DIY: Pimp je caravan

Toen mijn dochter was geboren, kreeg ik ineens de onbedwingbare behoefte om haar te laten zien hoe mooi de wereld is. Ik wilde op reis. En snel ook. Met een caravan. Zonder noemenswaardige kampeerervaring. En ik wilde het ding restylen. Pimp je caravan. Hormonen doen vreemde dingen met een mens. Nog voordat ik mijn vriend inlichtte over mijn plotselinge reislust had ik via Marktplaats al een bod gedaan op een oude Knaus. En dat bod was geaccepteerd. ‘Schat, we gaan rondreizen door Europa met een caravan en ik heb er alvast één gekocht.’

De voordelen van een caravan

Al mijn impulsiviteit én vooroordelen van vrienden ten spijt (Een f*cking sleurhut? Jullie?!), de caravan is mijn beste ondoordachte beslissing ooit geweest. Want koop je een caravan, dan investeer je in je vrijheid. Vanaf nu kun je gaan en staan waar je wilt. Krijg je op donderdagavond zin om te kamperen? Dan vertrek je vrijdagochtend. Home is where you park it. Geen regenachtige vakanties meer in huisjes, die je maanden geleden al had geboekt. Als het plenst, draai je de pootjes in en volg je de zon. Een caravan biedt comfort. Je hebt goede bedden, je eigen keuken met koelkast, eventueel een badkamertje, elektriciteit, verwarming en je bent geïsoleerd van buitengeluid. Overdag is het er koel en ‘s nachts lekker behaaglijk. En caravans zijn er in elke prijsklasse. Je kunt voor een gloednieuwe gaan maar wij kochten ouwetje in prima staat voor een klein prijsje. Perfect voor mijn pimpproject!

Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands caravan?

Wil je net als wij een caravan restylen, maar niet teveel repareren of vervangen? Ga dan voor een caravan waar goed voor gezorgd is. Het bouwjaar van onze Knaus is 1986. Afgezien van het oubollige interieur (vijftig tinten bruin, dikke horror) was de caravan in topconditie. Hij had altijd binnen gestaan en alle keuringsrapporten waren aanwezig. Als je zeker wilt weten dat je een deugdelijke caravan koopt, laat dan een aankoopkeuring uitvoeren. Maar met je gezonde verstand en deze handige checklist van de ANWB kom je zelf ook een heel eind.

Pimp je caravan: nuttige tips

Toen de caravan twee weken na mijn hormonale ingeving eindelijk in de tuin stond, kon ik los met de restyle. Mijn doel? Een sprookjespaleis voor ons kleintje. Speels, knus en functioneel. Kleurrijk, maar niet kinderachtig. Let the pimpings begin! Maar hoe pak je het aan? Hier wat nuttige tips.

