Help: een eerste tandje bij je baby! En nu?

Door

Waarschijnlijk merk je al even dat het eraan zit te komen: een eerste tandje. Zo’n tandje dat doorkomt bij je baby kan namelijk voor wat slapeloze nachten bij jullie zorgen. Baby’s die tandjes krijgen, hebben meestal vervelende klachten, zoals jeuk en pijnlijk tandvlees. Hoe herken je doorkomende tandjes en wat kun je doen om de pijn voor je kleintje te verlichten? Ik vroeg advies aan Naomi Hannink van Tandheelkundig Centrum Zuiderval.

Wanneer krijgen baby’s hun eerste tandje?

De eerste tandjes bij een baby verschijnen ongeveer rond de 6 maanden, maar dit is geen vaste regel. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Maak je vooral geen zorgen als de tandjes eerder of juist later door komen. De eerste melktandjes verschijnen vaak na 6 maanden in de onderkaak. Het doorkomen van de eerste tandjes is een lang proces, als een kind 3 jaar is heeft hij/zij meestal het volledige melkgebit.

Hoe herken je de symptonen van een eerste tandje

Helaas merk je die vaak vrij duidelijk. Doorkomende tanden gaan vaak samen met ongemakken. Niet zo gek als je bedenkt dat er een grote druk op het tandvlees komt te staan. Dit kan voor een baby vervelend en pijnlijk zijn. Symptonen kunnen o.azijn:

  • Je baby is huilerig
  • Kwijlen
  • Handen en voorwerpen in de mond steken
  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Verhoogde temperatuur
  • Minder eetlust
  • ‘s nachts vaak wakker worden

Hoe kun je de pijn verzachten van doorkomende tandjes?

Het is een vervelende periode als tandjes doorkomen, maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten

  • Masseer het tandvlees op de plek waar het tandje doorkomt. Gebruik daarvoor je vinger of de bolle kant van een theelepel.
  • Een bijtring kan verlichting brengen. Die zijn te koop bij o.a de Drogist.
  • Ook bijten op een harde broodkorst of (bijvoorbeeld) een stuk komkommer uit de koelkast kan de pijn verlichten.
eerste tandje

Hoe verzorg je de eerste tandjes?

Wanneer het eerste tandje doorkomt, is het tijd om je te verdiepen in de verzorging. Allereerst is het belangrijk om een speciale tandenborstel voor je baby te kopen. En er is veel te koop. Ik vroeg Naomi Hannink van Tandheelkundig Centrum Zuiderval welke tandenborstel zij adviseert. Naomi is binnen Tandheelkundig centrum Zuiderval gespecialiseerd in de kindertandheelkunde. “Voor een babytandenborstel is het belangrijk dat de borstel een klein kopje en zacht haren heeft. Zoals deze babyborstel van Jordan. Tegenwoordig is er ook veel aanbod op het gebied van vingerborstels, ik ben daar zelf niet heel enthousiast over. Deze borstels zijn vaak wat groot omdat je naast de borstel ook je vinger in het dopje hebt. ”

“Wat betreft tandpasta adviseer ik om niet met zoete tandpasta’s te starten. Als baby’s daar aan wennen kunnen ze later moeilijk over stappen naar volwassen tandpasta’s. Wij adviseren in de praktijk vaak Elmex tandpasta’s. Kijk daarbij goed naar de juiste leeftijd. Poets de tanden één keer per dag met fluoride-kinderpasta (500-750 ppm fluoride voor kinderen tot en met 5 jaar) vanaf het doorbreken van het eerste tandje. Vanaf het vijfde jaar adviseer ik te poetsen met 1.000-1.500 ppm fluoride. Dit kan een junior-, kinder-, of volwassen tandpasta zijn.” Aldus Naomi.

Vanaf wanneer naar de tandarts?

Naomi: “Vanaf de leeftijd van 2 jaar adviseren wij om een halfjaarlijkse afspraak in te plannen voor een tandartsbezoek. Daarvoor kun je je kind natuurlijk al meenemen tijdens jouw eigen bezoek. Zo went jouw kind alvast aan de omgeving”.

Kindvriendelijke tandartspraktijk in Enschede

Ben jij nog op zoek naar een tandartspraktijk in Enschede? Tandheelkundig Centrum Zuiderval heeft eigen specialisten op het gebied van kindertandheelkunde. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Tandheelkundig Centrum Zuiderval.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.