Allergievriendelijk uit eten: taart en ander lekkers

Een menukaart openslaan en gewoon bestellen waar je zin in hebt. Dat is er voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie niet bij. Ook als je een dieet volgt, is de keuze meestal beperkt, als die er überhaupt al is. Toen ik tien jaar geleden terugkeerde naar mijn Twentse geboortegrond vond ik uit eten gaan geen makkelijke opgave. Ik een vegetariër, mijn vriend lactose-intolerant… Een problematische combi die vaak resulteerde in afwijzingen als ‘daar is hier geen markt voor’, ‘wij hebben niks voor moeilijke eters’ en als we geluk hadden ‘eten jullie wel friet met sla zonder slasaus?’. Inmiddels kun je ook in Twente allergievriendelijk uit eten. De komende weken test ik verschillende etablissementen op hun allergie- en dieetvriendelijkheid. Met vandaag: taart en ander lekkers.

Allergievriendelijk uit eten: zoet zonder reservering

Of je nu gewandeld, gewinkeld of gewerkt hebt, taart is altijd een goed idee. Behalve als jij of je kind een voedselovergevoeligheid heeft. Dan kijk je wel drie keer uit voordat je wat lekkers bij de thee of ranja bestelt. De meeste etablissementen kunnen wel wat bereiden als je je komst van tevoren meldt. De ene kok is daar creatiever in dan de andere. Soms reserveer je een lactosevrije high tea en krijg je een etagère vol heerlijkheden. Om de andere keer verrast (lees: teleurgesteld) te worden met een schaaltje verpakte koffiekoekjes en drie druiven op een satéprikker (waargebeurd verhaal). Een reservering is dus niet altijd een garantie voor succes. Bovendien is zin in zoet niet te plannen. Bij de volgende eetgelegenheden kun je altijd allergievriendelijk uit eten, zelfs als je zonder reservering komt aanwaaien.

De Oale Zessprong – Usselo

Paradijselijke bloementuin vol knusse zitjes en loslopende kipjes in het buitengebied van Usselo, gerund door moeder Carin en dochter Mandy Bollegraf. Deze groene oase is inmiddels uitgegroeid tot een walhalla voor mensen met allergieën en dieetwensen. De menukaart biedt een ruime keuze aan allergievriendelijke heerlijkheden, zoals glutenvrije brownies, melkvrij bananenbrood en notenvrije boomgaardtaart. Ook als je niet allergisch of intolerant bent, maar gewoon bewust wilt eten, is dit de plek voor jou. Bestel dan de Low Tea, qua smaak even high als het origineel, maar laag in vetten en calorieën en zelfs vrij van geraffineerde suikers. Had ik al gezegd dat alles huisgemaakt is? Geopend van april/mei tot en met september.

allergievriendelijk uit eten

Shakes & Cakes– Oldenzaal

Zoetekauw-heaven in het centrum van het knusse Oldenzaal. Toen ik online de vele foto’s van hun freakshakes (decadente milkshakes versierd met overdosis koek en snoep) voorbij zag komen, baalde ik flink. ‘Die zijn er vast niet lactosevrij, verzuchtte ik. Maar wat blijkt? Die zijn er wel degelijk! En glutenvrij ook! Evenals hun wafels, appeltaart, milkshake en hun lekkere broodjes. Ook mensen met diabetes of een gelatinevrij dieet kunnen hier genieten. Tuurlijk, als je van tevoren reserveert, is the sky the limit. Maar als je onaangekondigd komt binnenvallen en de keuze is zo reuze, mag je met recht spreken van een allergievriendelijke hotspot.

Stoet – Enschede

Limonade en taart te midden van boeken, planten, houten kinderspeelgoed, neon letters en kitscherige schilderijen van huilende zigeunerjongetjes. Dat is het decor van Stoet. Toen ik hier lang geleden als ambitieus scholiertje kranten las voor maatschappijleer, had ik niet kunnen bevroeden dat op dezelfde plek ooit zo’n leuk, hip eettentje zou verrijzen. Ik waan me op een filmset. Waar de catering voor mensen met allergieën en/of dieetwensen goed geregeld is! Eet je melkvrij, eivrij, gelatinevrij of vegan? Dan bestel je hier de mega muffin. Mag je geen gluten? Dan kun je kiezen uit een Daimtaartje of arretjescake met caramelsaus. Stoet is goed in allergievriendelijke zoet! En dat rijmt. Dus dan is het waar.

allergievriendelijk uit eten

‘t Theeluttke – De Lutte

Ik vind weinig dingen fijner dan na een zonnige wandeling, met het Lutterzand nog in het profiel van je laarzen, neerploffen in een pastelkleurig etablissement voor thee en lekkers. Bof ik even met ‘t Theeluttke. En jij ook, als je allergievriendelijk wilt genieten in het fraaie Dinkelland. Gastvrouw Marjolein, die met haar vrolijke en gastvrije uitstraling weggelopen lijkt te zijn uit een Engelse serie, serveert de lekkerste taartjes. Als je van tevoren bestelt, is zelfs een vegan high tea mogelijk. Maar ook als je onaangekondigd komt binnenvallen met je allergie heeft ze meestal wel wat lekkers in huis, zoals een glutenvrije pecannoten-schuimtaart of melkvrije, luchtige scones met heerlijke jam. Nomnomnom…

ETN Saladebar – Enschede

Als ik mijn oma mag geloven, was de Haverstraatpassage ooit het kloppende hart van modebewust Twente. Tegenwoordig vind je hier vernieuwende eettentjes, zoals ETN Saladebar. Al twee jaar het adres voor een gezonde lunch en inmiddels uitgebreid met een heuse vegan bakery. Vegan eten is gelatinevrij, melkvrij, lactosevrij en eivrij, dus hoppa, meteen geschikt voor een heleboel die-etn. Kokkin Lotta heeft dagelijks drie soorten vegan taart in de vitrine, waarvan er altijd één glutenvrij is. Als je geluk hebt, zit daar de kokos-passievrucht cheesecake tussen. Of de citroentaart met huisgemaakte lemoncurd. Lotta experimenteert graag in de keuken, dus het toch al ruime aanbod allergievriendelijke taarten blijft groeien. Mijn dochter komt hier minstens zo graag als ik, maar om een geheel andere reden: de speelgoedmand!

Allergievriendelijk uit eten: de volgende keer…

Wat zijn jouw ervaringen met allergievriendelijk zoet in Twente? Ik lees het graag in de comments. De volgende keer in de serie ‘allergievriendelijk uit eten’: Twentse pannenkoekenhuizen. Tips zijn welkom! Vettt schreef al eerder over deze zoete zaken:

Top 5 van zoete plekken
7 x High Tea

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Daniëlle
  maart 9, 2019

  Tip voor de volgende keer: pannenkoeken bij Klein Afrika in Oldenzaal. Dochter heeft koemelk, soja en ei allergie en ze maken de pannenkoek voor haar met appelsap of koffie. Gelijk een leuk uitje met de buitenspeeltuin en dierenweide of na een dagje Hulsbeek!?

 • Judit
  maart 9, 2019

  Nienke’s voor allergie-vriendelijk zoet, mr. Pancake voor allergie-vriendelijke pannekoeken, Samsam voor lunch en terras en C’est si bon voor “regulier” allergie-vriendelijk restaurant.

  Wij hebben met al deze locaties goede ervaringen op het gebied van gluten-, lactose, soja en appelvrije maaltijden.