Er op uit in de voorjaarsvakantie

Door

De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur. We hebben de leukste inspiratie voor uitjes in Twente voor je verzameld. We wensen je een hele gave vakantie!

Voorjaarsvakantie ‘De kunst van het recyclen’ bij Techniekmuseum Oyfo (Hengelo

Maandag 18 februari t/m vrijdag 22 februari: Roestige Spijkers & Andere Helden
Oyfo is erin geslaagd de prijswinnende voorstelling “Roestige Spijkers & Andere Helden” van TAMTAM Objektentheater naar Hengelo te halen. Deze bijzondere live-animatievoorstelling is geschikt voor alle leeftijden en was al te zien op festivals in meer dan 33 landen. Het is prachtig visueel theater met geïmproviseerde muziek, waarbij allerlei gevonden voorwerpen het verhaal vertellen. Er is deze week iedere dag om 12:00 een voorstelling in de Twente Nu zaal. Aansluitend aan iedere voorstelling geven de TAMTAM spelers om 13:00 een workshop waarbij kinderen in groepjes met gebruik van zelf meegebrachte voorwerpen bezig kunnen gaan met een eigen animatiefilm. Op de website is alle info te vinden en kun je een trailer bekijken.

Zondag 17 februari en zondag 24 februari: Techniekworkshops, nieuw speelgoed maken met oud speelgoed
Techniki organiseert techniekworkshops waarbij kinderen nieuw technisch speelgoed maken met oud speelgoed. Leuk, leerzaam en duurzaam.

17 februari t/m 14 maart: Expositie Scrap Art Robots
Van 17 februari t/m 14 maart is er een expositie van 3 indrukwekkende technische kunstobjecten te bewonderen: Scrap Art Robots. Deze robots zijn gebouwd met afgedankte electronica-apparatuur die als afval een zware belasting zou vormen voor natuur en milieu. De projecten zijn gebouwd door electronica-expert Lucien Westgeest, die ook vrijwilliger is in het museum. Lucien opent de expositie op 17 februari om 15.00 zelf met een presentatie.

Naast al deze bijzondere gasten en activiteiten zullen, zoals gebruikelijk bij Oyfo, deze vakantie ook weer de populaire Doemiddagen plaatsvinden. Dan kun je allerlei technische Doepakketjes maken. Voor iedere leeftijd en budget zijn er geschikte pakketjes te krijgen. De handige experts van Oyfo leggen je alles goed uit en helpen je als je dat wilt. Er is keuze uit 35 pakketjes. Je kunt kennismaken met veel interessante technieken zoals solderen, je ontdekt hoe zonne-energie werkt, of hoe je jouw robotje laat bewegen. Ook is er op 17 februari nog een Doe- en draaidag waarop alle grote en oude machines in het museum draaien. Een indrukwekkend schouwspel voor jong en oud!

In de voorjaarsvakantie zal het museum elke dag open zijn vanaf 11.00 uur in plaats van 12.00 uur. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website.

voorjaarsvakantie

 

Voorjaarsvakantie in de MuseumFabriek (Enschede)

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag in de Makerspace.  VETTT-blogger Evelin bracht onlangs een bezoek aan het museum, haar blog lees je hier.

Deze voorjaarsvakantie zijn er verschillende tentoonstellingen te zien. In De droom van het vliegen gaat het over onze wens om te vliegen, die wij hebben afgekeken bij vogels en insecten en zie je bijvoorbeeld een replica van het eerste gemotoriseerde vliegtuig. De tentoonstelling Frankenstein staat helemaal in het teken van de toekomst en staat vol met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality.  Oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel smelten samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij, een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één.

En iedere dag kun je in de Makerspace creatief aan de slag met 3D-printers, 3D-pennen, lasercutters, foamcutters en vinylsnijders. In de voorjaarsvakantie zijn er iedere dagveel leuke activiteiten te doen in de Makerspace. Iedereen die de Museumfabriek bezoekt, krijgt een tasje van textiel. De allerjongsten (4+) kunnen de tas bestempelen; wat grotere kinderen kunnen het Staphorster stipwerk of roofdruk uitproberen.

