Maryke ontdekte Gelderland en deelt 10 Geldserse streken – Deel 1

Door

 

Begin augustus ontving Vettt een hele gave uitnodiging van Gelderse streken (Organisatie die de marketing van de provincie Gelderland verzorgt) voor een blogweekend met 10 gezinnen in het prachtige Gelderland. In dit weekend zouden de 4 Gelderse regio’s en de kinderen centraal staan. Yvette kon zelf niet en de uitnodiging kwam terecht in de WhatsApp-groep met alle Vettt gastbloggers. Een strijd kan ik je vertellen! Nee hoor… Al snel werd er gezegd dat ik mocht gaan, zo lief! Gevoelens van enorme blijdschap, maar ook een beetje onzekerheid gingen door me heen. Een heus blogweekend klonk in mijn oren zo officieel! 

Maar hoe dichterbij het blogweekend kwam, hoe meer zin en vertrouwen ik erin kreeg. Ik laat me verrassen en verwennen door Gelderland, samen met mijn mannen. Daarbij, ik ken de provincie al redelijk goed, of toch niet? Hierbij mijn blog, mijn verslag en mijn tips voor een dagje, weekend, week of leven in Gelderland aan de hand van 10 Gelderse streken.

Hierbij deel 1, waarin ik de eerste 5 Gelderse streken met jullie deel.

1) Landal Coldenhove

Als je Gelderland wilt ontdekken heb je een basis nodig, een plek om terug te keren na een dagje weg. Een plek om tot rust te komen, waar je lekker kunt eten en de kinderen kunnen spelen. Een plek van waaruit je de volgende dag weer fris de provincie in kunt. Landal Coldenhove in Eerbeek is zo’n plek. Omringt door de bossen, midden in de natuur ligt een prachtig park met ruime en moderne huisjes. De Landal parken zijn perfect voor gezinnen, kinderen hoeven zich nooit te vervelen. Het park heeft een zwembad, midgetgolfbaan, voetbal- en volleybalveld, een indoor- en outdoorspeeltuin, verschillende diertjes en een brasserie met kinderkeuken en kinderkoks. Dat vond ik zo ontzettend leuk en uniek! Ravi en Bodhi mochten zelf hun eten en toetje kiezen en konden daarna spelen in de industriële kinderkeuken terwijl wij genoten van een heerlijke ‘grote mensen’ maaltijd.

Wij hebben er 2 nachtjes geslapen. Maar door ons drukke schema hebben wij niet alle voordelen van het park kunnen ervaren. Dus wij komen deze herfst nog een weekendje terug!

Gelderland met kinderen

2) Afrika Museum in Berg en Dal
Onderin Gelderland, tegen de Duitse grens aan, ligt het Afrika Museum in Berg en Dal. Tijdens ons weekendje bezochten wij deze unieke locatie. Het museum heeft een binnen- én een buitenmuseum. Ik ben helaas nog nooit in Afrika geweest, maar de sfeer van dit museum, vooral buiten, voelt voor een Afrika-nitwit best Afrikaans aan. Vooral met een zonnetje erbij! In het binnenmuseum vind je traditionele Afrikaanse objecten, maar ook een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Wat ik bijzonder vond was dat deze objecten veel vertellen over de gebruiken en gewoonten in de verschillende Afrikaanse landen, erg interessant.

We werden ontvangen door een gids en aan de hand van ‘spelletjes’ leerden we meer over de tentoongestelde kunst. Dat werkt toch beter dan wanneer je er zelf langsloopt. En het was voor de kinderen ook heel leuk omdat ze er actief in betrokken werden.

In het buitenmuseum kom je meer te weten over de traditionele architectuur van de verschillende volkeren uit de verschillende Afrikaanse landen. Speciaal voor kinderen is er ook een kinderbeeldenbos, met dieren waarop geklommen en gespeeld kan worden. Een fijne ontspanning na al die wetenswaardigheden, waarvoor onze kinderen eigenlijk nog te jong waren. Toch hebben ze een hele leuke ochtend gehad, mede door de prachtige en die ochtend heel erg zonnige buitenlocatie met bosspeeltuin!

Wat leuk is, is dat het Afrika Museum ook veel workshops geeft en er in het buitenmuseum ook verschillende festivals plaatsvinden. Dus houd het programma goed in de gaten als je er in de buurt bent.

Gelderland met kinderen

3) Burgers’ Zoo in Arnhem
De dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem is ons niet vreemd. Wij komen hier toch zo’n 2 keer per jaar om te kijken naar de wilde dieren en te genieten van de prachtige onderwaterwereld. Om daarna neer te strijken op het terras bij de speeltuin met een kopje koffie en een ijsje. Met een uurtje rijden vanaf Enschede ben je er namelijk, dus dat is heel goed te doen voor een dag(deel) plezier.

