Een stedentrip naar Parijs met kinderen: tips en ideeën

Door

Ooit al eens een stedentrip naar Parijs met kinderen overwogen? Waar men doorgaans denkt dat er voor kinderen niets te beleven valt, ontdekten wij dat niets minder waar blijkt te zijn! Want wat valt er veel te zien en te leren over deze prachtige Europese hoofdstad. Ik nam een deel van mijn kroost mee en ging het avontuur aan, samen met een vriendin en haar dochter. De leuke bezienswaardigheden en trekpleisters legden we op de gevoelige plaat vast. En hopelijk ter inspiratie voor andere vaders en moeders. Lees verder voor een uitgebreid reisverslag met foto´s en tips voor een geslaagde trip. 

Parijs met kinderen

Ik krijg vaker de vraag hoe het is om met kleine kinderen op reis te gaan. Ik merk soms in mijn omgeving dat mensen terughoudend zijn om met kinderen te reizen, omdat het toch te spannend is. En dat vind ik zo jammer, want het kan zo leuk zijn! Graag wil ik mijn reisverslag van deze stedentrip naar Parijs met kinderen delen om hopelijk andere ouders te inspireren ook met hun kroost het avontuur aan te gaan. Zie de stad via de ogen van een kind en ontdek dat een stad veel meer te bieden heeft dan alleen winkels en restaurants. Samen maak je onvergetelijke herinneringen en het is ook altijd leuk om bij te dragen aan de ontwikkeling en algemene kennis van je kind. En dat ze er nog maanden niet over uitgepraat raken, maakt dat je er zelf ook nog lang van kunt nagenieten. En laten we eerlijk zijn, het blijft soms ook spannend om nieuwe plekken te ontdekken en in het diepe te springen, maar een goede voorbereiding is het halve werk, is mijn motto. Wat ik zelf wel prettig vind, is om ergens aan de kleding van je kind een naamkaartje met je telefoonnummer te bevestigen. Als je van plan bent vaker stedentrips te doen, kan het een idee zijn om een siliconen armbandje te laten maken waar je personalia in kunt laten drukken.

Maak het onderweg voor iedereen leuk

Voor vermaak onderweg, denk aan speelgoed en doosjes rozijntjes of snoepjes in je tas om bijvoorbeeld een wachtrij bij een museum door te komen. Of tel alle blauwe auto’s die voorbij komen. Wees creatief! En houd er rekening mee dat verschillende leeftijden soms om verschillende soorten vermaak vragen. Zorg ervoor dat het voor iedereen leuk blijft. Mijn handtas is dan meestal ook een soort vallei van klei, folders, stickers, kleverige ongeïdentificeerde toestanden, kleurboeken en plastic dino´s. Ook zorg ik er meestal voor dat ik een flesje water in mijn tas heb, voor het geval er een onlesbare dorst uitbreekt en er niet meteen een supermarkt of bakker in de buurt is.

De busreis tijdens deze trip naar Parijs is ons ontzettend meegevallen, tot mijn vreugde heb ik zelfs de kans gezien om dutjes te doen en te lezen wanneer zoonlief weer eens in slaap viel. Maar dit had ook te maken met het vroege tijdstip waarop we die ochtend vanuit Nederland vertrokken.

Parijs met kinderen

Tips voor een geslaagde trip

Onze keuze was dit keer op Parijs gevallen. De stad van croissants, stokbroden, crêpes, barretjes, de Eiffeltoren en boven alles de liefde. Van alles te beleven voor volwassenen, maar ook een groot avontuur voor kinderen! Denk aan bussen, metro’s, boottochtjes, musea, parken en speeltuinen. What’s not to like? Leuk ter voorbereiding is het lezen van het prentenboek ‘Lily in Parijs’. Ik gaf er zelf de voorkeur aan om met onze kleuters te reizen zonder buggy, maar ook met peuters hoeft een stedentrip geen bezwaar te zijn. In plaats van met de metro zou ik me dan veel te voet of per bus verplaatsen.

