10 x Leuke spelletjes met Pasen

Door

Pasen is voor velen een feest om te vieren met familie of lekker op pad te gaan. Dit jaar vieren we gezien de omstandigheden Pasen thuis. Maken jullie er ook we-time van? Lekker met aandacht voor elkaar. Deze tien vrolijke spelletje met Pasen zijn geschikt voor binnen (oké, bij sommige spelletjes moet je wel een beetje ruimte maken binnen) en buiten in de tuin of het park.

Leuk voor de kinderen, maar ik zou zeggen, doe zelf ook gezellig mee! Het zijn simpele spelletjes, die te maken zijn met spulletjes die velen van ons toch al in huis hebben. Ze kosten niet zoveel voorbereiding, maar het speelplezier is wel groot.

#1 Paaskegelen

Nummer 1 is het Paaskegelen. Je kunt ervoor kiezen om eerst even samen de kegels te knutselen. Als je een kegelspel hebt, gebruik je deze kegels om te versieren. Anders kun je lege plastic flessen of wc-rolletjes gebruiken. Je kunt de paaskegels zo uitgebreid versieren als je zelf wilt. Niet versieren is ook een optie :-). Stel na het knutselen de kegels op en pak een geschikte bal erbij. Iedereen mag twee keer gooien om zoveel mogelijk versierde kegels om te krijgen.

#2 Rara ei

Gooi een flink aantal chocolade eitjes in een glazen pot/vaas en laat iedereen raden hoeveel eitjes erin zitten. De antwoorden plus de naam van diegene die geraden heeft, kunnen op post-its geschreven worden. Deze plak je naast elkaar op de tafel. Dan gaan jullie met zijn allen tellen hoeveel eitjes erin zitten. Wie er het dichtstbij zit, die heeft gewonnen. Zorg dus dat je een prijsje klaar hebt staan, de pot met eieren winnen kan natuurlijk ook 🙂

#3 Eitje tik

Tijdens het ontbijt mag een gekookt eitje natuurlijk niet ontbreken. Wat is er nou leuker dan, voordat jullie je eitje pellen en opeten, een wedstrijdje eitje tik te spelen. Wie het hardste ei heeft/welk ei niet beschadigd is wint. Lekker simpel, maar het geeft hier altijd erg veel plezier en iedereen kan meedoen. Een vrolijk begin van de dag.

#4 Worteltje leggen

Dit is een variant op zakdoekje leggen. Iedereen zit in een kring, op 1 persoon na. Dit is de paashaas. Ik zou zeggen, geef hem een stel vrolijke oren, maar in ieder geval een wortel. De mensen in de kring zingen een gezellig paasliedje, bijvoorbeeld, ik zag twee hazen. De paashaas loopt rond de kring met de wortel i.p.v. een zakdoek. Deze wortel legt hij achter een persoon tijdens het liedje. Deze persoon mag als het liedje is afgelopen, de paashaas proberen te tikken. Lukt dat, dan is hij nu de paashaas.

#5 Eitje gooien

Teken of plak een paashaas met mandje op het deksel van een schoenendoos. Boven dit mandje maak je een gat in de doos. Door dit gat kunnen de kinderen dan eitjes gooien. Wij hadden nog houten eitjes in huis, maar je kan natuurlijk ook lekkere chocoladepaaseieren gebruiken.  

#6 Paashaas hophop race

Ja, dit laat zich al raden natuurlijk. Allemaal hoppend als een paashaas het raceparcours afleggen. Je kan dus zelf het parcours bepalen door je huis/tuin. De enige regel is, hop als een paashaas door het parcours. Je kan het opvrolijken met allerlei attributen om te dragen tijdens de race. Bijvoorbeeld door oren van een paashaas te kopen of knutsel zelf iets in elkaar, zoals een paar paashaastanden in elkaar van papier. De eerste over de finish wint. Hopse!

#7 Paashaaskeutels voetbal

Pak een velletje papier en teken hierop een voetbalveld met middencirkel en goals. Leg een stuk of tien paashaaskeutels (rozijntjes) in de middencirkel. Pak twee papieren rietjes en zuig de rozijntjes 1 voor 1 in het doel van je tegenstander. Wie de meeste goals maakt wint. Oh ja, wel af en toe even ademhalen tussendoor.

#8 Ei op lepel race

Nog zo’n leuke race is de Ei-op-lepel-race. Je kan hetzelfde parcours als bij de Paashaas hophop race gebruiken. Laat iedereen een ei op de lepel leggen. Zet een timer op een aantal minuten en laat iedereen zo snel mogelijk en zo vaak mogelijk het parcours in die tijd afleggen met het ei op de lepel. Je mag het ei niet vasthouden, alleen de lepel. Valt het ei, dan begin je helemaal opnieuw aan het parcours. Je kan het uitdagender maken door in elke hand een lepel met ei te nemen. Daarnaast is het ook leuk om dit spel in twee teams te spelen. Kan overigens met alle spelletjes. Wie bij dit spel geen echte eieren wil gebruiken kan de Ei-stafette bestellen.

#9 Paashaasje prik

Een variant op het ouderwetse spelletje ezeltje prik. Maak een mooie kleurplaat of print een afbeelding van een paashaas en hang deze op bijvoorbeeld een dartbord of prikbord. Zorg dat je aan de dartpijltjes een wortel prikt. Doe de speler een theedoek/blinddoek om, draai oudere kinderen eventueel een paar keer rond en geef het dartpijltje met wortel. De speler mag proberen om de dartpijl met wortel zo dicht mogelijk bij de mond van de paashaas te prikken. Als iedereen aan de beurt is geweest, wint diegene die de wortel het dichtstbij de mond van de paashaas heeft geprikt. 

#10 Pasen memory

Als laatste van de tien vrolijke spelletjes met Pasen heb ik met behulp van Pixabay een Pasen memory gemaakt. Het leukste is om de kinderen heen en weer te laten rennen met deze memory. Dus net even anders dan normale memory. Verstop (maak het zo moeilijk als past bij de leeftijd van de kinderen) zelf eerst de ene helft van de plaatjes ergens binnen of buiten. Leg de andere helft van de plaatjes op een stapel op tafel. Elk kind moet telkens het bovenste plaatje meenemen, totdat hij hetzelfde plaatje heeft gevonden en krijgt dan een nieuw plaatje om de kopie van te zoeken.

Van de plaatjes die ingeleverd zijn, kun je ook gelijk de ene helft verstoppen en de andere helft weer op de stapel op tafel leggen, net zolang totdat jullie er klaar mee zijn. De memory moet je wel even zelf printen en als je het lamineert kan het veel langer mee. Wij zijn het hier al een paar dagen aan het spelen.

Nog meer inspiratie nodig…

Hebben jullie na deze tien vrolijke spelletjes met Pasen nog zin om te knutselen, kijk dan deze Vettt gave tips over eieren verven en versieren of knutsel deze washandkuikens.

Vrolijk Pasen allemaal!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.