Creatieve knutselspullen (Door Maryke)

Ik was een heel creatief kind en nog steeds kan ik helemaal opgaan in mijn creativiteit. Ik vind het dus ook superleuk om te knutselen met mijn jongens. Wel vind ik het soms best lastig dat Ravi niet zo nauwkeurig is, of Bodhi een dinosaurus de klei laat opeten, terwijl ik juist voor me zag dat hij een slang zou kleien. Maar creativiteit past niet binnen de lijntjes. En kinderen, vooral jongens, zijn nou eenmaal niet zo gestructureerd, netjes en gemotiveerd. Dus hoe graag ik ook wil sturen en wil helpen, ik heb geleerd dat ik mijn kinderen gewoon moet laten gaan. En dat levert een hoop rust op en maakt dat ik optimaal van ze kan genieten.

Ik ga graag naast ze zitten en knutsel met ze mee, ik klei of teken sierlijke letters of maak een raamtekening met de leukste huisjes op de ramen. Met kerst versieren we samen potjes voor kleine boompjes, met Halloween maken we vleermuisjes van wc rolletjes en met Pasen schilderen we eieren. Ik probeer ze te stimuleren om iets af te maken en blijf zeggen dat het prachtig mooi, het allermooiste is dat ik ooit heb gezien. Ik kan genieten van hun kunstwerkjes en van creativiteit dat zich uit in een tekening van onze familie op het raam, een dino met een mond vol klei, die net mijn zelfgemaakte slang opat, ook al is het niet perfect. Ik probeer me in te houden als ik zie dat de nieuwe klei met de meest prachtige kleuren binnen no time een bruine bol is geworden.

Als je creatief wilt zijn met kinderen: Loslaten en genieten, opruimen of weggooien komt later wel!

Dus ondanks dat ik deze tip zelf nog niet helemaal onder controle heb, wil ik hem met jullie delen.

Creatieve knutselspullen op een rij

Ik heb de afgelopen jaren heel wat producten geprobeerd. Stempels, klei, stiften, scharen etc. Natuurlijk weet ik niet alles en natuurlijk is er nog veel meer, maar ik heb mijn best gedaan enkele leuke creatieve knutselproducten voor jullie op een rij te zetten. Ik ben hierin misschien wat ouderwets en geen fan van die grote kant-en-klaar pakketten. Ik hou meer van creatief speelgoed dat de basis is van iets wat je zelf creëert.

 • Raamstiften van Crayola

Raamstiften zijn leuk en geven je de mogelijkheid om je huis samen met je kinderen gezellig te maken. Leuk met feestdagen, of gewoon zomaar. Mijn jongens kregen een pakje raamstiften in hun schoentje van de Sint en samen gingen we meteen aan de slag. Ravi tekende onze familie en ik tekende allemaal leuke en gezellige huisjes op het grote raam. Bodhi kraste mijn, speciaal voor hem getekende, pinguïns en poesjes door. Maar het was reuze gezellig, vooral tijdens de donkere dagen. Raamstiften van Crayola koop hier je bij Bol.com.

knutselen

Ravi tekende onze familie met raamstiften op het raam

 • Play-Doh klei

Play-Doh heb je in alle vormen en maten, in grote pakketten en kleine en met heel veel accessoires voor jong en oud. Van ‘decoreer je pony’ tot aan ‘cupcake celebration’ en ‘Play-Doh bij de tandarts’. Nu ben ik zelf geen fan van die complete en dure kits, maar ik vind de klei gewoon heel erg fijn! Hoe vaak heb ik al klei uit de verpakking gehaald die te hard was om te kneden, heel erg afgaf of niet door een vormen-pers-apparaatje heen te duwen was?! Play-Doh klei is gewoon fijn, zacht en heeft leuke kleurtjes. Ik maak voor Bodhi vaak een slang, die hij vervolgens door een dino laat opeten. Ravi wordt steeds beter in kleien en ook bij hem is de slang favoriet. Vormpjes worden bijna niet gebruikt, alleen een mes of schaar om de klei in vreselijk irritante kleine stukjes te knippen. Overal vind ik dan deze stukjes terug….ggrrrr…

knutselen

De slang wordt opgegeten door de dino.

 • SES Gips gieten

Als kind was ik zo blij als we gips gingen gieten. Volgens mij bestaan deze sets al zo lang. Ik had een vorm van een hond en keer op keer maakte ik weer een nieuwe om te beschilderen. Gips is vrij kwetsbaar, dat is de reden dat er waarschijnlijk van mij geen creatief exemplaar meer bestaat. Het is ook een leuk cadeau voor opa en oma, uniek en net iets meer dan een tekening. Ze hebben tegenwoordig zo veel keuze, de dino set lijkt me voor mijn jongens echt gaaf. Jammer dat het net Sinterklaas is geweest 😉 SES gips gieten dino’s koop je hier bij Bol.com voor 5,99.

 • Crayola color wonder light-up stamper stempelset

Een hele mond vol! Ik kreeg dit product om te testen en gaf het Bodhi onder de kerstboom. De zelfde middag zijn we er meteen even voor gaan zitten. Ik had niet verwacht dat er batterijen in moesten, maar anders branden de lampjes zo slecht helaas! Het product belooft eindeloos stempelplezier zonder stress over het maken van vlekken! Nou perfect toch 😉 De inkt is transparant en de stempelafdruk komt in de kleur van de stempelhouder op het papier tevoorschijn. Na het stempelen kun je het stempelfiguur inkleuren met de bijgeleverde Color Wonder stiften.