Toen we hoorden dat we na het Afrika Museum door zouden rijden naar deze dierentuin dacht ik dan ook alles al gezien te hebben en er relaxed van te genieten. Niets was minder waar. Gids Lies was niet van plan ons gewoon maar even op pad te sturen en nam ons mee de Bush en de Ocean in. In de bush liepen we bijna de grootste duifsoort van de wereld voorbij, maar met dank aan Lies gebeurde dit niet en weten we nu dus dat deze grote vogel helemaal niet op de welbekende oer-Hollandse duif lijkt. Daarna zagen we Tony’s chocolade aan de boom groeien in de vorm van cacaobonen. Zonder Lies waren we hier ook zo voorbij gelopen, zonde!

Van de Bush naar de Ocean. Persoonlijk mijn favoriet, al die prachtige rustgevende visjes die daar lekker rondzwemmen, zonder gevaar en stress. Dat klinkt heerlijk, maar wederom, niets is minder waar! Er zijn namelijk vissen die dat niet zo ervaren. Zo is er een vis, ben de naam even kwijt, mijn excuus, toch niet zo goed opgelet, die pas nog bij de tandarts zijn tanden moest laten slijpen met een slijptol. Niet erg stressvriendelijk lijkt me. Omdat deze vis in de natuur koraal eet en er in het Burgers’ Zoo aquarium, waar hij zwemt, geen echt koraal groeit, eet hij zachtvoer. Hierdoor slijten zijn tanden niet op natuurlijk wijze, waardoor ze alsmaar groeien. Vandaar een bezoekje aan de diepzee tandarts. Ja, die Lies heeft ons heel veel bijgebracht. Erg leuk om eens met een gids op pad te gaan, echt een aanrader!

Wist je al dat Burgers’ Zoo bouwt aan de grootste overdekte mangrove van de wereld? Dit wordt o.a. het nieuwe huis van de zeekoeien.

Na een kopje koffie en een ijsje op het terras bij de speeltuin verlieten wij vol met nieuwe kennis deze meer dan 100 jaar oude dierentuin.

Gelderland met kinderen

4) Kröller-Müller Museum & Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend als groenste schatkamer van Nederland. De natuur is er werkelijk prachtig, als je de natuur kunt waarderen is dit echt een plek waar je geweest moet zijn! Je kunt hier wandelen, fietsen (42 km fietspad) of e-scooteren en genieten van de rust, de wind en soms, als je goed kijkt van een edelhert of wild zwijn. Er zijn rondom Het Nationale Park De Hoge Veluwe meerdere plekken waar je je auto kunt neerzetten voor een wandeling. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is natuurlijk ook beroemd vanwege haar Witte Fietsen, er zijn zelfs 100 fietsen met een kinderzitje en 150 kinderfietsen. Iedere bezoeker mag hier gratis gebruik van maken en je ziet dan ook groepen mensen (vooral grappig als dit toeristen zijn die helemaal niet kunnen fietsen!) voorbij fietsen.

Wij hebben dit park met haar pracht niet kunnen ontdekken tijdens ons weekendje van Gelderse Streken. Gelukkig ben ik hier zo vaak geweest dat ik met recht kan zeggen dat het de moeite waard is om te ontdekken. Daarbij willen we deze herfst nog een weekendje terugkomen naar de Veluwe, de herfst is hier vast prachtig!

Wist je dat het park ook regelmatig kinderactiviteiten biedt. Zoals speurtochten en natuurexpedities. Ben je in de buurt, kijk dan even goed naar de agenda op de verschillende websites van deze regio.

Wanneer je iets oudere kinderen hebt, of kinderen die heel erg van kunst houden is het Kröller-Müller Museum ook echt een aanrader. Dit is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van andere moderne meesters. Het museum heeft ook een prachtige beeldentuin.

Gelderland met kinderen

Gelderland met kinderen

5) Julianatoren in Apeldoorn
Helaas ben ik hier nog nooit geweest, maar ook dit park is de moeite waard om voor terug te keren naar Gelderland. Er wordt wel gezegd dat dit het leukste park is voor jonge kinderen. Waarom ben ik er dan nog nooit geweest? Gelukkig blijven mijn kinderen nog wel even jong.

Aan de rand van Apeldoorn ligt Julianatoren. De Julianatoren biedt méér dan 60 te gekke attracties voor kinderen van 2 tot 12 jaar! Zoals een reuzenrad, verschillende carrousels en schommels. Een dino tour (leuk!) en een paarden-, helicopter- en safaribaan. En nog veel en veel meer. Gelukkig is Stephanie er al wel geweest en schreef zij er een blog over die je hier kunt lezen. https://www.vettt.nl/julianatoren-met-kleuter-en-peuter-door-stephanie/

Dit waren al weer mijn eerste 5 Gelderse streken. Er volgen er nog 5, maar die houd ik nog even voor jullie in petto. Ik dacht Gelderland wel aardig te kennen, we wonen er immers zo dichtbij. Maar Gelderland is de grootste provincie met 4 regio’s en heeft natuurlijk enorm veel te bieden en dat ‘doe’ je niet even in een weekendje.

Heb jij nog Gelderse tips voor mij en voor de andere lezers? Deel ze, ik ben heel benieuwd.

Gelderland met kinderen

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.