16 februari: Ontdek de Sterrenwacht
Op het dak van het museum vind je een echte sterrenwacht. Deze is eigenlijk alleen op donkere avonden te bezoeken, maar op zaterdag 16 februari in de voorjaarsvakantie maken we een uitzondering! De medewerkers van de sterrenwacht zijn dan van 13.00 – 17.00 uur aanwezig om de sterrenwacht te laten zien. Jullie gaan met de lift helemaal naar boven, waar de koepel zich opent. Je kijkt met een enorme telescoop niet naar de sterren, het is immers nog licht, maar naar de horizon. Dat is een heel bijzondere ervaring. De mensen van de sterrenwacht kunnen je alles vertellen over sterren, telescopen en de ruimte.

16 t/m 24 februari: Ontwerpen met een lasercutter
Wil jij leren hoe je werkt met een echte lasercutter? Dan kun je deze vakantie meedoen aan een workshop, die wordt gegeven door echte profs. Eerst leer je hoe je een mooi ontwerp op de computer maakt. Vervolgens stuur je jouw ontwerp naar de lasercutter, die jouw ontwerp in dun hout lasert. Natuurlijk mag jouw eigen uitgesneden ontwerp mee naar huis. Op de website vind je meer informatie over het programma in de voorjaarsvakantie.

19 en 21 februari: Inloopworkshop tekenen: De wereld van Escher
Escher is een beroemde kunstenaar die heel goed was in wiskunde. Maar eigenlijk was hij ook een soort tovenaar. Hij kon namelijk dingen tekenen die niet klopten. Bijvoorbeeld een trap waarop je nooit omhoog zou kunnen komen. Ook maakte hij bijzondere patronen zoals vissen die in vogels veranderden. Voor meer informatie over de workshop kijk je hier.

VETTTE Tip! Familiekaart
Voor maar € 20 per jaar bezoek je met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen (<18 jaar) het hele jaar door Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek.

Voorjaarsvakantie

Tasjes bedrukken in de Makerspace

Voorjaarsvakantie bij Wonderryck (Denekamp)

Van 16 t/m 24 februari is het voorjaarsvakantie en is er in het museum dagelijks een extra programma vol mooie activiteiten: Workshops Practica Speurtochten Spelletjes en nog veel meer.

maandag 18, woensdag 20 en vrijdag 22 februari en in de weekenden: Workshop Wonderryck CSI, Het Braakballenproject

Op de zolder van het museum kun je een heus moordmysterie oplossen! Tijdens het braakballenpracticum wordt, met behulp van verschillende uilen en botten en een skelet, uitgelegd wat je zoal in een braakbal kunt tegenkomen en vervolgens ga je zelf aan de slag! Wat heeft de uil gesnackt? Voor meer informatie en de tijden kijk je hier.

Dagelijks: Meet & Greet met de koningspython
Dagelijks kun je kennismaken met onze levende bewoner, Koningspython slang Loesje. Wie durft mag haar vasthouden en uiteraard met haar op de foto. Voor een overzicht van de tijden kijk je op de website.

Verder kun je deze vakantie nog veel meer tof doen bij Museum Wonderryck in Denekamp, een compleet overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Natura Docet Wonderryck Twente

Sinterklaas weekendtips – Natura Docet Wonderryck

Voorjaarsvakantie bij Concordia (Enschede)

Deze vakantie is de laatste week dat je nog kunt genieten van de Kinderexpositie ‘Ik zie ik zie wat jij niet hoort’. Wij waren er eerder al en schreven er een blog over.

Workshops bij Concordia
Rondom de expositie zijn er aan aantal leuke workshops:

Maandag 18 februari: Maak je eigen elektronische broodplank
Om 13.00 en 14.30 kun je meedoen met deze workshop door kunstenaar Gijs Gieskes. Samen maak je van een broodplank een akoestische gitaar.

Woensdag 20 februari: Fluitje van een cent
Om 13.00, 14.00 en 15.00 kun je in de workshop ‘Fluitje van een cent’ samen met kunstenaar Ole Nieling je eigen instrument maken!

Zaterdag 23 februari: Maak een grafiet synthesizer
Om 13.00, 14.00 en 15.00 kun je samen met kunstenaar Dewi de Vree de ‘grafiet syntesizer’ bouwen. Het verandert een potlood in een elektronisch muziekinstrument waarmee je muziek kunt maken door te tekenen of tekenen om kunt zetten in geluid. Cool he? Meer informatie vind je hier.