Wat wij een ideale optie vonden was deze georganiseerde busreis. Dit zou ik niet aanraden wanneer je met baby´s of kleine peuters gaat reizen vanwege het lange stilzitten. Dan zou het wellicht raadzamer zijn om met eigen auto te gaan. Voor onze kleuters van destijds vier jaar oud was het met een tablet volgeladen met Netflix-series en favoriete spelletjes prima vol te houden. En er zijn natuurlijk pauzes onderweg. Het voordeel van een georganiseerde reis is dat je naast de reis naar Parijs toe, de bus het hele weekend nog tot je beschikking hebt. De metro komt er in dat geval helemaal niet aan te pas.  Je bent niet op jezelf aangewezen om van A naar B te komen. En aan het eind van de dag word je weer bij het hotel afgezet (dat met ontbijt ook inbegrepen is in de reis). Dat is op zich prettig als je met kleine kinderen reist en niet teveel rompslomp wilt. Vooral met de aanwezigheid van kinderen brengt dit wel wat ontspanning met zich mee en weet je toch zeker dat je op alle noemenswaardige plekken van de stad komt. En met voldoende tijd om de stad op eigen houtje te ontdekken. En met een spectaculaire lichtjestour in het donker, niet te vergeten.

Een goede voorbereiding vind ik zelf altijd wel fijn, zodat ik weet wat er zoal in de buurt te doen is, zodat ik ter plekke niet veel tijd verlies aan internetten en verwoed door foldertjes bladeren. Ook deze keer had ik mijn plattegrond en bezienswaardigheden van de verschillende arrondissementen waar we zouden komen bij de hand. Zo weet je altijd wat er in je omgeving te doen is en kun je ter plekke bedenken waar je zin in hebt.

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Hou het leuk voor iedereen

Zorg zoveel mogelijk voor afwisseling. Wanneer je veel in de bus hebt gezeten of in een druk restaurant bent geweest waar iedereen op zijn stoel moest blijven, wissel dit dan af met bijvoorbeeld een wandeling door een park of uitrazen in een speeltuin. Parijs kent vele mooi aangelegde parken met een oase van groen midden in de hectiek van de stad. Er zijn veel speeltuinen, die vaak helemaal omheind zijn en waar je slechts een goedkoop entreekaartje voor dient te kopen of waar de entree zelfs gratis is.

En dan kom je erachter dat Parijs best een kindvriendelijke stad is. Zelfs bij de Eiffeltoren is een speeltuin met bankjes waar je van het uitzicht kunnen genieten terwijl de kinderen zich vermaken op de glijbaan of in het zand. En als je geluk hebt schijnt het zonnetje daar ook nog bij. Een park met picknickende mensen geeft altijd een hele gezellige sfeer. Een flesje wijn, een kleedje, een pizzapunt en de Franse romantiek is compleet.

Juist dat niets doen en gewoon de sfeer proeven en om je heen kijken is al heerlijk. Het is dan ook heel gezellig om een ijsje te kopen en gewoon op een bankje of pleintje te relaxen en naar de voorbijgangers te kijken. Bij elke kraam een ander smaakje uitproberen is ook een sport. Maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten.  En denk niet te moeilijk, de interesse van kinderen is al gauw gewekt. De Eiffeltoren bijvoorbeeld maakt op zich al grote indruk op onze kleine mensen. Maar met de magische lampjes, waar de hele stad in het donker van twinkelt, kijken ze helemaal hun ogen uit.

