Vettt gaaf: Themapark Puy du Fou in Frankrijk!

Puy du Fou, een themapark in Frankrijk. Dit park is zo uniek en bijzonder, eigenlijk zou iedereen het een keer moeten ervaren. Ik bracht een bezoek aan dit park in Frankrijk. Puy du Fou [Pwie duu Foe] is een attractiepark, maar dan anders. Het is geen pretpark zoals je die kent met allerlei attracties, schelle geluiden en ijscokraampjes. In Puy du Fou ga je terug in de tijd. Dit gebeurt door middel van allerlei verschillende voorstellingen die opgevoerd worden. Je staat oog in oog met ridders, vikingen, prinsen, prinsessen, valkeniers én adelaars. Wat ik in dit park in 3 dagen gezien heb is eigenlijk onbeschrijfelijk, je moet het gewoon écht zelf gaan ervaren. Waarom dat zo is ga ik je uitleggen.  Ik was hier trouwens op uitnodiging, samen met twee Nederlandse collega-bloggers. Naast ontzettend indrukwekkend was het ook nog eens erg gezellig :-)!

Het park: Le Grande Parc

Puy du Fou bestaat al 40 jaar, het park ligt prachtig in een eeuwenoud bos. Als je vroeger met je ouders veel in Frankrijk bent geweest dan is de kans groot dat je het park al eens hebt bezocht. Ik denk overigens dat het park niet te vergelijken is met hoe het eruit zag toen wij zelf kind waren. Het park is gebouwd in een origineel bos, het is er erg groen en wat heuvelachtig. Eigenlijk is het lopen door het park al een feestje. Ik was er in mei en alles stond in bloei.

Lopend door het attractiepark hoor je overal klassieke muziek en geluiden die bij de verschillende shows wegkomen.

Het park bestaat uit 9 verschillende voorstellingen, zowel indoor als outdoor. Binnen het park zijn er 4 dorpen uit de geschiedenis nagebootst en er zijn een aantal ‘attracties’. Dat zijn voorstellingen waar je zelf soort van doorheen loopt.

Nu in 2018 werkt er een heel team aan het succes van Puy du Fou, alles is tot in details doorgevoerd en er worden hoge eisen gesteld om het  uitzonderlijke niveau waar dit park staat te bereiken en te behouden.

 

De voorstellingen van Puy du Fou

De 9 verschillende voorstellingen hebben allemaal een verschillend thema. Iedere ochtend wordt het programma voor die dag bekend gemaakt, je ziet dan op een plattegrond of in de app welke voorstellingen je wanneer kunt gaan bekijken. Het aantal voorstellingen wordt iedere dag afgestemd op het aantal verwachte bezoekers. Als er veel bezoekers in het park zijn worden de voorstellingen vaker gegeven.

Puy du Fou

In de app zie je precies welke voorstelling waar is en hoe je daar komt. Handig!

De meeste voorstellingen vinden plaats in openluchttheaters, een aantal voorstellingen worden binnen opgevoerd.

Puy du Fou

Eén van de openluchtvoorstellingen.

Alle voorstellingen worden in het Frans opgevoerd, je krijgt een vertaal-apparaatje met oordopjes zodat je mee kunt luisteren in het Nederlands.

Puy du Fou

Het vertaalapparaatje, die je handig om je nek hangt.

Dit werkte bij mij niet heel goed.  Dat kwam vooral doordat je het geluid van de show nog steeds binnen krijgt via de boxen die vrij hard staan. Daardoor is het heel moeilijk om je te concentreren op de Nederlandse stem. Met mijn eigen oordopjes ging het al wat beter. Het is ook mogelijk om de voorstellingen via de app mee te luisteren, qua geluid was dit ook beter alleen trok het mijn batterij erg snel leeg. Verder dan één voorstelling kwam ik er helaas niet mee. Een goede koptelefoon meenemen helpt vast!

Ondanks dat ik niet alle voorstellingen even goed kon volgen, was het niet minder mooi. Ieder voorstelling beging wat rustig en naarmate je verder in de voorstelling zit wordt het steeds gekker en bijzonderder. Acteurs die van paarden lijken te vallen, torens die in vuur en vlam staan, een binnenvoorstelling die ineens onder water komt te staan, en 200 roofvogels die je ineens om de oren vliegen. Iedere voorstelling was een beleving op zich!

Puy du Fou

Deze voorstelling eindigde in een decor met een vloer van water. Heel bizar..

 

De attracties van Puy du Fou

Naast de voorstellingen zijn er ook een aantal attracties waar je doorheen kunt lopen. Hier wordt ook een verhaal vertelt en je loopt als het ware door het verhaal heen. Ook dit is ontzettend knap gedaan, maar helaas kon ik er niet zoveel van verstaan dus het verhaal volgen zat er voor mij niet in! Erg indrukwekkend vond ik het loopgraf die je doorloopt, dit is een binnenattractie die levensecht is nagebootst. Voor kinderen wordt het afgeraden, maar mocht je naar Puy du Fou gaan dan zou ik dit zeker niet overslaan.

 

Puy du Fou

Na het doorlopen van een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog kom je buiten en zie je dit.


De dorpen van Puy du Fou

In het park vind je vier verschillende dorpen. Dit zijn nagebootste dorpen waar je ook terug in de tijd gaat. Lokale vakmannen en vrouwen zijn hier aan het werk. Zo wordt er écht brood gebakken door een lokale bakker, er wordt beeld gehouwen en ijzer gesmeed. De lokale vakmannen uit de omgeving krijgen deze werkplekken aangeboden, om te stimuleren dat ze hun vakmanschap kunnen blijven uitoefenen en door kunnen geven aan de nieuwe generaties. Mooi verhaal toch?