Kinderfilms bij Concordia
Daarnaast zijn er een aantal toffe films in de gezellige bioscoop boven SamSam. Een ander bijkomend voordeel de bioscooptickets heb je al voor 6,50 Euro! En ik vind het daar zo gezellig en in de pauze is er een glas gratis ranja van SamSam!

Vanaf zaterdag 16 februari: Ernest & Celestine: Winterpet (4+)
Een lieve film voor jonge filmfans. Over een grote beer die graag muziek speelt en jam eet. In vier korte verhalen word je meegenomen in een prachtige winterwereld. Voor meer informatie kijk je hier.

Vanaf zaterdag 16 februari: Maya de Honingspelen (Alle leeftijden)
Het bekende bijtje komt naar de filmzaal van Concordia. Hier in huis is Maya de Bij een hit!

 

Kinderexpositie bij Concordia

Voorjaarsvakantie bij Palthehuis (Oldenzaal)

Een verborgen schat in Oldenzaal is dit museum. VETTT blogger Ann was er een tijdje geleden en ze ging met haar dochter op een hele coole manier terug in de tijd. Je leest hier haar blog terug. Je krijgt een kijkje in het leven van de familie Palthe op een toffe en interactieve manier. Een heel cool en educatief uitje voor in de voorjaarsvakantie!

palthe huis

Voorjaarsvakantie bij Zero55 (Enschede)

In de vakantie is Zero55 extra vroeg geopend, vanaf 10.00 al! En je kunt hier echt van alles doen, lasertaggen, klimmen, e-karten en escapen. Ik was er een paar weekjes geleden met Pippa, je leest er alles over in deze blog. Op maandag 18 februari hebben ze er een hele relaxte deal, je mag dan 2 uur onbeperkt Lasergamen en klimmen voor maar 12,50 euro! Wel even reserveren op de website!

Zero55

Voorjaarsvakantie bij Landgoed Kaamps (Deurningen)

Ik ben fan geworden van Landgoed Kaamps. Het is eigenlijk altijd superleuk, ik was er in de herfst met Coco en ze vond het zo tof. Er is een mini kinderboerderij, een speeltuintje én er zijn koeien. Als je over de ‘Belevingsboulevard’ loopt dan heb je rechts van je de koeien en links zie je hoe kaas gemaakt wordt. En die kaas kun je in de winkel proeven en kopen. In de winkel staan allemaal bakjes met de fantastische kazen die je kunt proeven, ik had me toch een blij kind! Vorige week was VETTT-blogger Heleen er om de High-Tea te testen met haar zus en hun beide dochters dat was ook een daverend succes en daar lees je binnenkort meer over op VETTT.

20 & 23 februari: kom koeien versieren

Landgoed Kaamps heeft ook in de voorjaarsvakantie activiteiten, des te meer reden om een bezoekje te brengen! Je kunt koeien komen beschilderen, lekker creatief aan de slag. Let erop dat je je wel even aanmeldt, zie hieronder voor meer informatie!

voorjaarsvakantie
Voorjaarsvakantie: 17 februari Scharrelkids Doedag (De Lutte)

Zondag 17 februari is er weer een Scharrelkids-doedag in het Arboretum Poortbulten, georganiseerd door IVN Oldenzaal-Losser e.o.dit keer met winter als thema.

Er zullen verschillende activiteiten worden aangeboden. Uileballen kunnen worden uitgeplozen, vetballen met zaden voor de vogels kunnen worden gemaakt, diersporen kunnen worden ontdekt en kennis over dieren met winterslaap kan worden opgedaan. Verder is er kommetje met soep voor de kinderen. De dag is bedoeld voor kinderen van ongeveer 5 tot ongeveer 12 jaar in gezelschap van (groot)ouders/verzorgers.

Tussen 11.00u en 12.30u kan gestart worden met de activiteiten, de afsluiting vindt om 14.00u. plaats. Opgave voor de Scharrelkids-doedag met vermelding van het aantal personen is verplicht. Aanmelden kan via deze link.