 

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

 

Carrousels en crêperies

De stad barst van carrousels en crêperies. Veel kinderen zijn dol op pannenkoeken, dus een crêperie is de ideale plek voor een kindvriendelijke lunch. En wanneer je tot rust wilt komen na het vele geslenter langs de de souvenirwinkels en bezienswaardigheden, is een rit met een hop-on-hop-off dubbeldekker de ideale onderneming. Iedereen kan weer even op adem komen terwijl je de stad van een mooie hoogte kunt bekijken. En wanneer je bedacht hebt dat je niet meer achter de kinderen aan wilt vangen in een museum vol opgezette dieren en delicate geraamtes, dan kun je een relaxed boottochtje maken waar iedereen zijn ogen uitkijkt. Of een ritje in een tuk tuk, oftewel fietstaxi, naar plaats van bestemming. Genoeg activiteiten dus om een stedentrip naar ieders wens in te richten.

Jardin du Luxembourg

Een ander leuk park ligt vlakbij de wijk Montparnasse. Hier werden wij als eerste afgezet toen we vanuit Nederland met de bus aankwamen in Parijs. Toen hadden we uiteraard de Eiffeltoren al mogen bewonderen, want hier kwamen we al langs op weg naar Montparnasse (overigens had zoonlief deze gemist, want die lag nog te pitten en moest ik wakker duwen met de mededeling dat we al in Parijs waren). Vanaf Tour Montparnasse wandelden we in enkele minuten via een leuke winkelstraat naar Jardin du Luxembourg, uiteraard met mijn plattegrond in de aanslag. Soms weet je niet wat voor leuke dingen er kunnen opduiken als je ergens een paar zijstraatjes neemt (zonder research had je dit leuke park dus weer gemist ). Er is een bassin met zeilbootjes, je kunt er ponyritjes maken en er is een omheinde speeltuin (Le Poussin Vert) waar kinderen voor 1,50 euro vrijuit kunnen spelen en ouders even rustig koffie kunnen drinken. Wij lieten hier de kinderen even uitrazen na een busrit van ruim zeven uur en maakten van de gelegenheid gebruik om de overgebleven snacks van onderweg weg te werken.

Parijs met kinderen

Bateaux Mouche en de Notre Dame

We sloten af met een boottocht over de Seine vanaf Bateaux Mouche. We hadden nog tijd voor een lekker ijsje en een rondje door de souvenirwinkel op de kade voordat de boot vertrok. Van elke stedentrip nemen we altijd een souvenirtje mee waar we een gedenkwaardige herinnering aan hebben, die de kinderen dan bij hun verzameling op hun kamer zetten. Dat plankje staat inmiddels aardig vol. En leuk om te zien dat ze na een jaar nog steeds weten waar en wanneer het gekocht is.

We eindigden de boottocht weer bij Bateaux Mouche, waar de bus ons ook weer zou ophalen voor de rit terug naar het hotel. Vanaf de boot was er ook weer genoeg te zien voor de kinderen. Vooral leuk wanneer ze de film de Klokkenluider van de Notre Dame hebben gezien en dit gebouw herkenden. En daarna konden we lekker de beentjes omhoog doen in de bus en naar buiten kijken terwijl langzaam Parijs aan onze ogen voorbij ging, op weg naar het hotel. Een warme douche, pyjama’s aan en lekker in bed televisie kijken met een kop hete thee en een reep chocola, terwijl zoonlief lekker tegen mij aan lag te slapen. Een heerlijke afsluiting van een prachtige eerste middag en avond in Parijs.

LaFayette en Jardin des Tuileries

De tweede dag Parijs met kinderen begon met een simpel, maar prima ontbijtbuffet in het hotel (inbegrepen in de reis). Na het ontbijt stond de bus alweer klaar om ons op te pikken en naar de stad te rijden. Eenmaal aangekomen in Parijs werden we afgezet in de buurt van de Opéra. We hadden geluk dat het een stralende dag was en het ongeveer 27 graden beloofde te worden. Zomerjurken en sandaaltjes uit de koffer dus. De Opéra bleek een prachtig gebouw te zijn. Op de trappen zaten mensen van de zon te genieten en de aanwezige muzikanten maakten het straatbeeld compleet. Vanuit de Opéra liep je zo naar het warenhuis LaFayette. In het plafond van dit gebouw zit een prachtige glazen koepel met allerlei kleuren. Op het dak is een terras vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt op Parijs en de Eiffeltoren.

