Dromenvanger DIY in 4 simpele stappen

Tijdens een bezoekje aan Museum TwentseWelle bezochten we de tentoonstelling ‘De droom van het vliegen’. Aan het einde van de tour mochten we knutselen, zo leuk! Je kon tijdens deze tentoonstelling verschillende dingen maken die te maken hebben met dromen en vliegen. Zo kon je vleugels maken of superman en ook een dromenvanger. Alle materialen waren aanwezig en er stonden grote werktafels klaar. Je maakt mij enorm blij met knutselen, dus ik pakte meteen de juiste materialen voor een dromenvanger en ging aan de slag. Maar, ik had ook nog 2 kids bij me, die iets meer handvatten en hulp nodig hadden. Gelukkig is een dromenvanger DIY niet moeilijk, ook niet voor een kleuter én het kan in 4 simpele stappen. Een gezellige activiteit die je ook thuis samen met je kind kunt doen.

Bodhi hield zich vooral bezig met het in stukjes knippen van draad en we lieten hem lekker zijn gang gaan. Knippen is echt zijn ding, dus de stukjes draad die in het rond vlogen namen we maar even op de koop toe. Ravi wilde ook graag een dromenvanger maken en ging er serieus mee aan de slag. Hij was uiteindelijk meer bezig met het uitzoeken van de juiste kleuren draad, veertjes en kralen, want de keuze was reuze. Toch maakte Ravi, met een beetje hulp, een heel mooi en uniek exemplaar.

Dromenvanger DIY

De dromenvanger van Ravi

Wat is een dromenvanger?

Oorspronkelijk werden de dromenvangers door de Canadese en Noord-Amerikaanse indianen gebruikt. Er wordt gezegd dat de dromenvanger werd ontdekt door een vrouw van wie het kind kwade dromen had. Omdat ze geen andere uitweg meer zag, kreeg ze hulp van een oude spinnenvrouw. Deze vertelde dat ze van wilgentakken de eeuwige cirkel moest maken en van katoenen draden het ‘net des levens’. De dromenvanger vangt de ‘slechte’ dromen op in het web en volgens de legende glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Goede dromen kunnen ongehinderd hun doorgang vinden en treden hierdoor wel het leven van de dromer binnen.

Een mooi en geloofwaardig verhaal vind ik. Maar buitenom de praktische zaken vind ik een dromenvanger altijd zo ontzettend sfeervol. Vroeger had ik er ook altijd één boven mijn bed hangen. Maar in mijn volwassen leven paste deze niet echt meer in mijn interieur. Gelukkig kun je je eigen dromenvanger maken in alle kleuren en met heel veel verschillende accessoires. Superleuk voor ouders en kinderen die van knutselen houden. Hieronder leg ik in 4 stappen uit hoe je je eigen dromenvanger maakt, succes en heel veel plezier!

Dromenvanger DIY in 4 stappen

#1 – Verzamel de materialen

Je hebt in principe niet veel nodig, maar je kunt je dromenvanger zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je hebt dus niet al het onderstaande materiaal nodig. Kijk gewoon eens wat je allemaal nog in huis hebt.

Dromenvanger diy

Dromenvanger DIY- materiaal verzamelen

 • Schaar
 • Een ring (een metalen ring, borduurring of een wilgenhouten ring) Wij gebruikten kleerhangers van metaal.
 • Katoen/wol/touw/pijpragers
 • Lintjes
 • IJzerdraad
 • Tangetje
 • Naald
 • Kralen
 • Schelpen
 • Bedeltjes (bijvoorbeeld van oude armbandjes)
 • Veren

#2 – Wikkel de wol om de ring of kleerhanger

Kies de kleuren wol die je mooi bij elkaar vindt passen. Begin met de eerste kleur, zorg ervoor dat er een goed knoopje in zit wanneer je begint met wikkelen. Dit kun je eventueel verstevigen met een beetje lijm. Handige tip: maak een klein bolletje van de wol en neem deze in je hand, zodat je het gemakkelijk om de ring heen kunt wikkelen. Je kunt op elk moment een andere kleur wol pakken en vastknopen aan het uiteinde en dan gewoon verdergaan met wikkelen.

#3 – Maak het spinnenweb

Ik heb het er mijzelf erg gemakkelijk vanaf gemaakt, maar ook het spinnenweb kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Ik vond online een filmpje van twee meiden die je haarfijn uitleggen hoe je de meest prachtige dromenvangers maakt. Dus wil je echt een pareltje boven je bed, kijk dan even dit filmpje. Ik heb een wollen draad zigzag over de kleerhanger getrokken en tussendoor goed strak getrokken. Zo blijft er genoeg ruimte over voor de goede dromen om doorheen te komen lijkt me.

Dromenvanger diy

Mijn dromenvanger op onze slaapkamer

#4 – Versieren maar je dromenvanger DIY

Nu komt het leukste onderdeel, het versieren. Ga los, maak je gek en wees creatief! Zorg voor een goed ophangsysteem, bij mijn kleerhanger is dit geen probleem natuurlijk, maar aan een ring kun je een mooie lus maken met een leuk strikje van lint of zo. Aan de onderkant kun je verschillende gekleurde draden hangen waar je kralen en veren aan kunt bevestigen. Je kunt de veren ook met ijzerdraad vast maken. Ik gebruikte vrolijke gekleurde kralen met een grote opening, waar de wol goed doorheen ging. Anders kun  je eventueel ook een naald gebruiken om te rijgen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie dromenvangers en die van jullie kinderen! Dus als jullie er eentje hebben gemaakt, tag mij dan even op Instagram.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.