Voorjaarsvakantie bij Creatief Atelier Kijk & Doe (Almelo)

Martine van Kijk&Doe heeft voor VETTT ook een aantal ouder-kind workshops georganiseerd. Het is écht een aanrader. Het waren alle keren superrelaxte knutselmomenten. De meeste peuters overtroffen de verwachtingen van de ouders. Ze waren super geconcentreerd en lekker bezig. Heel tof! Bij Kijk & Doe zijn er in deze voorjaarsvakantie weer allerlei creatieve workshops voor kinderen die graag creatief bezig zijn.

Zaterdag 16 februari: ouder-kind schilderworkshop
Maak samen met jouw (klein)kind een mooi schilderij maken. Kinderen van 2 tot 6 jaar zijn welkom van 10:00 tot 11:00 en kinderen vanaf 6 jaar van 11:00-13:00 zijn.

Dinsdag 19, woensdag 20, vrijdag 22 en zaterdag 23 februari: Peuter en Knutsel knutselworkshop ‘Huis en Tuin’ (tot 6 jaar)
Tijdens de knutsel workshop “Huis en tuin” zul je met heel veel verschillende materialen je eigen droomhuis en tuin tot leven te brengen.

Dinsdag 19, woensdag 20, vrijdag 22 en zaterdag 23 februari: Peuter en Knutsel knutselworkshop ‘Huis en Tuin’ (6 +)
Voor kinderen vanaf 6 jaar is er op deze dagen van 13:00 -15:00 de workshop “Boomhut bouwen”. Hierbij kunnen de kinderen in miniatuur een boomhut ontwerpen en uiteindelijk maken. Hoe ziet jouw boomhut eruit? Met een schommel of een geheime ingang? Alles kan!

voorjaarsvakantie

24 februari: Kroamschudd’n bij Schaapskooi (Haaksbergen)

Kom gezellig ‘kraamschudden’ tijdens de lammetjesdagen in onze prachtige schaapskooi “Horstervennehoes” in Haaksbergen.
Er zijn dan al heel veel lammetjes geboren, die vrolijk ronddartelen met elkaar en tussen alle schapenmoeders door. Een heerlijk gezicht. Misschien wordt er wel een lammetje geboren terwijl u op bezoek bent. De herders en vrijwilligers doen ondertussen gewoon hun dagelijkse werk, ook dat is interessant om mee te maken.

Je bent welkom op 24 februari en op 31 maart tussen 12 uur en 16 uur. Entree is: 1 euro voor kinderen, (kinderen tot 4 jaar gratis) 2 euro voor volwassenen (vanaf 16 jaar). Je kunt tegen een kleine vergoeding iets te drinken kopen, waarbij er uiteraard beschuit met muisjes geserveerd wordt. Kijk voor de routebeschrijving op de website: www.schaapskuddehaaksbergen.nl

lammetjesdag-haaksbergen

Voorjaarsvakantie bij de Troubadour (Tubbergen)

Bij de Troubadour hebben ze een compleet vernieuwde buitenspeeltuin, maar ook binnen is er genoeg te spelen in het binnen speelgedeelte. Je kunt hier terecht voor lunch of diner maar ook gewoon om de kinderen even lekker te laten spelen terwijl jezelf even bijklets op het terras. I love it! De Troubadour is een heerlijk plekje op het Twentse platteland.

de troubadour

de troubadour

Krazy Kangaroo & Avontura

Als je het mij vraagt is dit in de voorjaarsvakantie het perfecte uitje, vooral als je een wat jonger en een wat ouder kind hebt. De jongste kan dan los gaan bij Avontura (wel even een vriendje meenemen anders kun je je relaxte koffie momentje misschien vergeten) en de oudste kan dan al zijn/haar energie kwijt bij Krazy Kangaroo. Krazy Kangaroo en Avontura bevinden zich allebei in De Twentehallen en liggen een paar meter uit elkaar. Prima te combineren dus!

Tip: tijdens de voorjaarsvakantie worden er bij Avontura allerlei extra activiteiten georganiseerd. 

Tip: tijdens de vakantie is er iedere ochtend een Kids Jump van 10.00 tot 12.00 (vanaf 2 jaar).  Daarna is de Krazy Jump geopend vanaf 12.00 voor kinderen vanaf 8 jaar. 