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Van daaruit hebben we een wandeling gemaakt naar het park Jardin des Tuileries. Ook hier stond weer een prachtige carrousel en was er een omheinde speeltuin met gratis entree. De kinderen hebben zich hier bijna een uur vermaakt terwijl wij genoten van de zon en een oogje in het zeil hielden vanuit onze fijne kuipstoeltjes. Daarna wandelden we door het park waar van alles te zien was. Een warenmarkt, een vijver, een terras met ligstoelen, ijscokramen, crêperies en ga zo maar door.

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Jardin des Plantes

Het is zo speciaal om dit soort wereldse ervaringen met je kinderen te delen. Wat veel indruk maakte op zowel de kinderen als op onszelf was het fantastische park Jardin des Plantes. Het park op zich was al een trekpleister met de botanische tuin en de gemoedelijke gezelligheid die er heerste. Ook was er een kleine dierentuin. Maar wat voor de kinderen (en ons volwassenen) vooral heel indrukwekkend was, was het museum dat er te vinden is: Musée National d’Histoire Naturelle. Dit park lag niet op de route dus we moesten wel improviseren om aan de andere kant van de stad te komen. Wij namen de tuk tuk ernaartoe en dat was al een avontuur op zich (vooral omdat mijn zitje geen gordel had en ik me angstvallig vasthield aan de voor de helft ontbrekende lussen en handvatten om me heen, terwijl de scooters en vrachtwagens rakelings langs me heen raasden alsof hun leven ervan hing, en ik voor het mijne vreesde). Maar dat terzijde.

Parijs met kinderen

Het museum is al prachtig vanwege zijn architectuur die je doet denken aan een oud treinstation in het stoomtreinen tijdperk. De belichting in verschillende kleuren maakt de sfeer ook een beetje geheimzinnig. Wat ik vooral geweldig vond, was de parade van opgezette dieren, waardoor het net leek of je naar de bemanning van de ark van Noach zat te kijken. En dit was van centimeters afstand te bekijken. Tevens beschik het museum over een gezellig restaurant waar je een taartje kunt eten bij een kop koffie of verse thee. En natuurlijk was er een gift shop. Dit museum stond zeker bovenaan ons ’to-do-lijstje’ en heeft ook alle verwachtingen waar gemaakt. Leuk voor jong en oud en geef toe; dit had je gemist wanneer je de kinderen had thuis gelaten.

Parijs met kinderen

Toch wil ik nog benadrukken dat je niet per se continu een activiteit hoeft te doen om Parijs met kinderen een succes te maken. In de bus zitten, een ijsje eten, sportauto’s bekijken of op het gras zitten, is al een avontuur op zich in een wereldstad. Zelfs door een winkelstraat wandelen biedt al genoeg bekijks of een souvenirtje uitzoeken voor de verzameling waar zoonlief maar wat trots op is. Wij troffen op een plein tussen de winkelstraten door per toeval een tentoonstelling van raceauto’s en dat zorgde alweer voor een kwartiertje vermaak én wat leuke kiekjes.

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Na ons tuk tuk avontuur waren we op de terugweg met de metro terecht komen in een wijk met veel cinema’s, theaters en bioscopen (overigens met alleen maar typisch Franse films en filmposters, wat wel leuk was om te zien). Hier vonden we een gezellig terrasje waar je pizza’s, pasta’s en andere heerlijkheden kon bestellen. Zoonlief was op dat moment chagrijnig omdat hij moe was, zijn bord niet wilde leegeten en mogelijk ook omdat we in de tram ernaartoe als sardientjes in een blik vervoerd waren.

