Kom op stoom bij de Museumfabriek

Door

Het is vakantie! Dat betekent uitrusten, maar ook extra tijd voor leuke dingen. Deze keer was Bram aan de beurt voor een middag quality time met mama en samen hebben we een bezoekje gebracht aan de MuseumFabriek in Enschede. Deze staat de hele voorjaarsvakantie in het teken van stoom. Met Brams grote interesse in techniek en mijn betrokkenheid bij het thema stoom moesten we dit natuurlijk met eigen ogen gaan bekijken. En beleven, want daar draait het om bij de MuseumFabriek!

Makkelijk bereikbaar én gratis parkeren

Het was onze eerste ervaring met de MuseumFabriek. Het stond al lang op ons verlanglijstje en het werd dus hoog tijd om op onderzoek uit te gaan in onder andere de Wunderkammer en de Makerspace. Het museum is goed te vinden, prima bereikbaar en we konden gratis én mooi dichtbij parkeren. 

Heel veel stoom

Voor de ingang van het museum stonden alvast twee prachtige stoommachines. Deze zijn naar origineel voorbeeld nagebouwd en rijden ouderwets op stoom. De eigenaar vertelde enthousiast over zijn machines en de werking ervan. Een hele leuke binnenkomer. Van maandag tot en met vrijdag zijn ze binnen in het museum te bewonderen. Van maandag tot en met vrijdag meerijden kun je trouwens meerijden met een échte mini-stoomtrein die rond zal rijden bij het museum.

Museumfabriek

Binnen werden we vriendelijk welkom geheten en na een korte uitleg over de route door het museum werden we met een plattegrond op pad gestuurd. Zo kwamen we al heel snel uit bij een gedetailleerde en pas gerestaureerde maquette van de oude Jannink Fabriek uit Enschede. Hierin is te zien hoe men vroeger met stoommachines werkte. Op diverse plekken in de maquette bevinden zich schermpjes, waarop beelden van vroeger te zien zijn. Deze geven een heel mooi beeld van de situatie in de fabriek. 


Bijzondere en uitgebreide collectie

Daarna kwamen we terecht in een heel uitgebreide natuur collectie van verschillende dieren. Van kleine herten en vossen tot reusachtige ossen en zelfs een mammoet! Een enthousiaste vrijwilliger van het museum vertelde van alles over de beesten, maar Bram vond het vooral leuk om te zien hoe de Mammoet via een scherm tot leven kwam. 

Museumfabriek

Verder zijn in de Wunderkammer heel veel verschillende exposities te zien. Over de rijke textiel geschiedenis die de regio rijk is, Twentse legendes en sagen, kevers (nooit geweten dat er zoveel soorten kevers zijn!) en we zagen een wand vol prachtig witte knipmutsen. Een eindje verderop is de expositie De droom van het Vliegen te bewonderen, met als middelpunt een levensgrote vlieg’machine’ die aan het plafond hangt. 


Zelf aan de slag in de Makerspace

Tot slot kwamen we terecht in de Makerspace. In deze creatieve ruimte mogen kinderen zelf aan de slag. Maar niet voordat we langs de mooiste stoommachines kwamen! Ook hier liepen weer enthousiaste vrijwilligers die met veel plezier de werking ervan uitlegden en zelfs demonstreerden. 

En als je dan zelf actief aan de slag mag, dan maak je natuurlijk je eigen stoommachine. Zo koos Bram ervoor om een heuse stoomboot te maken. Dit project is speciaal bedacht voor het thema stoom en kost € 2,50. Met heldere instructies op de tafel en een bak aan knutselmateriaal gingen we aan de slag. Stap voor stap kwamen we dichterbij onze eigen gemaakte stoomboot en met wat hulp van mama heeft Bram een fantastische boot gemaakt. Deze moest natuurlijk wel getest worden! In een zwembad, midden in de Makerspace, volgde de ultieme test. Een medewerkster hielp Bram met het aansteken van het kaarsje en samen zagen we hoe de boot als een échte stoomboot door het water bewoog! Missie geslaagd. 

Museumfabriek
Museumfabriek

Vakantieprogramma ‘Kom op Stoom’ bij De MuseumFabriek

In De Museumfabriek kun je de hele voorjaarsvakantie nog leren wat stoom is, hoe het kan worden gebruikt als aandrijving en hoe de uitvinding van de stoommachine de wereld in de negentiende eeuw op z’n kop zette. Daarnaast is het super leuk om de rest van het museum ook te verkennen. Tot slot kun je lekker zelf creatief aan de slag in de Makerspace. Hier kun je naast een stoomboot tegen een klein bijdrage ook allerlei andere knutselprojecten doen. De MuseumFabriek is elke dag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Op de website vind je de meeste actuele informatie: www.museumfabriek.nl.

Tip: met de familiekaart kun je een jaar lang met je hele gezin zo vaak als je wilt naar De MuseumFabriek en naar Rijksmuseum Twenthe. De familiekaart is te koop aan de kassa voor 24 Euro.

Disclaimer: Deze blog kwam tot stand in samenwerking met De MuseumFabriek

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.