Puy du Fou

Een van de 4 dorpen.

 

Puy du Fou

De ‘lokale’ broodbakker aan het werk.

 

Puy du Fou

Live een beeldhouwer in actie zien.

 

Puy du Fou

Het graveren van de souveniers die mee naar huis gaan voor de meiden.

De grootste voorstelling van de wereld: Le Cinéscénie

 

Naast de voorstellingen in het park zelf, is er ook een voorstelling buiten het park. Deze voorstelling is onderdeel van Puy du Fou en heet de Cinéscénie. En dit is me toch een bizar tafereel! Wij mochten bij de generale repetitie aanwezig zijn. Ooooh, wat was dat vet!

Aan deze open-lucht-voorstelling doen meer dan 2000(!) acteurs mee en het decor omvat 23 hectare! In de show wordt gebruikt gemaakt van maar liefst 2400 kostuums. Deze avondvoorstelling is de grootste ter wereld. Het decor omvat onder andere een echt meer, een echt kasteel en je blijft je verwonderen tijdens het kijken. Je verwonderd je over de grootsheid, de carpriolen die de acteurs uithalen. Maar ook over de special-effects en de videoprojecties in 3D. Het is zo ontzettend mooi gedaan, je blijft je verwonderen.

Vraag je je af hoe ze aan die 2000 acteurs komen? Dat is zo’n mooi verhaal, ik vond het zo indrukwekkend toen ik dit verhaal hoorde. De inwoners uit de omgeving van Puy du Fou kunnen zich aanmelden als vrijwilliger om in de show mee te spelen. Kleine kinderen, vaders- en moeders, opa’s en oma’s je zag ze allemaal in de show voorbij komen. Deze voorstelling en het park is zo veel meer dan een voorstelling voor de lokale gemeenschap. Het is een plek die mensen uit de omgeving samenbrengt, verbindt en mogelijkheden geeft.

Klein minpuntje, deze voorstelling is helaas voor heel 2018 al uitverkocht. Niet gek ook, hier wil je gewoon bij zijn!

De kaartverkoop start ieder jaar in oktober. Wil je een keer iets heel bijzonders meemaken dan zou ik oktober 2018 met dikke letters in je agenda markeren!

Le cinescenie

Beeld: Puy du Fou

 

Praktische informatie voor een bezoek aan Puy du Fou

  • Een bezoek aan Puy du Fou is ideaal om te combineren met een vakantie naar Frankrijk. Je kunt op het park overnachten of in één van de vele accommodaties en campings in de omgeving. Puy du Fou ligt op een uur rijden van de Atlantische kust.
  • Ben je dol op geschiedenis dan is dit park écht een must-visit. Ik raad je aan om dan minimaal twee dagen te gaan, je kunt meerdaagse passen in het park kopen.
  • Je kunt een fast-pass kopen. Met deze pas, de Pass Emotion heb je altijd plek voor een voorstelling en je kunt een kwartier voor de tijd aankomen. Als je in het hoogseizoen gaat vind ik dit écht een aanrader.
Puy du Fou

Pas Emotion, de FastPass

  • Koptelefoons: heb je een goede koptelefoon die je oren afsluit van omgevingsgeluid, neem die dan mee!
  • Neem je je hond altijd mee op vakantie? De hond mag niet mee het park in maar er is een kennel op het park waar je hond terecht kan.
  • Stevige buggy’s worden verhuurd op het park

 

Hoeveel dagen heb je nodig voor een bezoek aan Puy du Fou?

Heb je kinderen met interesse in de geschiedenis dan zou ik er minimaal 2 dagen vooruit trekken.  Vind je het vooral zelf heel tof, maar je kinderen zijn minder enthousiast dan zou ik voor 1 dag kiezen.

 

Voor wie is Puy du Fou geschikt?

Het park Puy du Fou is het leukst voor kinderen vanaf een jaar of 8, met interesse in de geschiedenis. Ze zullen hun ogen uitkijken en er nog lang over napraten.

 

Overnachten in Puy du Fou

Wij sliepen in één van de vijf hotels van Puy du Fou, het hotel ‘La Citadelle’. Vanaf het park liepen we zo naar het hotel toe, het hotel was helemaal in middeleeuwse stijl. Heel gaaf! Ieder hotel is anders, als je van plan bent om het park meerdere dagen te bezoeken dan is overnachten in één van de hotels wel superrelaxed.

Puy du Fou

De ingang van het hotel

 

Puy du Fou

Binnen de ‘muren van het hotel’

Over het park

Puy de Fou bevindt zich in De Vendée in Frankrijk.  Het ligt vrij dicht bij de Atlantische kust. Het is dus prima te combineren met een strandvakantie in Frankrijk. Wil je niet op het parkverblijven? Er zijn volop accommodaties in de omgeving te vinden, zowel campings als hotels en B&B’s. De Atlantische kust is perfect voor kinderen die dol zijn op wilde golven! Wij gingen daar vroeger wel eens op vakantie, ik heb er mooie herinneringen aan…!

Wil je meer weten over Puy du Fou? Neem een kijkje op de van Puy du Fou. Ben jij hier al eens geweest? Ik ben benieuwd of je net zo enthousiast bent als ik!

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.