooid en staan klaar om verschil te maken. Nu – met een aangepast businessmodel – en straks na Corona met hopelijk frisse moed en goede energie. Natúúrlijk hebben we ook klanten die het rechtstreeks raakt, diep en hard. En dat voelen we mee. We zijn heel persoonlijk betrokken en dat is – juist nu – ook fijn. Even een appje van medeleven of een idee over hoe ze rondom Corona toch / juist nu verschil kunnen maken voor hun relaties / netwerk. We doen ons best!

En eerlijk is eerlijk: ik oefen me soms rot (oef!) om de angst van ‘wat als’, ‘hoe dan als’ zowel voor mezelf als voor mensen en ondernemers om me heen zoveel mogelijk weg te puffen… Want ja, het is een tijd om je demonen ‘recht in de bek te kijken’, zeggen ze toch? Working on it!

Wat is voor jouw persoonlijk de grootste uitdaging?

Bovengenoemde. En ook balanceren tussen enerzijds weer lekker schrijven of werken aan Raakkracht en anderzijds fulltime huismoeder, thuisjuf, toiletjuf, cateringmedewerker, facilitair medewerker en plaatsvervangend kno-arts zijn.

Heb je nog een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd

Heb je even ;-)? Voor nu: ‘support your local heroes’. Ik heb het gedaan (al zijn het kleine bedragen, maar in het kader van ‘alle beetjes helpen’ hoop ik dat het toch iets doet) door bijvoorbeeld:

Van onze klant Appeltjes van Oranje een heerlijke bestelling te ontvangen. Ohhh!! proef wat deze dames in petto hebben! Tip van Flip: mijn persoonlijke favorieten zijn de pindasoep en de Oreo cheesecake (sorry, not sorry). Helaas kunnen ze hun catering van bruiloften en andere feestjes nu op hun buik schrijven, dus laten bezorgen is een perfect alternatief dat ze nu meer doen. Wil je wat lekkers bij de koffie om de boel in huis wat op te fleuren? Ook de Rocky Road is goddelijk. De wraps en avondmaaltijden zijn ook goed. Ze maken het allemaal vers en een groot deel – haha – is supergezond, echt! Bestel en support deze heroes, hier.

Stoet! Ook zo’n leuke tent met onderneemster Natasha aan het roer. Het loopt zo goed en nu ineens de toko moeten afschalen tot nader order… Bestel een cadeaubon via hun Facebook-pagina, waardoor ze nu al wat inkomen hebben en besteed het later, zodra ze weer open mogen. Natasha’s man levert met de bekende Stoet-bakfiets de bon persoonlijk bij je af.

Annabel Jeuring, de fotograaf van deze reportage. Ook veel van haar shoots zijn gecancelled nu. Terwijl… ‘Raak schieten, niet met hagel’ haar op het lijf geschreven is. Zowel voor zakelijke shoots als persoonlijke portretten, van klein tot groot. Wil je ook zo’n unieke foto, van het tafereel van jou(w gezin) achter het glas, thuis in ‘quarantaine’? Dat kan! Wist je dat ze er het RTL Nieuws mee haalde? Je ziet het hier.

Ook gaat mijn hart uit naar ondernemers als Marijn en Bas van SamSam voor wie we net de nieuwe visuele identiteit hadden uitgerold (hun nieuwe menukaart nog niet gezien/uitgeprobeerd? Houd hun socials in de gaten en zo gauw als weer mogelijk: gaan! Ook serveren ze – nu nog best uniek – de sojamelk in heerlijke latte’s van niemand minder dan De Nieuwe Melkboer, ook zulke toffe ondernemers).

KLOF niet te vergeten! Dé eigentijdse winkel met mannenkleding en lifestyleproducten. Lars hoopt ook op loyaliteit van zijn relaties en biedt t/m 5 april een KLOF-cadeaubon aan met 20% korting! Ook kwam ik graag – en nu helaas dus niet – bij Bagels & Beans, ETN (hun linzensoep! en hummus!) en Van Doorn en Doorn (laatste tip van Flip: ‘avocado on toast’ en de Hotdog van het huis, vegan: de knakwortel, yum!).

Ik krijg zin in iets lekkers bij die (inmiddels weer koude) thee! Bestel iets lekkers. En help (ze) waar je kunt!

Meer interviews lezen?

Vind hieronder de eerdere interviews:
#1: Door het glas met Annabel Jeuring, moeder van 4
#2: Door het glas met Maryke Mondria, moeder van 2
#3: Door het glas met Mijla Trimbach, moeder van Luuk
#4: Door het glas met Evelien Bolt, moeder van 3

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.