Iets té gezellig

Tijd dus voor wat ontspanning. Hulde aan de smartphones en de smartbanks. Deze avond had nog een lichtjestour voor ons in petto zodra de schemer begon te vallen en hier verheugden we ons allen enorm op. Ware het niet dat we deze tour bijna hadden gemist door onze eigen onnozelheid. De buschauffeur had kennelijk om 20:30 uur afgesproken om het hele gezelschap weer op te halen bij Bateaux Mouche voor deze avondrit. Wij hadden overigens het hele weekend dezelfde bus met dezelfde chauffeur waar je dus ook je spullen in achter kon laten, omdat de bus afgesloten werd. Het reisgezelschap bestond vooral uit jonge stelletjes die net afgestudeerd waren, vrienden, gezinnen met kinderen of oudere echtparen. Een gemêleerde groep dus, wat voor leuke gesprekken zorgde onderweg tussen de bezienswaardigheden door. En de meesten vonden het alleen maar gezellig dat er ook kleine kinderen bij waren.

Door al deze gezelligheid hadden wij niet helemaal goed opgelet en dat maakte dat één van ons meende te herinneren dat we om 21:00 uur werden opgehaald in plaats van 20:30 uur. En de ander wist te herinneren dat we bij de Eiffeltoren werden opgehaald, waar we die middag ook waren afgezet, in plaats van bij het daadwerkelijk afgesproken Bateaux Mouche. Dat was dus gedoemd om te mislukken. En daar stonden we vol goede moed bij de Eiffeltoren te wachten op een bus die al een half uur geleden voorbij gekomen was. Hulde aan mijn autistische trekken tijdens de reisvoorbereidingen. Altijd als ik op reis ga maak ik een mapje voor in mijn handtas met allerlei reisgegevens, zoals vluchtnummers, belangrijke telefoonnummers en entreekaartjes, aangevuld met mijn eigen krabbels, encyclopedieën, vaccinaties en plattegronden. Je begrijpt dat we binnen afzienbare tijd met de reisorganisatie aan de lijn hingen. Of we over twintig minuten bij Bateaux Mouche konden zijn, dan zou de buschauffeur daar nogmaals langskomen. En we stonden nog met ons kroost bij de Eiffeltoren. Nog nooit hebben we zo ver en lang gerend met onze koters op de arm over stoepjes, zebrapaden, bruggen en trappen en langs wegopbrekingen. Ik droeg ook nog sandalen met hakken waardoor ik mijn beide enkels bijna brak. Maar afijn, we waren net op tijd voor de lichtjestour, zij het met klotsende oksels en slierten haar vastgeplakt aan ons voorhoofd. Toch maar iets minder kletsen als die ietwat irritante buschauffeur weer loopt te kleppen met zijn nog minder hilarische grapjes. Onder het mom van verstrooide moeders dan maar.

 Parijs met kinderen

Lichtjestour in het donker

Deze tocht bleek uiteindelijk ook zeker de moeite waard. Parijs was betoverend mooi en de Eiffeltoren schitterde met haar miljoenen lichtjes aan de hemel. Op het hooggelegen plein tussen de gebouwen van waar af we de toren gadesloegen, hing een gezellige sfeer. Er stonden eetkraampjes, muzikanten, souvenirkraampjes en honderden toeristen. Mijn kleuter was inmiddels op mijn schoot in slaap gevallen en was al lang in dromenland. Wederom een mooi einde van een geweldige dag in Parijs. Echt herinneringen om nooit te vergeten.

Parijs met kinderen

Montmartre en basilique du Sacré-Cœur

De derde en tevens laatste dag had weer iets heel anders voor ons in petto. Ten eerste weer een stralende zomerse dag met 28 graden, dus de zonnebrillen konden weer tevoorschijn worden gehaald. We gingen naar de Joodse wijk Montmarte, waar de basiliek de Sacré-Cœur te bewonderen is. Er was een kunstzinnig plein met vele artistieke tentoonstellingen. Ook hier waren weer tal van souvenirwinkels en ijssalons. Voordat je bij dit plein bent, moet je wel een aantal trappen beklimmen. Maar ook dit zorgde weer voor leuke kiekjes en de nodige vetverbranding.

