Samen de kano in

Door

Wij mochten op een zonnige zondag iets heel leuks uitproberen: kano varen over de Duitse Vechte via TwenteKano (onderdeel van Actief Twente). Ik denk eerlijk gezegd bij een kanotocht niet direct aan een familie-uitje. Voor mij was dat meer een verplichte activiteit tijdens een schoolkamp. Maar ik was positief verrast! En als je de spierpijn niet meerekent, kwam ik eigenlijk heel relaxed weer aan wal.

Wij zijn niet een standaardgezin dat er elke zondag gezamenlijk opuit trekt. Op de eerste plaats hebben wij allebei een eigen bedrijf, wat onregelmatige werktijden met zich meebrengt, en op de tweede plaats vinden we het heerlijk om op vrije zondagen met de kinderen thuis te relaxen. Toch gaan we ook graag op avontuur. Dus als er een kans voorbijkomt laten we die zeker niet liggen! 

Ver van de bewoonde wereld

Oké, het was niet een geheel vlekkeloze expeditie. Misschien heb ik zelfs het fysieke deel van het kanoën lichtelijk onderschat. Wacht, mijn man roept dat ik ‘lichtelijk’ wel weg kan laten… Maar nadat we de balans hadden gevonden, zowel letterlijk als figuurlijk, hebben we een hele leuke middag gehad. We waanden ons echt even ver weg van de bewoonde wereld. Geen auto’s, geen mensen, helemaal niks. En dat was eigenlijk heel fijn.

 

In de kano is het even zoeken naar de juiste balans…

We zijn in Engden gestart, niet ver over de grens bij Oldenzaal. Daar werden we namens TwenteKano vriendelijk onthaald door Pim en zijn hond Vespa. Na een heldere uitleg en wat tips over het roeien en de route konden we vertrekken. Met z’n allen in één boot: een Canadese kano. Mijn man Ronny achterin, ik voorin en de kinderen op het middelste bankje. Eenmaal in het water was het dus even zoeken naar de juiste balans. Een eigenwijze Bram, die een zwemvest maar lastig vond en weigerde deze aan te laten, en een paniekerige Roos die bij elke onverwachte beweging begon te gillen. Tel daar mijn fysieke onhandigheid bij op en een lichtelijk geïrriteerde Ronny, die mopperde dat we hier niet aan hadden moeten beginnen en je kunt je voorstellen hoe de eerste honderd meter roeien eruit zag. Relatietest? Ga een middagje samen kanoën…
Maar de kinderen begonnen het steeds mooier te vinden en nadat we een flinke bos laaghangende takken niet op tijd konden ontwijken en er vol doorheen knalden kregen we de slappe lach. Daarmee kwam de juiste balans en kreeg zelfs ik het roeien te pakken.

kano

Hoe ruiger, hoe beter

De route was simpel, alsmaar rechtdoor, 5 kilometer lang. Onderweg was het genieten van alle verschillende bloemen, de meerkoetjes, eenden en futen en de ontelbare blauwe libelles. Er zaten twee obstakels in de route: een stroomversnelling en een vistrap. Beide hebben we glansrijk doorstaan, hoewel de boot bij de vistrap wel even gevaarlijk begon te wiebelen. Bram vond het geweldig! Hoe ruiger, hoe beter. Gelukkig bleef hij wel netjes op het bankje zitten. Wellicht had een bakje snoep daar iets mee te maken, maar daar hebben we het niet over…

Wisselende kano-route

Voor de tocht staat gemiddeld twee uur roeitijd. Dat klopt wel ongeveer. Maar de tijd vliegt voorbij! Wij zijn halverwege even uitgestapt bij een verlaten steiger voor een kleine picknick aan het water. Onze meegebrachte snacks en drinken zaten samen met onze telefoons en reservekleding netjes in een waterdicht afgesloten tonnetje, zodat hier niks mee kon gebeuren mocht de boot omslaan. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven, maar ik was wel blij dat we dit tonnetje meekregen.

De tweede helft van de route vonden wij wat minder avontuurlijk dan de eerste helft. Geen obstakels meer en een veel minder afwisselend uitzicht. Fysiek werd het ook zwaarder en met name mijn schouders begonnen na bijna twee uur behoorlijk te protesteren. Maar uiteindelijk haalden we de Vechtesee bij Nordhorn en kwam eindpunt Pier99 in zicht. Daar kon de kano op de kant, waarna we deze met alle benodigdheden erin konden achterlaten. Voor de terugweg naar het beginpunt stonden keurig 3 mooie fietsen klaar, die van mij met een kinderzitje voor Bram. Maar eerst een welverdiend drankje bij Pier99.

kano

Conclusie: prima geregeld!

De fietstocht terug naar de auto was prima te doen! Met een duidelijke routebeschrijving en een paar degelijke fietsen hebben we dus na een kanotocht van 5 kilometer ook nog even 7 kilometer gefietst. Sportiever wordt het niet.
Ik kan niet anders zeggen dan dat alles prima geregeld was door TwenteKano. Het voortraject verliep helder en zowel de ontvangst als de uitleg in Engden waren meer dan prima. Het voelde wel een beetje raar dat je op het eindpunt geen contactpersoon meer ziet of spreekt en alle materiaal zo moet achterlaten, maar de volgende dag zat er gelijk een leuke mail met evaluatieformulier in mijn mailbox. Daarmee is ook de service na de tijd dus goed geregeld. Buiten deze route over de Vechte heeft TwenteKano nog een aantal routes om te kanoën. Leuke uitdaging voor onze komende vakantie…

Actief Twente

TwenteKano is een onderdeel van ActiefTwente. ActiefTwente organiseert allerlei leuke actieve uitjes in Twente. Denk aan fietstochten, solextochten of bijvoorbeeld scootertochten. Over de scootertocht schreef Stephanie eerder een blog die lees je hier.

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.