Voedingsschema bij 6 maanden

Door

Na de eerste 4 tot 6 maanden alleen borst- of flesvoeding mag je baby vanaf 4 maanden ook beginnen met vaste voeding. Na 6 maanden komen hier brood en tussendoortjes bij. Dan kan een voedingsschema bij 6 maanden handig zijn! Het bleek voor ons namelijk een heel gepuzzel hoe dit in het dagschema paste. Dit voedingsschema werkt voor ons heel goed, wie weet voor jullie ook! En, omdat zelf maken leuk en lekker is (maar ook veel werk) staan onderaan nog 2 recepten voor een zelfgemaakt fruithapje en een warme maaltijd.

Voedingsschema van Kees

Kees was 6 maanden toen we weer naar het consultatiebureau gingen. Alles goed, een lekker gemiddeld kind, fijn! “Eet hij al fruit en groente?” Ja, dat ging er prima in. “Jullie kunnen nu ook gaan starten met brood en tussendoortjes. Verder nog vragen? Nee?, tot over 3 maanden.” En toen stonden we weer buiten.

Brood, euh…

Nou, leuk Kees, dan gaan we straks maar brood eten. Tussen de middag slaapt hij vaak, vooraf krijgt hij dan een fles. ‘s Morgens is er weinig tijd en ‘s middags krijgt hij ook al zijn warme hap. Je zult begrijpen, Kees kreeg die dag geen brood. Ik begon internet af te struinen naar voorbeelden van een voedingsschema, want er zijn vast meer moeders zijn die hier tegenaan lopen. Ik kon weinig vinden en nu we zelf wel een fijn ritme hebben, lijkt het me leuk om ons voedingsschema dan maar te delen. Wie weet hebben jullie er iets aan.

Voordat Kees 6 maand werd kreeg hij 4 keer per dag een fles van 210 cc, ‘s ochtends fruit en eind van de middag groente. Door de laatste fles kreeg hij rijstebloem. Het kan heel goed zijn dat jouw kindje borstvoeding of hele andere hoeveelheden flesvoeding krijgt. Dit is slechts een voorbeeld.

Voorbeeldschema voor vaste voeding

06.00 – 07.00 uur: wakker worden en eerste fles 210 cc
Wakker worden en de eerste fles. Hierna speelt hij nog een tijdje, maar is vaak ook al snel weer moe.

08.30 – 09.00 uur : naar bed
De duur van dit slaapje varieert van 45 minuten tot 2 uur.

10.00 uur: fruit
Zodra hij wakker wordt krijgt hij vers fruit. Dit was in het begin vaak appel, peer of banaan maar tegenwoordig variëren we meer en krijgt hij ook meloen, perzik of mango. Na het fruit gaan we vaak lekker even naar buiten.

11.30 uur: brood en een fles 180 cc
Bij Kees werkte dit anders… Rond 11.00 uur had Kees eerder echt honger en kreeg dan een fles van 210 cc. Omdat hij nu fruit tussendoor krijgt, houdt hij het langer vol en krijgt hij deze fles wat later. Met het idee dat hij op den duur 3 maaltijden per dag krijgt hebben wij ervoor gekozen om hem bij deze fles brood te geven. We geven eerst wat hele kleine stukjes brood met wat boter en geven hem daarna een fles van 180cc. Naarmate hij meer brood eet, drinkt hij wat minder aan flesvoeding. Prima, want rond deze leeftijd mogen ze flesvoeding naar behoefte.

12.00 – 12.30 uur: weer naar bed
’s Middags varieert zijn slaapje van 45 minuten tot 3 uur. Als hij vroeg wakker is gaan we vaak weer even lekker de deur uit.

15.30 uur: fles 180 cc
Aan het einde van de middag krijgt hij weer een fles van 180 cc. Deze bouwen we langzaam af, omdat hij rond 5 uur / half 6 ook een warme maaltijd krijgt. Dit gaat prima, en we merken ook dat Kees zelf ook minder behoefte heeft aan een grote fles.

16.30 uur / wisselend: soms nog een derde slaapje
Afhankelijk van hoeveel Kees heeft geslapen overdag, gaat hij eind van de middag nog even voor een kort) slaapje van ongeveer 45 minuten naar bed.

17.15 uur warme hap
Voor Keest was dit in eerste instantie alleen groente, nu krijgt hij van alles. Deze warme maaltijd maken we zelf met de BabyCook; wat een uitkomst! Dit apparaat stoomt het eten wat je erin doet, daarna draai je de kan om en zet je hem op de blenderstand. Ik vind het zelf heel makkelijk, maar zelf koken en pureren kan natuurlijk ook. Na de warme maaltijd krijgt Kees wat hapjes kwark. Hier doen we niets doorheen en op. Af en toe trekt hij een zuur gezicht, daarna vindt hij het heel lekker.

18.45 uur: fles 210 cc met speltpap
De laatste fles van de dag (dat hopen we tenminste altijd maar weer) is een papfles. Ook dit zullen we gaan afbouwen (wat betreft pap), omdat Kees steeds meer gaat eten.

19.00 – 19.30 uur: slapen
Lekker slapen, en dan maar hopen dat we hem de volgende ochtend pas weer horen. Dit is nog lang niet altijd het geval,dus af en toe krijgt hij ’ s nachts nog een klein flesje melk (120 cc).

Recept: Mango-banaan hapje

Nodig

  • 1/2 mango
  • 1/2 banaan

Voedingsschema baby

Bereiding
Snijd het fruit in blokjes. Wij doen het in de BabyCook en gebruiken dan alleen de blenderstand. Mango is heel zacht en zoet, waardoor veel baby’s het lekker vinden. Het is ook een fruitsoort waarbij sneller een allergie optreedt. Daarom wordt het pas vanaf 6 maanden geadviseerd. Doordat beide fruitsoorten zacht zijn, kun je het ook gewoon prakken, dan heeft het meteen wat meer structuur.

TIP: ik eet zelf altijd lekker de rest op en geef Kees dan een stukje in zijn handen, zo leert hij ook op die manier eten.

Recept: Pompoen met Pasta en Kip

Nodig

  • 75 – 100 gram pompoen
  • 50 – 75 gram gekookte macaroni
  • 25 – 50 gram kip (gekookt of gestoomd)

Voedingsschema baby

Bereiding
Bereiding kan op verschillende manieren. Wij doen de pompoen en kip in de BabyCook en stomen dit 15 minuten. Daarna doen we de gekookte macaroni erbij en blenden het tot een hapje met wat structuur. Een andere optie is de ingrediënten los bereiden en met een staafmixer te pureren.

TIP: Als wij groente, aardappels, pasta etcetera over hebben, gebruiken we dat om een hapje voor Kees te maken. Als het teveel is vriezen we ook wat in.

Boeken over het voedingsschema van een baby

Er zijn verschillende boeken te verkijgen over waarin je meer leest over het voedingsschema en gerechten die je kunt maken. Collega Blogger Rianne schreef een blog over het kookboek: Slim koken voor je baby. Hieronder hebben we er nog een aantal voor je geselecteerd.


Ik vind het erg leuk om mijn ervaringen hier te delen, hopelijk hebben jullie er wat aan. Mocht je meer willen lezen over mijn leven en mijn leven als Mama neem dan eens een kijkje op mijn persoonlijke blog: Meisjesmama.nl.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.