10 Leuke gratis jongensactiviteiten

Wat leuk, een jongen! Ik hoor het ze allemaal nog zo zeggen. Tuurlijk, hartstikke leuk, zo’n jongen, maar wat moet ik er in vredesnaam mee?!? Want eerlijk is eerlijk, zo’n jongen in huis vol testosteron, daar moet ik best een beetje aan wennen. Ik gooi de barbies overboord en verdiep me in het jongensbrein. En dat blijkt net even anders te werken dan dat van een meisje, althans met sommige dingen. Want jongens bouwen hutten en willen spelen met takken en geweren. Ze zien het leven als één grote wedstrijd en elke auto is mooi. Gelukkig houden ook jongens van koekjes bakken en kunnen we altijd terugvallen op Barbapapa, maar om de dagen dat zoonlief staat te stuiteren en je zelf geen ideetjes meer hebt door te komen hier wat inspiratie voor jou. Tien typische jongensactiviteiten!

 #1 Scheuren maar

Jongens en auto’s: it’s like a match made in heaven. Onvoorstelbaar wat ze allemaal met een beetje fantasie en een autootje kunnen doen. Om het extra leuk te maken tover je de kamer om tot een heuse racebaan. Met een rolletje gekleurde tape ‘plak’ je een weg over de bank, tafel en alles waar een auto over kan rijden. Auto’s erop en een middag scheurplezier gegarandeerd!

Jongensactiviteiten


#2 Lang leve de folders

Zo oud als de weg naar Rome en nog steeds leuk om te doen: pijltjes schieten met een stukje PVC-buis. Met een beetje geluk heeft papa in de schuur nog wat liggen en anders koop je en buis bij de bouwmarkt voor nog geen 50 cent. De stapel folders knippen en pijltjes draaien. Bij gebrek aan folders word hier de Kek mama nog weleens gebruikt. Net zo effectief maar minder tof voor mama ;-). Helemaal leuk als je de buis een beetje versierd met wat tape of verf.


#3 Hutten bouwen

Met een paar wasknijpers, wat houten latten, een postbode elastiek en een deken kun je fantastisch hutten bouwen. Want eerlijk is eerlijk, zo’n eigen gemaakte hut waar je je even in terug kan trekken is magisch. Bij gebrek aan latten werken stoelen onder een laken ook prima, laat je fantasie vooral de vrije loop gaan.


#4 Wat zit daar nou in verstopt?

Deze activiteit heeft een klein beetje voorbereiding nodig de avond vooraf. Vul een bak met water en leg daarin wat kleine schatten. Ik gebruik er vaak plastic diertjes voor. Een stuiterbal, muntjes, eigenlijk alles wat klein is en tegen water kan werkt prima. Laat deze bak een nachtje vriezen in de vriezer en haal de volgende dag de bevroren ‘klomp’ ijs uit de bak. Met een hamer en latje is er minimaal een uur hakplezier en heb je een heuse schatzoeker in huis.


#5 Tatuutatuu

Politie, ambulance en brandweer. Al van jongs af aan vind Bink ze prachtig om te zien. Niet alleen de sirene’s en zwaailichten, alles wat komt kijken bij die helden is even magisch. De brandweer organiseert af en toe open dagen waar je zelf een brandje kan blussen en een auto van binnen kan bekijken. Minstens net zo leuk is om spontaan de kazerne te bezoeken. Met een beetje geluk word je uitgenodigd even binnen te kijken en nemen ze alle tijd voor je mini brandweerheld. Voor de brandweerliefhebbers heb ik nog een goede tips: Het Brandweer Kidsevent op 30 september bij de Brandweer Enschede.


#6 Apenkooi

Een bankstel, een tafel, een stoel. Zomaar een regulier meubelstuk in onze woonkamer dat ik sinds de komst van Bink anders bekijk. Bink ziet namelijk geen bank, tafel of stoel maar mogelijkheid tot klimmen. Of glijden. Of liever nog: allebei! Gelukkig geen design meubel in onze woonkamer te bekennen en dus tover ik af en toe de meubels tot een ware apenkooi. Bink klimt, slingert en glijd als volleerde aap over stukken leer en hout. De glazen vazen zet ik natuurlijk wel even weg ;-).


#7 Als een echte piraat op pad

Tijdens de verjaardag van Bink vorig jaar een enorme hit en ik zet hem als de verveling toeslaat sindsdien nogal eens in. Gewapend met stoepkrijt ga ik op pad om een toffe route uit te zoeken, die varieert van een blokje om tot langs de speeltuin en een uur onderweg. Om de paar passen kleur ik een dikke pijl (ook leuk met bijvoorbeeld een batman-logo of iets dergelijks) op de grond zodat de route enigszins makkelijk te volgen is met alle afleidingen van de straat. Ik eindig meestal in de zandbak van de speeltuin waar ik een koffertje ingraaf met iets leuks. Niet al te diep want het uitgraven gebeurt met blote handen en de schep laten we thuis als we op zoek gaan. Bij gebrek aan zandbak kun je natuurlijk ook simpelweg iets verstoppen in de struik ;-).


#8 Bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

Lego, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we alle dozen in elkaar zetten denk ik dat we een compleet nieuwe wereld kunnen bouwen hier in huis. Gelukkig verveelt het nooit. Ik sorteerde alle Lego ooit op kleur en ik maak nog vaak setjes compleet met boekje afgesloten in een diepvrieszakje zodat ze er makkelijk bij te pakken zijn en ook handig in de tas mee te nemen zijn als zoethoudertje voor bijvoorbeeld even wachten bij de dokter. Naast het gewone bouwen met Lego volgens de fantasie van zoonlief is er online genoeg te vinden om een middagje Lego nog aantrekkelijker te maken. Via de volgende link https://nl.pinterest.com/explore/jongen-feest-spelletjes/ vind je vast inspiratie!


#9 Het bos in!

Voor deze activiteit heb je minimaal vier stoere jongens, een bos en twee vlaggen nodig. Verdeel de jongens in twee groepen en laat ze, afhankelijk van leeftijd, op afstand van elkaar de vlag verstoppen. Zorg ervoor dat je ze pas laat zoeken wanneer beide vlaggen verstopt zijn en je enkele regels hebt afgesproken om missende kinderen en dat soort ongemakken te voorkomen! Het team dat als eerste de vlag van het andere team weet te bemachtigen heeft gewonnen. De foto hieronder is genomen tijdens de Jorienosaurus vakantiedagen, dat is ook té gek. In de herfstvakantie worden er weer speciale dagen georganiseerd door Jorien van Jorienosaurus.

Jongensactiviteiten

#10 Net zoals Freek

Bink is een echte Freek Vonk-fan. Wanneer Freek na een lange dag dieren spotten wil slapen doet hij dat natuurlijk niet een luxe hotelsuite maar gewoon simpel in een tentje. En dus zetten wij hier, wanneer het weer dat toelaat, een tentje op zodat Bink zich ook een hele Freek voelt. Soms besluit hij best alleen te durven en soms kruip ik er ’s avonds naast, stiekem vind ik dat namelijk best heel gezellig. We sluiten ’s morgens af met een broodje voor de tent en dat geeft een soort van vakantiegevoel, heerlijk!

Heb je zin in wat activiteiten buitenhuis? We gingen een tijdje geleden naar het voormalige Techniekmuseum Heim, dat nu Oyfo heet. Dat was ook écht een aanrader, hier lees je mijn blog daarover.

Ik ben benieuwd naar jullie tips, laat gerust een berichtje achter vind ik leuk!

Have fun!

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.