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

Montmartre is een prachtige wijk en ook op de kinderen heeft dit indruk gemaakt. Mede doordat we besloten om met een treintje de wijk te bekijken, dat al klaarstond op het plein toen we eindelijk al die trappen opgeklommen waren. Een aangename verassing. Ik hou ervan als er spontaan mogelijkheden zich voordoen. Weer een leuke kindvriendelijke manier om een bezienswaardigheid te doen waarbij we allemaal weer even konden uitrusten (en foto’s maken).

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen

We kwamen zelfs langs de Moulin Rouge, de kers op de taart die de overige reizigers van ons gezelschap hadden gemist door niet met het treintje te gaan. En toegegeven; wij hebben door mijn gekunstelde voorbereidingen met bezienswaardigheden, gesorteerd op kleur en gerangschikt per dag, meer gezien dan iedereen in de bus. We hebben het onderste uit de kan gehaald om Parijs eens van een andere kant te bekijken en te beleven. En op een kindvriendelijke manier, waardoor het voor iedereen een groot avontuur was. En wat hebben we genoten.


Parijs met kinderen

En daarmee kwam een geweldig weekend Parijs met kinderen bijna ten einde. We hebben ontzettend geluk gehad met het zomerse weer en de kinderen waren razend enthousiast. Natuurlijk werd er soms ook wel gekibbeld tussen de beide kleuters, maar dat is niet anders dan thuis, dus waarom zou je niet lekker de hort op gaan?

Houd je er zelf niet van om op stap te gaan en een stedentrip te doen? Dan zou ik ermee wachten om met je kroost dit soort uitstapjes te maken, want het valt niet te ontkennen dat het vermoeiend is. Maar als je het zelf leuk vindt, kun je het voor je kinderen ook leuk maken. En als jezelf relaxed bent, is dat al heel bepalend voor de sfeer. En niet te vergeten dat kinderen het overal wel naar hun zin kunnen hebben, als ze maar bij hun ouders zijn, waar ze op hun gemak zijn. Heb je ondernemende kinderen en houd je zelf ook wel van een avontuur, dan raad ik je aan om de uitdaging aan te gaan en samen veel van de wereld te zien en te genieten. En zo niet, dan wacht je toch een paar jaar? Ieder op zijn eigen tempo! Voor mij is niets mooier dan samen herinneringen maken, want die pakt niemand je meer af. En hoe heerlijk is het als zoonlief bij het naar bed brengen vraagt of je nog een verhaaltje over Parijs wil vertellen? En samen graag de fotoboeken nog eens wil bekijken? Parijs met kinderen was voor ons een groot succes. Over het avontuur in Londen waar we ingesneeuwd raakten, zal ik een andere keer schrijven. Want dat was andere koek. Toen leerden we dat kinderen flexibeler en veerkachtiger zijn dan je denkt, ook wanneer je gebukt gaat onder veel stress. Dat kinderen meestal blind op hun ouders vertrouwen, werd daar maar eens bevestigd. Maar ondanks dat, was dat ook nog steeds een geweldig avontuur.

Wij boekten bovenstaand avontuur bij Slangen Reizen voor 109 euro per persoon. Eventueel zijn er toeslagen van toepassingen, wanneer je de garantie wilt hebben naast elkaar te zitten in de bus. De prijs is voor de busreis heen en terug, twee overnachtingen in een hotel met een simpel maar prima ontbijt en het busvervoer met lichtjestour gedurende het weekend.

Nog meer lezen over Parijs met kinderen? VETT-blogger Evelin ging met haar gezin naar Parijs en schreef er over op VETTT.

Over Emily

Meer blogs van Emily lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Pedro
    maart 29, 2019

    Mooi allemaal ons volgende trip wordt dus Parijs dat is zeker