Weekend Parijs met kinderen

Eigenlijk gingen we afgelopen meivakantie een weekje met onze twee boys van 7 en 5 naar Zuid-Frankrijk. Helaas werkte de weersvoorspelling niet mee en pasten we last minute onze reisplannen aan. Spontaan besloten we om een weekend naar Parijs te gaan, waar het volgens weeronline heerlijk lenteweer werd. En nee, niet Disneyland Parijs, maar de stad Parijs. Met twee jongens die normaal gesproken niet dol zijn op stadjes bezoeken en wandelen. Zou dat wel wat worden? Parijs met kinderen, is het te doen?

‘Mama, ik zie de Eiffeltoren!’

Zaterdagochtend vroeg vertrekken we richting Parijs, met de auto. Met twee heel enthousiaste jongens die zich (natuurlijk) enorm verheugen op de Eiffeltoren. Na de middag bereiken we ons hotel, dat vrijwel direct voor onze neus verscheen toen we van de ring afkwamen. Voor de liefhebbers: Novotel Paris 14 Porte d’Orleans. Heel betaalbaar (€ 235,00 voor een familiekamer voor 2 nachten inclusief lekker ontbijt), schoon, privé-parkeerplaats, fijne bedden en bij de metro.
Daarna op weg naar de metro om meerdaagse kaartjes te kopen en instappen maar. Met als eindpunt natuurlijk halte Eiffeltoren, want geen twijfel mogelijk dat de jongens daar het eerst naartoe wilden. Op deze lijn komt de metro ook boven de grond en ja, dan ziet onze jongste, Melle, als eerste een glimp. Hij schreeuwt de hele metro bij elkaar met: ‘MAMA, ik zie de Eiffeltoren!’ En voor ons is dat gezichtje goud waard.

Crêpes, glijbaan en breakdance

Bij de Eiffeltoren komt de selfiestick, de telefoon én de Nikon tevoorschijn voor enkele prachtplaatjes van ons als übertoeristen. De jongens vinden het plein voor de Eiffeltoren (Trocadero), naast de fontein, geweldig. Ons avondeten wordt verse crêpes op een bankje met het beste uitzicht. Daarna vinden de jongens een klein afdalinkje dat ze omdopen tot glijbaan en hebben de grootste lol. We weten nu nog niet dat we hier op verzoek van de jongens nog terugkomen en dat dit zelfbedachte ‘glijbaantje’ aan de voet van de Eiffeltoren hun hoogtepunt van Parijs gaat zijn!
Net als we teruglopen richting metro begint een straatoptreden. Breakdance nog wel, laat de jongens daar toevallig weg van zijn. Voor een vrije gift genieten we eersterangs van een spectaculair optreden met stunts en ook de nodige humor…! Waar krijg je dat nog?

Parijs met kinderen

Bootje huren in Jardin du Luxembourg

Wat hebben we nog meer gedaan? We gingen naar Jardin du Luxembourg, een prachtig park met een grote achthoekige vijver in het midden. De jongens konden voor € 3,00 een half uur lang een zeilbootje huren en deze los laten op deze vijver.  Met een lange stok konden ze de boot telkens van de kant af drukken om daarna te kijken welke route hún boot nu zou nemen. Dit park staat verder vol vrolijke stoeltjes die je zelf kunt zetten waar je wilt. De jongens deden een stoelendans, een ponyritje door het park… En wij? Genieten met een grote G.

Parijs met kinderen

Attracties called metro en zwervers

Wat mijn boys ook ontzettend tof vonden aan Parijs was de metro. Voor Amsterdamse kinderen zal dit anders zijn, maar voor onze Twentse boertjes is de metro gewoon cool! De dagkaarten hebben we veelvuldig gebruikt en iedere keer renden de jongens vol enthousiasme voorop. Verder vonden ze de zwervers, die overigens niet tot overlast zijn, indrukwekkend. Ook dat zijn ze niet gewend. Ongegeneerd staren, zoals alleen kinderen dat durven. Ze praten nu nog over die zwerver waarvan zijn broek afzakte. En die ‘familie zwerver’, die met zijn allen één deken deelden. Ja jongens, zo’n leven bestaat ook.

Een beveiligd Parijs

Aan politie en militairen geen gebrek dit weekend in Parijs. Helaas nodig na alle aanslagen in deze prachtige stad. Maar jongens blijven jongens en die kijken hun ogen uit bij al die automatische geweren. En toen werd bij papa het schaartje uit het pleisterdoosje ook nog eens afgepakt bij de tassencontrole voor de Eiffeltoren. ‘Krijgen we dat schaartje echt nooit terug?’ ‘Wat betekent vernietigen?’

Parijs met kinderen

Eiffeltoren met de trap beklimmen? Een eitje!

Op onze laatste dag beklommen we de Eiffeltoren. Mét de trap. Ik maakte me vantevoren druk of de jongens het wel konden volhouden tot de tweede verdieping. Nou, dat was niet nodig. Ze renden voor ons aan en maakten er bijna een wedstrijdje van wie ‘het minst moe was’. En eerlijk is eerlijk, als je de toren met de trap beklimt ben je toch veel trotser dan na zo’n liftritje naar boven?

Slappe lach in Montmartre

Ook een aanrader met kinderen is een bezoekje aan Montmartre. Montmartre ligt op een heuvel ligt met als middelpunt het sprookjesachtig paleis Sacre Coeur. Een kunstenaarsstadje waar je eigenlijk niet weg kunt zonder een portret te laten maken. Onze jongens een half uur stil zitten? Dat wordt ‘m niet, dus kozen we voor een karikatuur. Vinden kinderen natuurlijk veel grappiger en het poseren duurt maar vijf minuten. Ze kregen de slappe lach in de stoel en dat maakte dat een hele groep toeristen zich achter de tekenaar verzamelde om mee te kijken. Naar dat lachende krullenkoppie van ons.

Parijs met kinderen

Parijs met kinderen? Ik zou het zo weer doen! Wij zijn naar geen enkele speeltuin geweest, maar de kids hebben zich overal vermaakt! Kurken zoeken in het gras bij de Sacre Coeur, de ‘glijbaantjes’ voor de Eiffeltoren, muurtjes beklimmen, trappen afspringen, handstanden op een plein: de jongens vermaakten zich dit weekend met alles wat voorhanden was. In mijn rugtas zat een bal, stiften, puzzelboekjes… Het meeste is ongebruikt blijven zitten. Want we vermaakten ons met Parijs zelf! Ga je naar Parijs? Lees dan vooral ook deze blog van Yvonne over bezienswaardigheden in Parijs met kinderen. Ben je ook in Parijs geweest met je kinderen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Over Evelin

Meer blogs van Evelin lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.