Ik moet zeggen dat de vormpjes in het onderwaterthema erg leuk zijn en het systeem gemakkelijk en smetteloos werkt. Nadeel is dat het alleen kan op speciaal Crayola Color Wonder papier en het bijgeleverde boekje bevat niet heel veel vellen. Natuurlijk kun je het een en ander bijbestellen en hebben ze veel leuke kleurboekjes met verschillende thema’s. Even afwachten hoe leuk Bodhi het vindt, de eerste keer vond hij het wel erg leuk moet ik zeggen! De Crayola color wonder light-up stamper stempelset koop je bij o.a hier bij Bol.com voor 24,99.

knutselen

De Crayola color wonder light-up stamper stempelset

 • SES strijkkralen 3D dieren

We kennen allemaal strijkkralen, ontzettend leuk en ook al eeuwenoud. Ik had ze zelf vroeger ook en maakte er de leukste creaties mee. Oorbellen of onderzetters bijvoorbeeld. Maar nu zag ik 3D strijkkralen van SES, die gaan met de tijd mee zeg! Met deze strijkkralen kun je schattige 3D dieren maken, zoals een olifant, hond, aap, dolfijn, paard, vos, schildpad, pinguïn of papegaai. Natuurlijk moet een volwassene de boel even strijken, maar vervolgens kunnen de kinderen zelf de dieren in elkaar klikken en lijmen, zodat ze blijven staan. Erg leuk! Bol.com heeft een klein assortiment, maar bij de bekendere speelgoedwinkels kun je ze ook gewoon vinden. Ze kosten rond de 13 Euro.

 • Bruynzeel magische viltstiften

Ravi en Bodhi hebben de afgelopen jaren al meerdere setjes magische viltstiften versleten. Op Ravi’s verjaardag in september kreeg hij weer een setje. Deze magische viltstiften met magische tovereffect blijven tof! De stift met de witte kleur kun je over de 7 kleuren heen strepen en ze veranderen dan in 7 nieuwe kleuren. Simpel, maar je kunt er heel veel creativiteit in kwijt. Deze magische stiften koop je hier. https://www.bol.com/nl/p/bruynzeel-magische-viltstiften-8-stuks/9200000013361750/?suggestionType=browse

 • Badkrijt

Bij de Etos heb je iets heel leuks, namelijk een badkrijt ster. Hiermee maak je de mooiste tekeningen in bad en in de douche! Maar je kunt ook jezelf versieren met de mooie kleurtjes. Schrik niet, de vrolijke bijgeleverde spons kun je gebruiken om het kunstwerk zo weer weg te poetsen. Het laat zich na gebruik namelijk gemakkelijk afspoelen. OK, ik geef toe, vooral het rood is niet ‘zo weer weg’, maar lol hebben ze wel ☺

knutselen

lekker smeren met badkrijt

 • Creatief met vingerafdrukken

Ik zag dat dochter Puk van mede VETTT blogster Laura een ontzettend leuk boekje kreeg afgelopen kerst. Creatief met vingerafdrukken. Hoe leuk is dat! Ik denk dat er veel leuke inspiratie in dit boekje staat en helemaal los kunt gaan met je wijsvinger, duim, pink en de rest! Zo maak je schattige lieveheersbeestjes, een rups, muis of leuk poppetje. Het boekje is voor 9,99 te koop bij o.a Bol.com via deze link.

knutselen

Puk was heel creatief met haar vingerafdrukken

 • Ook leuk om te doen met verf, stiften een schaar, papier etc.

De meeste basis materialen heb je vaak wel in huis en zo niet ga je even naar de Action en dan is je kast weer gevuld voor weinig. Hoe leuk is het om:

 • Stenen te zoeken en deze (na een flinke schrobbeurt) te beschilderen.
 • Van een WC rolletje iets leuks te maken, kijk op Pinterest voor leuke voorbeelden. Zoals een rolletje met pindakaas en vogelvoer, of een uil, vleermuis of kabouter.
 • Een witte mok te versieren met porseleinstiften. Leuk cadeau idee 🙂
 • Met vingerverf een handafdruk te maken en hiervan een olifant, tijger of schildpad creëren. Zoek op Pinterest naar handafdruk kunst o.i.d.
 • Met wasi tape waxinelichtjes of kabels op te vrolijken
 • Glazen groentepotjes op te vrolijken en er hierna snoepjes of een waxinelichtje (met wasi tape) in te doen.
 • Zelf zoutdeeg te maken (recepten genoeg online), iets leuks te creëren, te bakken en te beschilderen.

Zoals ik al zei ben ik misschien ouderwets. Maar ik vind het leuk wanneer kinderen met klei hun eigen creatie maken en met stiften zelf uitvinden hoe en wat ze kunnen kleuren. Natuurlijk is het handig dat er een handleiding bij de 3D strijkkralen zit, maar hoe leuk is het om zelf een dier te maken? Knutselen stimuleert de creatieve ontwikkeling van het kind. Het daagt uit tot waarnemen en denken. Want hoe zit iets in elkaar en waar begin ik en hoe ga ik verder? Gelukkig staan speelgoedwinkels vol met knutselsets en creatief speelgoed. Dus voor elk kind en elke ouder wat leuks!

Ik wens jullie heel veel knutselplezier! Heb je leuke tips voor mij en andere ouders? Laat het even weten in een reactie hieronder of op Facebook.

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

 

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.