Bijzonder uitje in Twente: Ga met de stoomtrein!

Door

Zoek je een bijzonder uitje in Twente? Deels overdekt? Dat ook voor ouders erg leuk is? Laat je verrassen door een tocht te maken in de stoomtrein van Haaksbergen naar Boekelo en weer terug. Alsof je terug in de tijd gaat!

Vertrek vanaf Station Haaksbergen

In Haaksbergen parkeren we in de buurt van het museum. Als je een half uur voor vertrektijd aanwezig bent heb je mooi de tijd om nog even rond te neuzen op station Haaksbergen voordat de stoomtrein van Haaksbergen naar Boekelo vertrekt. Wij gingen op een regenachtige dag, maar daar hoef je weinig last van te hebben. Veel is overdekt. Er is van alles te zien, zowel binnen als buiten. Je gaat echt even terug in de tijd. Naast oude stoomtreinen, vind je er ook een oude telefooncel, een stationsbel of je kunt je verkleden als een echte conducteur. En met een beetje geluk (lief aan de machinist vragen!) mag je zelfs even in de locomotief kijken. Pas wel op: alles is erg heet.

De rit in de stoomtrein

De stoomtrein van Haaksbergen naar Boekelo doet er ongeveer een half uurtje over. Onderweg is er genoeg te zien in de trein. De raampjes kunnen open en de kinderen kunnen gewoon rondlopen en hoeven niet de hele tijd stil te zitten. Als de goedlachse conducteur langskomt en de kinderen zelf de kaartjes mogen laten knippen dan is het treinritje compleet.

Station Boekelo

Eenmaal aangekomen op station Boekelo heb je drie kwartier om rond te kijken. Er is een grote hal waar genoeg te zien en te beleven is voor de kinderen. Twee modelspoorbanen om naar te kijken. Een speelhoek met sjoelbak, flipperkast van hout, grote speeltreinen om in te zitten waaronder Thomas de trein en een wagon vol met allerlei leuk speelgoed zoals treinbanen om zelf te bouwen. Daarnaast zijn er diverse oude locomotieven en treinstellen te bewonderen.

Wat is er nog meer?

Op de plattegrond staat duidelijk aangegeven wat je waar kan vinden. Op beide station zijn wc’s aanwezig (in de stoomtrein niet). Je kunt ook op beide stations wat lekkers kopen en een drankje halen. Wil je de kinderen aan het werk zetten? Er is een boekje met speuropdrachten verkrijgbaar. Wij zijn daar zelf helemaal niet aan toegekomen. We hebben ons zo al met al zo’n 2,5 uur vermaakt in het museum.

We vonden het erg leuk om zo in een andere wereld te stappen en fantastisch dat dit grotendeels mogelijk is gemaakt door allemaal vrijwilligers. Toen ik vroeg aan de kinderen “wat vonden jullie van het museum?” Kreeg ik als reactie “Is dit een museum? Dan is het leukste dat je hier lekker buiten bent en mag spelen en rennen!” Dus heb je komende zondagen of in de vakantie zin in een bijzonder uitje. Dit is echt een aanrader. Wil je goed voorbereid op pad, check dan de website voor alle informatie en de dienstregeling. Veel plezier!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.