 

Krazy Kangaroo

 

Zwemmen tijdens de voorjaarsvakantie bij De Zandstuve (Hardenberg)

VETTT-Blogger Femke was laatst bij Vakantiepark De Zandstuve. Er was een open dag zodat je kennis kunt maken met deze superkindvriendelijke camping in Hardenberg. Haar kinderen waren gelijk om en ze komen terug in de meivakantie. Wat ze ook ontdekte is dat hier een heel gaaf subtropische zwembad is, waar je in de voorjaarsvakantie ook terecht kunt. Ook als je niet aan het kamperen bent :-). Leuk he! Een dagticket heb je al voor 4 Euro. Voor meer informatie kijk je hier.

High Tea-en met je kind(eren)

Superleuk om te doen én een keer wat anders, ga High Tea-en! Vettt blogger Marloes deelt haar favoriete High Tea plekjes met je, die lees je hier. Heb je nog een middagje Enschede op de planning staan, dan is een bezoekje aan Nienke’s ook erg leuk. Vettt blogger Evelin was er een tijdje geleden en haar zoon en zijzelf zijn fan! Lees hier alles over hun bezoekje aan Nienke’s.

Duitsland, ideaal tijdens de voorjaarsvakantie!

Tijdens onze schoolvakanties, hebben de Duitse kinderen vaak geen vakantie. Een goede reden dus om het grensgebied in Duitsland te bezoeken want hier is het dan relatief rustig. Een aantal tips van ons:

Kettelerhof

Veel mensen denken bij Kettelerhof dat het vooral in de zomer geschikt is, maar niets is minder waar. Sinds dit seizoen is er namelijk ook een fantastisch binnengedeelte, we denken dat het fantastisch is, we zijn er namelijk nog niet geweest :-). De verwachtingen zijn ontzettend hoog, want Kettelerhof is gewoon supergaaf! Lees hier de blog die Vettt blogger Maryke schreef toen ze er met haar 2 zoons naartoe ging.

Zwemmen

Staat er in de voorjaarsvakantie een zwembadbezoek op de planning? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden in Duitsland, er zijn namelijk een paar verborgen pareltjes:

 • Zwembad Linus in Lingen: de kinderen van Vettt blogger Evelin zijn er al een paar keer geweest en zijn fan! Een familiekaart heb je vanaf € 13. Er is een binnen- en buitenbad. Aan dat laatste heb je nu natuurlijk niet zoveel 🙂 Vanaf Enschede is het ongeveer 45 minuutjes rijden.
 • Nettebad in Osnabruck: Een familiekaart heb je vanaf € 15. De glijbanen op de website zijn er supervet uit, vooral even checken dus! Vanaf Enschede is het ruim een uur rijden.
Zwembad Nettebad

Zwembad Nettebad

Dierentuin Duitsland

De Duitse dierentuinen zijn vooral op de dagen dat het wat mooier weer is heel leuk.  De eerste twee zijn wat kleiner maar wel erg leuk, de laatste is echt een stuk groter.

Dierentuin Rheine

Lego Discovery Center &  Sealife

Nog zo’n geheim over de grens, in Osnabruck vind je het Lego Discovery Center en Sealife. Ik noem ze beide omdat ze vlak bij elkaar liggen en je op de website een combi-ticket kunt boeken zodat je ze allebei kunt bezoeken. Meer info vind je op de website van Lego Discovery Center en van Sealife Nog meer tips?

Heb jij nog goede tips die je wilt delen met ons? Laat gerust een berichtje achter!

Collega-blogger van Voormijnkleintje maakt een overzicht leuke dingen die je kunt doen en gratis zijn. In deze blog: leuke dingen doen zonder geld lees je haar tips!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Avatar
  Else-Suzanne
  februari 15, 2019

  Hoi Yvette,
  Bedankt voor de vele en super leuke ideeën! Hier gaan we (weer!) graag gebruik van maken 😊
  Kleine correcties/aanvullingen op de laatste alinea’s:
  * De derde dierentuin is in Osnabrück
  * Lego Discovery Center & Sealife is in Oberhausen
  * Combi-ticket is 20 euro
  Hele fijne vakantie en wie weet tot ziens tijdens de bovengenoemde uitjes 😊

  • Yvette Bosch
   Yvette Bosch
   februari 15, 2019

   Dankje, een en ander is aangepast! Fijne vakantie!