 • Een moodboard, een verzameling foto’s van stijlen, kleuren en materialen, kan dienen als leidraad bij het restylen van je caravan. Wel zo overzichtelijk. Ben je meer het ‘go-with-the-flow’-type? Kies een basiskleur en zie waar je inspiratie je brengt. Zo liet ik me leiden door mijn postnatale gekte. Als ik moest huilen om een behangetje of kastknop, wist ik dat ik goed zat.
 • Gruwel je van de bruine kasten in je caravan? Durf te schilderen! Wit maakt ruimtelijk. Ontvet alles met St. Marc. Net zo effectief als ammoniak maar niet bedwelmend. Bespaar niet op multiprimer en verf. Kies voor een A-merk (bv. Sigma, Sikkens, Wijzonol). De dekking is beter en het kan tegen een stootje. Omdat verf op terpentinebasis vergeelt als er geen zonlicht bij komt, is verf op waterbasis de beste keuze. Vergeet niet alles goed af te plakken met gele tape (goudgeel, niet de lichtgele!) . Deze is makkelijk te verwijderen en kan dus ook op raam- en deurrubbers.
 • Een nieuwe vloer leggen in je caravan is reuze simpel. Maak een vloermal door A4’tjes langs de randen op je oude caravanvloer te leggen, trek deze over op een nieuw vinyl, snijd uit en plaats over oude vloer. Klein karwei, groot resultaat.
 • Je interieur knapt enorm op van nieuwe bekleding. Mooie, betaalbare stoffen scoor je bij Kwantum en Harry’s Stoffen (Enschede). Ik bof met een handige schoonmoeder, die de kussens als een pro bekleedde en capitonneerde, inclusief stootrand. Ben jij daar niet mee gezegend, bezoek een naaiatelier of probeer het zelf met één van deze technieken.
 • De muren van je caravan behang je met vinyl- of vliesbehang. Deze stevige materialen kunnen prima tegen vocht. Gebruik geen gewone behanglijm maar behangrandenlijm. Deze is sterk zal niet snel loslaten.
 • Tegels in je caravankeuken? Het kan! Op amazon.de (meer keuze dan in NL) vind je zelfklevende, vinyl tegelvellen in alle soorten en maten. Zoektermen: ‘fliesenaufkleber 3D mosaik’.
 • Voorzie de binnenkant van je caravandeur van schoolbordfolie, dan kunnen je kids erop tekenen. Bij plakfoliewebshop.nl verkrijgbaar in zwart, mint, blauw, oranje, groen en bruin. Verven met schoolbordverf geeft een minder strak resultaat.
 • Als je toch aan het pimpen bent, verf dan meteen de buitenkant van je caravan. Ik zag hier tegenop, maar dit bleek het makkelijkste onderdeel van de restyle! Ontvetten, licht opschuren, en verven met een professionele hoogglanslak.
Na: vrolijk en hip!
 • Vergeet de technische kant van je caravan niet. Dit kun je uitbesteden, maar met wat technisch inzicht kom je er ook. Denk hierbij aan het vervangen van de gasslang, het checken van je ringverwarmingsysteem en het controleren van de elektriciteit. Werkelijk elk technisch onderdeel is verkrijgbaar bij Obelink. Je kunt je caravan ook moderniseren met inbouwspots, dimbare LED verlichting en extra stopcontacten.
 • Ouderwetse velgen verberg je achter een paar gloednieuwe wieldoppen, zoals deze voor nog geen € 4 per dop. Klein prijsje, groots effect. Die shine!
 • Een mooi plastic vloerkleed in de tent of onder de luifel is praktisch en sfeerverhogend. Ze wegen niets en zijn er in alle kleuren en maten. Je vindt ze in online winkels, bij de Action en in de bouwmarkt.
 • Kampeermeubels zijn vaak lelijk van degelijkheid. Skip de grijze klapstoelen en dito campingtafel en ga voor een kleine biertafelset. Stabiel, inklapbaar en gezellig. Zoals deze van Hornbach.
 • Mooie campingkasten vind je bij Obelink, zoals deze stoere van denim.

Pimp je caravan: het eindresultaat

Je caravan pimpen kost tijd. Wij waren er gedurende een maand elk vrij moment mee bezig. Maar dan heb je ook wat. Je eigen huisje op wielen, helemaal naar jouw smaak. Wij hebben alles gepimpt, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken. Als de kastkleur je niet stoort, kies dan alleen voor stofferen en werk met props als foto’s, posters, kussens en tafelkleden. Dat maakt al een groot verschil. Heb je weinig tijd? Maak dan een meerjarenplan van het pimpproces. Roombeek wasn’t built in a day.

Toen onze caravan af was, hebben we toegegeven aan mijn andere postnatale behoefte: rondreizen door Europa met baby. Een geweldige ervaring die we dit jaar herhalen. En tot die tijd sneaken we ‘s avonds weleens de caravan in. Voor een lekker drankje, een goed gesprek of gewoon om te genieten van hoe mooi en knus hij is.

Voor: waar is hier de nooduitgang?
Na: Ik blijf nog een rondje

Een heleboel praktische tips voor het pimpen van je caravan vind je op de website van Caravanity. Goede antwoorden op al je klusvragen krijg je in de besloten Facebookgroep Pimp Je Caravan NL!

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.